C Vitamini Nedir? Cilde Faydaları Nelerdir?

C Vitamini Nedir? Cilde Faydaları Nelerdir?? What are the Benefits to the Skin?

C Vitamini

C vitamini, aynı zamanda askorbik asit olarak da bilinir. İlk olarak 1912 yılında keşfedilmiştir. İnsan vücudu kıkırdakları, kan damarları, kemiklerde bulunan kolajen proteini ve kasları oluşturmak için C vitaminine ihtiyaç duyar. Sadece doku oluşumunda değil vücutta gelişen yaraların tedavilerinde de ihtiyaç duyulur. Daha hızlı iyileşme sağlar. Aşırı dozda c vitamini birikmesi durumundan endişe edilmez çünkü bu vitamin türünün fazlası vücuttan doğrudan atılır.

Günlük C Vitamini İhtiyacı

Günlük olarak tüketilen birçok besinde C vitamini mevcuttur. En yaygın olarak narenciye türlerinde bulunur. Ayrıca çeşitli meyve ve sebzelerde de bol miktarda C vitaminine rastlanır. Çiğnenebilir kapsül ve tablet halinde hazır olarak da alınabilir. Günlük ortalama alınması gereken c vitamini miktarı 90 mg’dır.

C Vitamini Cilde Faydaları Nelerdir?

C vitamini birçok hastalık ve bağışıklık sisteminde sıklıkla kullanılan bir takviye olmasıyla beraber cilde olan faydaları da oldukça fazladır. Cilt bakımında yaşlanma karşıtı olarak olmazsa olmazdır. Cilde gençlik ve enerji kazandırır. Derinlemesine bakım sağlar.

  • Kolajen Üretimini Destekler

C vitamini içeren ürünler cilde aydınlık ve sıkı bir görünüm kazandırmaya yardım eder. Özellikle yaşlanma karşıtı ürünler kullanan kişiler için günlük rutin cilt bakımının vazgeçilmez bir parçasıdır.

  • Cilt Hasarlarını Derinlemesine Azaltır

Cilde daha canlı bir görünüm verme çabasından ziyade dış faktörlerden dolayı gelişen hasarları da en aza indirger.

  • Göz Altı Morluklarına İyi Gelir

Gün boyu masa başı iş yapanlar, sürekli bilgisayar ekranına maruz kalanlar ve düzensiz uyku saatleri olan kişiler için ne yazık ki gözaltı morlukları sinir bozucu bir sorundur. Makyaj gibi kalıcı olmayan çözümler yerine cilde parlaklık ve ton eşitliği sağlayan c vitamini kullanmak daha kalıcı bir çözüm olacaktır.

  • C vitamininin Yaşlanma Karşıtı Etkileri

Ne yazık ki hiçbir cilt yıllara meydan okuyamaz ve zamanla yaşlanmaya maruz kalır. Cilde gençlik veren hücreler yaş ilerlemesi ile beraber üretimini ve etkinliğini kaybederler. Bu durum zamanla kırışıklıklar meydana gelir. Oluşan cilt yaşlanmasını azaltmak ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yine c vitamini kullanmak etkin bir yöntemdir.

 

C Vitamini Nedir? Cilde Faydaları Nelerdir?

 

  • Cilde Esneklik Kazandırmayı Sağlar

Hızla akan zamanla birlikte cilt bir süre sonra esnekliğini kaybeder. C vitamini içeren ürünler ve gıdalar sayesinde ideal esneklik seviyesine tekrar ulaşmak mümkündür.

  • Cilt Rengi (Hiperpigmentasyon)

C vitamini, tirozinaz adında ki enzimin salgılanmasına engel olur. Bu sayede tirozin, melanine dönüşemez. Yani cilt renginin değişmesini engel olmuş olur ve var olan ten rengini korur. C vitamini ile lekelerden kurtulmak basit ve mümkün. Çünkü koyu renkli lekelerin solmasında etken olur. Ayrıca güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kaçınmayı da sağlar.

  • C Vitamini Ve Güçlü Saçlar

Cilt kuruluğunu azaltmayı sağlar ve nemlendirir. Demir emilimini arttırdığı için sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmaya da yardım eder.

  • Cilt Hastalıklarında C vitamini

C vitamini bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Birçok hastalık ile karşılaşmadan önce önlem amaçlı kullanılır. Vücuda güç kazandırır. C vitamini eksikliğinde ‘skorbüt’ denilen diş eti hastalıkları, ciltte bozulmalar, enfeksiyon ağırlaşması, yaraların geç iyileşmesi gibi sorunlarla karşılaşılır.

  • C Vitamini Bulunduran Gıdalar

Portakal, limon, mandalina, kuşburnu, çilek, kivi, ıspanak, brokoli, domates, Brüksel lahanası, kavun, maydanoz, yeşilbiber, kırmızıbiber, greyfurt, patates, ananas, mango, dolmalık biber, şeftali, karnabahar, papaya, maydanoz, kekik, Frenk üzümü, guava meyvesi, acı biber,  kakadu erikleri, lahana, Çin lahanası, kırmızılahana, alabaş turp

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir