Kansızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir ve kansızlık neden nasıl kaynaklanır soruları birçok kişi ve kansızlık problemi yaşan kişiler tarafından merak edilmektedir. Kansızlık olarak bilinen anemi, vücutta yeterli miktarda kan hücresi bulunmadığında kan yoluyla hücrelere, dokulara ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma ve yeterli kan hücresi bulunmama durumudur.
Vücut dolaşımında meydana gelen ve oksijen taşımakla görevli kırmızı kan hücrelerinin azalması vücutta kansızlığa neden olmaktadır. Çıkan anemi belirtileri ise kansızlık yaşayan kişilerde halsizlik ve yorgunluğu arttırır bunun başlıca nedeni ise dokulara yeterince oksijen gitmemesidir. Vücutta yaşanan kansızlık ilerleyen zamanlarda sorun teşkil etmemesi adına tedavi edilmelidir. Kansızlığın tedavisi elbette ki yetkili tıp uzmanı tarafından yürütülmektedir ancak kansızlığı önleyici ve kansızlığı tedavi edici birçok yiyecek mevcuttur. Kansızlığa iyi gelen yiyecekler ise şu şekilde belirtilmektedir:
- Kansızlığa iyi gelen ve oldukça etkili besinlerin başında portakal, limon, taze sıkılmış portakal suyu ve limonata gelmektedir. Portakal suyu ve limonata içinde bulundurduğu bol miktardaki C vitamini sayesinde demir emilimini düzenleyecek ve hızlandıracaktır ve kansızlık oranında azalış yaşanacaktır.
- Kansızlığa iyi gelen ve kan oranını arttıran besinlerin başında elbette ki demir oranı yüksek besinler gelmektedir. İçerisinde bol miktarda demir içeren kırmızı et ancak tercihen dana eti, ciğer, tavuk, hindi, somon ve ton balığı gibi et ürünleri ayrıca yumurta, soya fasulyesi, nohut, mercimek, barbunya bunun dışında da ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişler tüketilebilir.
- Yeşil yapraklı sebzelerin içeriğinde bol miktarda bulunan demir ve C vitamini kan oranını arttırıcı etki sunmaktadır. Yeşil yapraklı sebze olan nane, roka, dereotu, brokoli, maydanoz ve pazı kansızlığa iyi gelen sebzelerdir.
- Kansızlık tedavisinde en bilindik ve en çok önerilen besinlerin başında pekmez gelmektedir. Günlük sabah ve akşam olmak üzere tüketilecek bir tatlı kaşığı pekmez uzmanlar tarafından önerilmekte olup sağlıklı ve geleneksel uzun yıllar kullanılmış faydalı bir besindir.
- İçeriğinde barındırdığı yüksek orandaki B vitamini sayesinde kırmızı kan hücrelerini çoğaltan incir, hem kuru hem de yaş olarak rahatlıkla tüketilecek faydalı bir besindir.
Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Vücutta yeterli miktardaki kan hücresinin olmaması ve yeterli miktarda oksijenin hücrelere aktarılmamasıyla ortaya çıkan kansızlık, kişide var olan diğer hastalıklara göre değişiklik gösterebilmektedir. Kansızlıkta altta yatan nedenler hastalıklarla birlikte ortaya çıkmaktadır. Kansızlığın seyri hafif ve yavaş ilerliyorsa belirtiler de bir o kadar geç fark edilecektir. Ancak yüksek oranda veya hızlı ilerleyen kansızlık belirtileri fark edilecektir. Baş ağrılarında artış, baş dönmesi, ciltte solukluk, nefes darlığı, enerji kaybı, kolay yorulma, bacaklarda kramplar ve uykusuzluk vücutta yaşanan kansızlığın en bilindik ve kesin belirtileridir. Farklı anemi türlerine göre farklılık gösteren belirtiler B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan anemide karşılaşılan belirtiler genellikle yürümede güçlük yaşama, kollar ve bacaklarda sertlik, sendeleyerek yürüme ve güç kaybıdır. Demir eksikliğinden kaynaklanan anemide ise toprak, kül, kâğıt ve buz gibi maddeleri yeme isteği, ağızda çatlaklar ve tırnak eğriliği sıkça görülmekte olup yaygın kansızlık belirtileridir.
Kansızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kansızlık tedavisi tıp uzmanı tarafınca kansızlığın düzeyine belirlenerek yapılmaktadır. Kansızlık tedavisindeki asıl amaç kişinin kan hücre sayısını arttırmaktır. Demir eksikliğinden kaynaklana kansızlık için demir takviyesi, B12 eksikliğine bağlı olarak gerçekleşen anemi için B12 ve folik asit takviyesi yapılmaktadır. Kansızlık tedavisi ilaç yoluyla yapılabildiği gibi enjeksiyon yöntemiyle de takviye yapılmaktadır. Kansızlık tedavisi uzman hekimler tarafından kişinin kan oranı, kansızlık aşması ve mevcut hastalıkları göz önüne alınarak uygun şekilde tedavi edilmektedir.