İnternetten Alınan Ürün İadesi Nasıl Yapılır?

featured

İnternet platformları üzerinden alışveriş yapmak son günlerde popülerliği ciddi ölçüde artan durumların başında gelmektedir. Ancak günümüzde bu popülerlik ne kadar artmış olsa da birçok kişinin hala endişeleri bulunmaktadır. Endişe sahibi olan bireylerin en büyük endişelenme sebepleri satın aldıkları ürünlerinin talep ettikleri ürünler çıkmamasıdır. Bu tarz durumlarda yapılacak işlemlerden birisi de ‘’ Cayma Hakkı’’ kanunundan yararlanmaktır ürün iadesi.

Ürün iadesi bütün kurumların cayma hakkı yönetmenliğini uygulaması zorunludur. Bu yönetmenliği uygulamayan kurumlar T.C devleti tarafından cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Ayrıca bu tarz kurumları dava edebilirsiniz. Böylelikle ciddi boyutlar tazminatlar elde edebilirsiniz. Peki bu cayma hakkı nedir?

Cayma Hakkı Nedir, Ne İşe Yarar?

Cayma hakkı internetten aldığınız herhangi bir ürünü geri teslim etme hakkına denmektedir. 4077 sayılı kanunda yer alan tüketicinin korunması hakkındaki yönetmenliğe göre kişinin teslimat süresinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkın bulunmaktadır. 14 günlük süre içerisinde hiçbir sebep göstermeden ve kargo ücreti ödemeden bu haktan faydalanabilir. Yönetmenlikte yer alan her madden uygulanması gerekmektedir.

Cayma Hakkımı Nasıl Kullanabilirim?

Cayma hakkınızı kullanmak oldukça kolaydır. Ürününüzün teslimat tarihinden 14 gün geçmemesi durumunda bu haktan faydalanabilirsiniz. Almış olduğunuz ürünün iadesi talep ettiğinizi satıcı firmaya e-posta, faks yoluyla bildirebilirsiniz. Satıcı firma alıcı kişinin talebini aldıktan sonra 10 günlük süre içerisinde tüketiciden almış olduğu ücreti tüketiciye iade etmek zorundadır. Aynı zamanda 20 günlük zaman içerisinde de ürününü geri almakla sorumludur. Cayma hakkında elde edilen ürünlerin kargo ücretleri satıcıya aittir. Alıcı kişi hiçbir şekilde kargo ücreti ödememektedir.

Cayma Hakkı Hangi Ürünlerde Geçerli Değildir?

Cayma hakkı her ne kadar birçok üründe geçerli olsa da günümüzde bazı ürünlerde geçerliliği bulunmamaktadır. Cayma hakkının geçerli olmadığı ürünler genellikle bir daha kullanılmaya elverişli olmayan ürünler olarak bilinmektedir. Bu ürünler; mayo, iç çamaşırı, kozmetik, hijyenik ürünler olarak bilinir. Bu ürünleri aldığınız taktirde hiçbir şekilde cayma hakkı kanunundan yararlanamazsınız. Ayrıca kitap, dergi, kaset, DVD, CD, ziynet eşyalar gibi ürünlerde de cayma hakkı bulunmamaktadır. Altın ve gümüş gibi ürünleri aldığınızda da bu haklardan hiçbir şekilde faydalanamazsınız.

Cayma Hakkı Sürecinde Kargo Masrafı Kime Aittir?

Cayma hakkından yararlanmak isteyen kişilerin en çok merak ettikleri konulardan birisi de süreç sırasında kargo masrafının kime ait olduğu sorusudur. 14 gün içerisinde cayma hakkı talebinden yararlanma başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra işlemleriniz başlar. Bu süre zaafında satıcının ürününü kargoya vermiş olduğunuz taktirde karşı taraflı ödeme işlemlerini başlatabilirsiniz. Kargo ücreti tamamen satıcıya aittir. Alıcı hiçbir şekilde kargo ücretini ödemekle mükellef bulunmamaktadır.

Satıcı ürününü 20 gün içerisinde alıcıdan almakla sorumludur. 10 gün içerisinde ise alıcının para iadesi işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. Bu sürelerin aşılması durumunda satıcı kişiye birçok maddi yaptırımlar uygulanabilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir