1. Haberler
  2. Genel
  3. Kaktüs bakımı nasıl olmalıdır?

Kaktüs bakımı nasıl olmalıdır?

Kaktüs bakımı nasıl olmalıdır?

Kaktüs uzun yıllar canlı kalabilen ve yüzlerce değişik türe sahip olan çöl bitkileri arasında yer alır. Neredeyse her evin balkonunda ya da penceresinde birden çok çeşidine rastlayabildiğinizi bu bitkilerin bakımı da çok kolaydır. Dikenleri ile bilinen kaktüslerin bakımı da günümüzde en çok merak edilen konular arasında yer alır.

Bu bitkiler genellikle az yağış alan ve sıcak iklime sahip çöl gibi alanlarda daha verimli olurlar. Özellikle rüzgârı direkt içine çeken alanlar ile kapalı ve hava almayan ortamlardan uzak durdurulması gerekir. Çünkü her ne kadar kolay bir bakımı olsa da kaktüs yetiştirirken de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Kaktüs bakımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri biliyor olmanız, size bu bitkinin daha rahat ve çabuk yetiştirmenize olanak tanıyacaktır. İşte kaktüs yetiştiriciliği ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler.

Kaktüs Bakımı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kaktüs bakımında ilk dikkat etmeniz gereken husus bitkiyi evinizde nerede konumlandıracağınızdır. Çünkü kaktüs kaktüsü evinizde kendi doğal ortamına en yakın bir yere koymanız gerekir. Bunun dışında güneş ve gün ışığı oda sıcaklığı ve sulama da kaktüsün sağlıklı yetişmesine imkân sağlayan önemli koşullar arasında yer alır. Kaktüsün çöl bitkisi olduğu unutulmamalı ve bunun için bol güneş gören bir yere konumlandırılmalıdır. Özellikle evin güney cephesi kaktüsler için en ideal yer olacaktır. Mümkün olduğunda da pencerenizin en yakın yerine konumlandırmanız gerekir. Ayrıca bitkinin konumlanacağı alan güneş görmesi ile evinizin hava alabilen bir alana sahip olması da gerekmektedir.

Kaktüsü Nasıl ve Ne Zaman Sulamalıyız

Bir bitkinin hızlı ve kolay yetişmesinde en önemli etken suyunun zamanında ve ideal bir şekilde verilmesidir. Kaktüsler çöl bitkisi olduğundan dolayı suyu çok fazla sevmezler. Ama yine de bir miktar suya ihtiyaç duyabilirler. Kaktüse vereceğiniz su miktarı ve zamanın mevsimine göre değişiklik göstermektedir. Özellikle kış aylarında pek çok suya ihtiyaç duymazlar. Bu bitkilerin en çok suya ihtiyaç duyduğu zaman Mart- Ağustos ayları arasıdır. Büyüme dönemleri olduğu için bu aylarda bu bitkilerinizi 3 günde bir sulamaya özen göstermelisiniz. Kış aylarında ise haftada bir kez sulamanız yeterli olacaktır.

 

Kaktüs bakımı nasıl olmalıdır?

 

Kaktüs için ideal Toprak ve Saksı Seçimi

Kaktüs için tercih edeceğiniz toprak kesinlikle kireçli olmamalı ve suyu iyi geçirmelidir. Çöllerde bulunan toprak ve kalın kum karışımından oluşan bir toprakta daha iyi verim alırlar.

Kaktüsleri evinizde ya da balkonda yetiştirmek istiyorsanız bu konuda dikkat etmeniz gereken bir diğer husus saksı seçimi olacaktır. Kaktüs için seçim yapacağınız saksı bitkinin köklerini sıkışmasını önleyecek boyutta ne çok küçük ne de kaktüsü yutacak boyutta çok büyük olmamalıdır. İlk etapta yavru olarak aldığınız kaktüsleri küçük boy saksıya dikebilirsiniz. Fakat bir süre büyüdükten sonra bir boy büyük saksıya taşınması gerekir.

Peki Kaktüs Gübre İster Mi?

Bitkilerin gelişip büyümesinde önemli etken madde olan gübreleme aşaması kaktüs bitkisi için gerekli olmamaktadır. Gübre yerine bitkilere özel olarak üretilen ve çiçek açtırıcı veya çiçek coşturan şeklinde satılan vitaminlerden verebilirsiniz. Çiçek için uygun olan vitaminleri de sadece ilk bahar aylarında vermeye özen gösterin. Kış ayları kaktüsler için dinlenme dönemi oldukları için gübre niteliği taşıyan hiçbir madde verilmemesi gerekir.

Kaktüs yetiştiriciliğinde yukarıdaki saydığımız aşamalara dikkat etmeniz halinde çok güzel kaktüs bitkileri yetiştireceksiniz. Ayrıca büyüyen ve hızla gelişen kaktüslerinizi de çoğaltma imkânınız bulunuyor. Aynı zamanda budama işlemi niteliği taşıyan kaktüs çoğaltma aşamasını mutlaka yaz mevsiminde yapılması gerekir. Bitkinin yan taraflarında çıkan küçük yavru kaktüsleri makas ile keserek başka bir saksıya dikip, bu şekilde yeni kaktüsler yetiştirebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir