İnternet Geçmişi Temizleme Nasıl Yapılır?

featured

İnternet, her kullanıcının her gün İnternet’te düzinelerce arama yapması ve kayıtlara göz atması ile bir yaşam rehberi haline geldi. Her telefonun ve bilgisayarın imzası olan IP adresi, tarama sitesinde görüntülenecektir. Ayrıca cihaz, web sitelerinden tanımlama bilgileri toplar, arama geçmişini depolar ve bir sonraki ziyaretiniz için verileri önbelleğe alır ve saklar.

Katıldığınız ağlardan ziyaret ettiğiniz web sitelerine, kullandığınız cihazlara kadar her yerde ayak iziniz var. Yazılımı bilen herkes görüntülenen sayfayı kolaylıkla silebilir. Cihaz geçmişini görüntülemek için yazılım bilgisi gerekmez. Diğer bilgisayar ve telefon kullanıcıları, İnternet geçmişi bilgilerini kolayca alabilir. 

İnternet Geçmişi Nedir?

Arama motorları aracılığıyla yapılan tüm aramalar, arama geçmişine kaydedilir. İnternette yapılan tüm aramalar ve taramalar kaydedilir, ancak bu bilgilere yalnızca kullanıcılar erişebilir (hackler hariç). Bir internet tarayıcısı aracılığıyla erişilen web siteleri veritabanında saklanır. Birden fazla kişi bir mobil cihaz veya bilgisayar kullanıyorsa, geçmiş ve navigasyon bilgileri o kişi için sorun yaratabilir.

İnternet geçmişi bilgileri, aramanın ne zaman yapıldığı, hangi anahtar kelimelerin kullanıldığı ve hangi web sitelerinin ziyaret edildiği ile ilgili bilgileri içerir. Yapılan yeni arama eski aramayı silmez. Bu, bir geçmişi temizleme komutu verilmedikçe veya cihaz formatlanmadıkça, kaydedilen tüm verilerin 90 gün boyunca saklanacağı anlamına gelir. Tarayıcıyı, uygulamayı veya cihazı kapatmak verileri silmez. 

Neden İnternet Geçmişini Sileriz?

Geçmişi temizlemek herhangi bir kullanıcı için kolaydır ve nedenleri kişiden kişiye değişebilir. Ancak, çoğu durumda gizlilik esastır. Kişisel aramalar, anketler ve site ziyaretleri başkaları tarafından bilinmeyebilir. Örneğin, kurumunun bilgisayarında yeni bir iş arayan bir çalışan, iş aradığını duymak istemeyebilir. Bu durumda, arama geçmişi temizlenecektir.

Ayrıca, web’de gezinirken gördüğünüz reklamların ve içeriğin çoğu, daha önce ziyaret edilen aramalara ve sayfalara dayanmaktadır. Arama motorları, daha ilginç içerik sağlamak için bu verileri dikkate alır. Sürekli aynı konuyla ilgili reklamların görüntülenmesinden sıkılabilir veya aradığınız bilgiyi bulduğunuz için bir konuya ilginizi kaybedebilirsiniz. Sonuç olarak, geçmiş temizlenebilir. 

Mobilden İnternet Geçmişi Nasıl Silinir?

İnternete cep telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan erişmiş olabilirsiniz. Mobil geçmişinizi nasıl temizleyeceğinizi bilmiyorsanız şu adımları izleyin:

  • iOS işletim sistemine sahip telefonlar için öncelikle tarayıcınızı açmalı ve tüm geçmişi silmek için komutu çalıştırmalısınız. Safari, iOS ile tam uyumludur ve genellikle Apple telefonlar tarafından tercih edilir. Safari’nin sağ alt tarafında kitap sayfasına benzer bir simge göreceksiniz. Girdiğiniz web sayfalarını listelemek için tıklayın. Verileri istediğiniz zaman aralığında silmek için sağ alttaki “Sil” metnine tıklayın.
  • Android işletim sistemi çalıştıran bir cep telefonunda internet geçmişinizi temizleme işlemi, tarayıcınızın açılmasıyla başlar. Sürüme bağlı olarak, en sık kullanılan Google Chrome’un sağ alt veya üst kısmında üç nokta (…) bulunur. Üzerine tıkladığınızda, açılan menüde “Ayarlar”ın hemen üstünde “Geçmiş” yazısını göreceksiniz. Geçmiş aramaların bir listesini görmek için üzerine tıklayın. Aşağıdaki Tarama Verilerini Temizle bölümüne tıklamanız yeterlidir. 

Tarayıcılarda İnternet Geçmişi Nasıl Temizlenir

Bilgisayarınızdaki verileri silmek istiyorsanız, tarayıcınıza Google arama geçmişini silme talimatı verebilirsiniz. Farklı tarayıcıların farklı menüleri vardır, bu nedenle her tarayıcı için talimatları izlemeniz gerekir. Her tarayıcının verilerinin ayrı ayrı saklandığını unutmayın. Bu nedenle, Chrome’daki silme işlemi Explorer’ı etkilemez. Her tarayıcı için ayrı bir işlem yapmanız gerekir. Peki Google geçmişini farklı tarayıcılarda nasıl temizlersiniz?

Google geçmişini Chrome tarayıcınızdan temizlemek için tarayıcınızı açmanız gerekir. Sağ üstteki üç noktayı tıklayın. Ardından, açılan menüde Geçmiş sekmesini açmanız ve soldaki Tarama Geçmişi verilerini temizle bölümüne tıklamanız gerekir. Açılan menü, temizlemek istediğiniz geçmiş miktarını sorar. “Her Zaman”ı seçebilir veya tümünü silmek için bir nokta belirleyebilirsiniz.

Chrome ayrıca otomatik bir silme geçmişi sağlar. Tarama verilerini temizleme komutu görüntülenirken “Tarayıcınızı her kapattığınızda temizlemek için bir öğe seçin” bölümüne tıklayarak temizlemek istediğiniz bilgileri işaretleyebilirsiniz. Bu nedenle, bilgilerin sürekli otomatik olarak silinmesi çağrılır. Bu sayede indirme geçmişinden şifrelere ve önbellek referanslarına kadar birçok veriyi otomatik olarak silebilirsiniz.

Google geçmişini Microsoft Internet Explorer aracılığıyla nasıl temizleyeceğinizi bilmek istiyorsanız, işlemin çok benzer olduğunu göreceksiniz. Tarayıcıyı açtıktan sonra, üst kısımdaki menü simgesine girmeniz gerekir. Ardından, tarama geçmişinizi temizlemek için güvenlik metnine tıklamanız gerekir. Açılan pencerede bir seçim yaptıktan sonra belirli bağlantıları kaldırabilir veya tüm gezinme verilerini kaldırabilirsiniz.

Mozilla Firefox kullanıyorsanız, Firefox açıldığında ilk üç satıra tıklamanız gerekir. Açılan pencerede Geçmişi Temizle sekmesine tıklayabilirsiniz. Ardından, bir zaman aralığı seçerek belirtimlerinize göre bir veri silme komutu oluşturabilirsiniz. Şimdi Temizle bağlantısı, Google arama geçmişinizi temizleme işlemini tamamlar.

Yandex Browser arama geçmişinizi temizlemek için önce tarayıcınızı açmalısınız. Ardından menü simgesine girmeniz ve Geçmiş sekmesine tıklamanız gerekir. Açıldığında, ziyaret ettiğiniz web sitesinin bilgileri görüntülenir. Silme isteği göndermek ve tek tek siteleri silmek için sitenin sağ tarafındaki okları kullanabilirsiniz. Tüm verileri silmek için menü bağlantılarını da kullanabilirsiniz.

Microsoft Edge Google geçmişini silmek için üç noktalı simgeyi kullanın. Açılır pencerenin önünde Ayarlar’ı tıklayın. Temizlenecek öğeler tek tek silinebilir. Göz atma geçmişinize tıklamak, Google’ın geçmişini ve tüm verileri temizlemek için bir komut görüntüler.

Safari, Mac bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılır. Safari uygulamasını açtıktan sonra, Geçmiş’e tıklamanız ve “Geçmişi Temizle” ifadesine basmanız gerekir. Tarama geçmişini silme süresini girerek verilerin bir kısmını veya tamamını silebilirsiniz. Bu nedenle, Google’ın arama geçmişini temizlemek yalnızca birkaç saniye sürer.

Geçmişi Silmek Gerçekten İşe Yarar mı?

Geçmişi temizlemek, cihazınızdaki verileri silebilir. Ancak ağlar, ziyaret edilen sayfalar ve bağlantı sağlayıcılar trafik verilerini belirli bir süre saklayabilir. Öte yandan, bu bilgiler kullanıcı dışında ancak Cumhuriyet savcılığının emri ile açılabilir. Özetle, Safari, Explorer ve Chrome geçmişini temizlemek günlük kullanım için yeterli güvenliği sağlayabilir.

Geçmişi temizlemek Google arama verilerini temizleyecektir. Bu işlemlere ek olarak Google hesabınızla ilgili veri akışını da durdurabilirsiniz. Google’ın arama geçmişini herhangi bir tarayıcıdan kolayca devre dışı bırakabilirsiniz. Öncelikle, tarayıcınızda Google hesabınıza giriş yapmanız gerekir. Ardından, Activity Control’e tıklayarak açılan sayfada komutu verebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir