Karabuğday Özellikleri | Karabuğday Yararları Nelerdir?

Karabuğday Özellikleri

Karabuğday nedir, özellikleri nelerdir ve neye yaramaktadır insanlar tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır ve araştırılmaktadır. Karabuğday, kuzukulağıgiller ailesin üyesi olup tahıl değildir. Karabuğday kurak ve soğuk iklim bölgelerinde yetişmekte olup ülkemiz iklimine uygun yetişecek bir bitki türü değildir. Karabuğday bitkisi ülkemizde olduğu kadar birçok ülkede de kullanılıp tüketilmektedir. Karabuğday mineral bakımından çokça zengin olmakta birlikte içeriğinde magnezyum, demir, fosfat, manganez ve bakır içermektedir ayrıca bitkinin yapısının yaklaşık yüzde doksanını lif oluşturmaktadır. Karabuğday içeriğinde gluten içermediği gibi çölyak hastalarının sıklıkla tercih ettiği besindir. Glutensiz beslenmek isteyenler ve diyet yapanlar için birebir besin olan karabuğday tane olarak tüketilebildiği gibi öğütülerek de kullanılmaktadır.

Karabuğday Yararları nelerdir?

Karabuğday içeriği bakımından zengin ayrıca yapısı bakımından da lifli bir besindir peki birçok mineral içeren bitki olan karabuğdayın yararları nelerdir?  Birçok Avrupa ülkesinde ve ülkemizde de sıklıkla tüketilen birçok yararı kanıtlanmış ve bilinmekte olan karabuğdayın yararları şu şekilde belirtilmektedir:

  • Karabuğday içerdiği bol miktardaki antioksidan sayesine beyin fonksiyonlarını koruyor ve işlevlerini destekliyor. Karabuğday uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda belirtildiği gibi beyin sağlığını korumanın yanı sıra Alzheimer gibi beyin fonksiyonlarını etkileyen birçok rahatsızlığın engellenmesine fayda sağlıyor.
  • Karabuğday içerdiği yoğun lif miktarı ve lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminde olumlu etkiye sahipken sindirimin kolaylaşmasını sağlıyor ve kabızlığı engelliyor. Ayrıca lifli yapısı kişilerin günlük yaşamında veya diyet yaparken tokluk hissi yaratmaktadır.
  • Karabuğday uzmanlar tarafından özellikle diyabet hastalarına önerilmektedir. Diyabet hastaları için, karabuğdayın içerdiği karbonhidrat sayesinde vücutta emilimi yavaşlatıyor ve kan şekerini ani düşmelerini engelliyor. Diyabet hastaları için önleyici birçok faydası bulunan karabuğdayın perhiz yapan diyabet hastalarına da uzun süreli tokluk sağlamasıyla da perhizlerine katkı sağlayacaktır.
  • Karabuğday içeriğinde gluten barındırmadığı için de gluten bulunan gıdalardan dolayı şişkinlik ve hazımsızlık yaşayan kişiler ve çölyak hastası insanlara önerilmektedir ve bu kişiler tarafından rahatlıkla kullanılmaktadır.
  • İyi kolesterol seviyesini yükseltmeye katkı sağlayan karabuğday kötü kolesterol seviyesini de düşürmektedir. Kolesterol üzerindeki bu olumlu etkisiyle kalp ve damar hastalıkları riskini en aza indirir.
  • Karabuğday içerdiği birçok vitamin ve keratin cilt, saç ve tırnak sağlığı için çok önemlidir. Saç köklerini beslerken cildin parlaklaşmasını sağlayan karabuğday tırnak ve saç uzamalarını kolaylaştırmaktadır.
  • Karabuğdayın yararlarından bir diğeri ise yüksek tansiyon ve kansızlığa karşı koruması ayrıca da yüksek proteine sahip olmakla birlikte magnezyum, demir, potasyum ve fosfor kaynağı olan antioksidandır.
  • Son zamanlarda sıklıkla tercih edilen karabuğdayın kabuklarından yapılan yastık ve torbalar soğuk ve sıcak ısıları kontrol altına almakla birlikte boyun ve baştaki ağrıları iyileştirerek rahat ve konforlu uyku sağlamaktadır.

 

Karabuğday Özellikleri

 

Karabuğday Nasıl Kullanılır?

Karabuğday kullanımı son zamanlarda merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Birçok faydası olduğu araştırmalara konu olan aynı zamanda ispatlanan bu besin genellikle yemeklerde, hamurlarda ve çorbalarda kullanılmakta olan karabuğday bu kullanımının dışında da yastık olarak da kullanılmaktadır.  Karabuğday haşlandıktan sonra çoğu yemekte ve özellikle çorbalarda rahatlıkla kullanılmaktadır. Kişiler tarafından en çok tüketim şekli ise karabuğdayın pilav pişirme tekniğiyle hazırlanmasıdır. Bu teknikle harılanan karabuğday hem lezzetli hem de doyurucu bir öğün olacaktır. Karabuğdayın öğütülüp un haline getirilmesinde sonra özellikle hamur işlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Karabuğday unu Glutensiz hamur işi yapmak isteyenlerin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Karabuğdayın diğerlerinin aksine daha az bilinen kullanım şekli ise yastık yapımıdır. Yastıklar karabuğday kabuklarıyla hazırlanmakta olup faydaları ise rahat ve sağlıklı uyku, boyun ağrısı ve baş ağrısına iyi gelmesiyle yaz ve kış mevsimlerinde kullanılmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir