Irritabl Bağırsak Sendromu Nedir?

Irritabl Bağırsak Sendromu Nedir?

Irritabl bağırsak sendromu, bazı kaynaklarda hassas bağırsak sendromu olarak da bilinen bir hastalıktır. Söz konusu hastalık, mide ve bağırsak sistemlerindeki bozukluktan kaynaklı olarak oluşur. Bahse konu hastalık, sadece kalın bağırsakla ilgili olmayıp tüm sindirim sistemini etkileyen bir durumdur. Kas sinirlerin hasar görmesine neden olan bir hastalık olmakla birlikte özellikle yemek yerken ya da yemek yedikten sonra kişide ishal ya da kramp gibi hastalıklar gözlemlenir.

Irritabl bağırsak sendromu, insanların hemen hemen 1/5’lik oranında gözlemlenen yaygın bir hastalıktır. İnsanların sosyal yaşamındaki farklılıklar, yaşam kalitesini düşürerek belli sindirim sistemi bozukluklarına neden olur. Bu kapsamda yaygın olarak rastlanan hastalıklar arasında Irritabl bağırsak sendromu ilk sıralarda yer alır. Genel olarak 20-30 yaş arasında ortaya çıkan söz konusu hastalık, uzun bir süre devam edebilir. Genel olarak hastalığın ortaya çıkış sebebi ise stres, çeşitli bağırsak enfeksiyonları ve bilinçsiz antibiyotik kullanımıdır.

Irritabl Bağırsak Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Kalın bağırsağın uzunluğu yaklaşık 1,5 metredir. Kalın bağırsağın temel görevi ise su ve tuz minerallerinin emilimini sağlamaktır. Sağlıklı şekilde emilimin gerçekleşmesi ile katı hale gelen dışkı oluşur. Dışkının dışarı atılması sürecinde bağırsaklarda güçlü kasılmalar oluşur. Irritabl bağırsak sendromu yaşayan insanlarda bağırsak hareketleri ya çok hızlı gerçekleşir, ya da çok yavaş gerçekleşir. Bu da hastanın ishal ya da kabız olması demektir.

İshal ya da kabızlık durumlarının her ikisi de insanlar için rahatsız edicidir. Yine bu hastalarda sindirimin kolay şekilde gerçekleşmesini sağlayan yararlı bakteri miktarı da azdır. Söz konusu bakteri sayısının azlığı da karın şişmesi ve ağrısına neden olur. Irritabl bağırsak sendromu hastalarında bağırsağa yapılan küçük bir uyarıya bile söz konusu organ güçlü tepki verebilir.

Huzursuz bağırsak sendromu geçiren kişiler, yemek sonrasında gaz sorunu, midede şişkinlik ya da karında sancı gibi sorunlar yaşayabilir. Bunun yanında söz konusu hastalığa sahip olan bireylerin çikolata ya da süt ürünleri gibi besinleri tüketmesi durumunda kabızlık sorunu daha belirgin şekilde ortaya çıkar. Kadınlarda regl döneminde de belirtilerde sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle söz konusu hastalığı bulunan bireyler vücudunun hangi yiyeceklere rahatsız edici tepkiler verdiğini iyi bilmelidir.

Irritabl Bağırsak Sendromu Nedir?

Irritabl Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Irritabl bağırsak sendromu hastalığına sahip olan kişilerde belirgin şekilde aşağıda sayılan belirtiler ortaya çıkar. Söz konusu belirtilerin tamamı, insanların yaşam konforunu önemli ölçüde düşürmektedir.

  • Kabızlık
  • İshal
  • Karında belirgin şekilde gözüken şişlik ve baskı
  • Karın ağrısı
  • Bulantı
  • Rutin dışkılama sıklığında görülen değişiklikler
  • Dışkının kıvamında görülen değişiklikler
  • Dışkının çıkışı esnasında görülen ağrı ya da ani dışkılama isteği
  • Dışkı ile birlikte görülen mukus yapısı

Irritabl bağırsak sendromu hastalığı bulunan kişilerde sadece fiziksel rahatsızlıkların bulunması söz konusu değildir. Aşağıda sayılan psikolojik rahatsızlıklar da hastalarda yaygın olarak görülmektedir.

  • Uykusuzluk hali
  • Depresyon
  • Çeşitli anksiyete bozuklukları
  • Migren
  • Kronik yorgunluk
  • Romatizmal ağrılar

Irritabl Bağırsak Sendromu Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Irritabl bağırsak sendromu hastalığına yakalanan kişilerin rahatsızlıklarına doğru teşhis koyabilmek için öncelikle doktor tarafından ayrıntılı şekilde dinlenmesi gerekir. Kişinin rahatsız olduğu durumlar doğru analiz edilerek rahatsızlığın altında yatan sebeplerin bu hastalıkla ilgili olup olmadığı anlaşılmalıdır. Doktor tarafından yapılan fiziksel muayene sonrasında çeşitli laboratuar tahlilleri istenebilir. Bunun yanında dışkı örnekleri ya da bağırsak filmi gibi gerekli incelemeler yapıldıktan sonra kolonoskopi isteğinde bulunularak doktor tarafından hastalık teşhisi konulabilir. Sonrasında doktor yönlendirmesi ile tedaviye başlanır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir