Kalp Ağrısı Neden Olur? Nerede Hissedilir? 

featured

Kalp ağrısı insanların acil servise başvurmalarının en yaygın sebepleri arasında yer alır. Kalp ağrısı çoğu zaman farklı sebeplerden kaynaklı göğüs ağrıları ile karıştırılabilir. Sıkça ölümlere neden olan kalp krizine düşündürmesi sebebiyle göğüs ağrısı birçok kişiyi endişelendirir. Kalp ağrısı kalp dışı sebeplerden kaynaklı göğüs ağrısından farklı olarak göğüs boşluğunda hissedilir. Keskin ve bıçak saplanması tarzında acı ya da donuk tarzdaki ağrıdır. Bu ağrının hissedildiği süre, kişiden kişiye farklılık gösterir. Göğüs ağrısı hisseden birçok kişi ilk etapta kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. 

Kalbin bulunduğu göğüs kısmında hissedilen ağrılar ciddi bir kalp krizi belirtisi olabileceği gibi bazı durumlarda da daha az ciddi olan farklı sebeplere bağlı göğüs ağrıları olabilir. Ayrıca bu ağrılar kalp krizi haricinde kalple alakalı bir çok farklı sebepten de kaynaklanabilir. Kalp ya da göğüs ağrısı hissedildiğinde ağrı ile beraber farklı semptomlar da görülebilir. Göğüste basınç ve gerginlik sırt, kol ve çene bölgesindeki ağrılar, karın ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk hissi ve baş dönmesi kalbe ilişkin bir sorundan kaynaklanıyor olabilir. 

Kalp Ağrısı Neden Olur? 

Kalple alakalı problemlerden kaynaklı göğüs ağrıları birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.. Çoğunlukla kalp krizini akla getirsede kalp ağrısı sadece kalp krizinden kaynaklanmaz. Kalbe giden damarlardaki tıkanıklıklar kalp ağrısının en yaygın nedenleri arasındadır. Ayrıca kalbi çevreleyen kesesinin iltihaplanması sonucunda da kalp ağrısı ortaya çıkar. Kalp ağrısı ile karıştırılan farklı göğüs ağrısı çeşitleri de vardır. Bu ağır çeşitlerinden en yaygın görülenlerden biri gastrointestinal sistem hastalıklarıdır. Mide ekşimesi, reflü hastalığı, safra kesesi iltihabı, pankreas iltihabı gibi sindirim sistemi hastalıklarında da göğüs ağrısı sıklıkla görülür. 

Kalp Ağrısı Teşhisi Nasıl Konur? 

Göğsünde ağrı şikayeti olan kişiler derhal hastanelerin acil servislerine başvurulmalıdır. Hekim tarafından yapılacak olan fiziksel muayene esnasında ağrı ile alakalı hastanın öyküsü ve mevcut olan kronik hastalıkları kullanmış olduğu ilaçlar gibi bilgiler alınır. Sonrasında tanıyı destekleyici birtakım tahlil ve tetkikler istenir. Doktorun göğüsteki ağrının nedeninin bir kalp hastalığı olabileceğini düşünmesi halinde genel olarak öncelikle EKG testi istenir. 

Kalp Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Kalp ağrısı tedavisinde tedavinin ne zaman ve nasıl planlanacağına ağrıya sebep olan hastalık, bireyin sağlık durumu ve yaşa gibi durumlar birlikte değerlendirildikten sonra doktor tarafından karar verilir. Damar tıkanıklığı problemi olan hastalarda kan sulandırıcı ve kolesterol düşürücü ilaçlar önerilir. Bazı durumlarda da balon ya da stent uygulamaları ile tıkanmış olan damarları açılması gerekir. Daha ilerlemiş durumlarda ise koroner arter bypass operasyonu ile zarar görmüş olan arterlerin cerrahi tekniklerle onarılması sağlanır. 

Çocuklarda Kalp Ağrısı 

Kalp ağrısı yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da görülebilir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklardaki kalp ağrısı da göğüs ağrısı ile karıştırılabilir. Zatürre veya akciğer zarı hastalıkları ve zedelenmesi çocuklarda göğüs ağrısına yol açar. Ayrıca astım atakları panik atak kaburga iltihapları gibi nedenler de göğüs ağrısı hissettirir. Yetişkinlerde ya da çocuklarda görülen kalp ağrısında bazen küçük uygulamalar o an için iyi gelebilir. Ancak bunlar kalp ağrısından tümüyle ortadan kaldırmaz. Örneğin kalpte ağrı hissedildiği zaman yapılmakta olan fiziksel aktivite bırakılmalı ve dinlenimmelidir. Maruz kalınan herhangi bir durumdan dolayı stres yaşanıyorsa Bu stresi ortadan kaldırmak amacı ile rahatlamaya çalışılmalıdır. Tüm bunlara rağmen kalp ağrısında herhangi bir rahatlama görülmüyorsa vakit kaybetmeden hastanelerin acil servisine başvurulmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir