Karpal Tüneli Sendromu Nedir ve Neden Olur?

Karpal Tüneli Sendromu Nedir ve Neden Olur?

Karpal tüneli sendromu, günümüzde oldukça sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Sinirleri etkileyen bu hastalık genellikle bilgisayar başında oturan kişilerde meydana gelir. Her ne kadar tedavisi basit olan bir rahatsızlık olsa da söz konusu hastalık, kişilerin gündelik yaşantısını da oldukça fazla etkilemektedir.

Erkeklerde daha sık görülen karpal tünel rahatsızlığı genellikle ellerde karıncalanma ve uyuşukluk ile ortaya çıkar. Gündelik hayatı son derece fazlaca etkileyen bu hastalık eğer tedavi edilmezse kişilerde kalıtsal problemlere de yol açabilir. Peki Karpal tüneli sendromu nedir ve neden olur? İşte, merak edilen tüm bu soruların kapsamlı yanıtları…

Karpal Tüneli Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu, median siniri üzerinde meydana gelen baskı ile oluşan bir hastalıktır. Söz konusu rahatsızlık genellikle erkeklerde ve bilgisayar başında oturan kişilerde görülmektedir. Gündelik hayatı oldukça etkileyen bu hastalık oldukça farklı nedenlerden meydana gelebilir. Karıncalanma ve uyuşukluk ile kendini belli eden karpal tünel hastalığı özellikle geceleyin ortaya çıkmaktadır.

Karpal Tüneli Sendromu Nedir ve Neden Olur?

Karpal Tüneli Sendromu Neden Olur?

 Karpal tüneli sendromu çeşitli nedenlerden ötürü olabilmektedir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre söz konusu hastalık genellikle sinirsel sorunlardan ötürü ortaya çıkabilmektedir. Dilerseniz, bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan tüm faktörleri gelin ayrıntılı ve kapsamlı bir şekilde birlikte inceleyelim.

  • Karpal tüneli, sinirde meydana gelen tahriş veya baskıdan dolayı ortaya çıkabilmektedir.
  • Romatoid Artrit gibi etkenlerde bu hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayabilir.
  • Sinirsel hastalıkların yanı sıra diyabet, kronik hastalıklar ve menopoz da bu hastalığın çıkmasına zemin hazırlayabilir.
  • Söz konusu hastalık sürekli bilgisayar başında oturan ve klavye de aktif çalışan kişilerde de görülmektedir.
  • Bilgisayarın yanı sıra titreşimli aletlerde bu hastalığın çıkmasında başrol oynayabilir.
  • Tüm bunların yanı sıra her ne kadar pek fazla ön plana çıkmasa da obezite de bu hastalığı tetikleyebilmektedir.

Karpal Tüneli Sendromun Belirtileri

Karpal tüneli sendromu, karıncalanma ve uyuşukluk gibi tipik belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Gündelik hayatı oldukça sık etkileyen bu hastalık, zaman içerisinde kişilerin ellerinde güçsüzlük gibi son derece önemli belirtilere de neden olabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra bazı kişilerde ağrı ataklarının da görüldüğü olmuştur.

Karpal Tüneli Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Karpal tüneli sendromu tedavisi son derece kolay ve pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Bu hastalık ile mücadele eden kişilere ilk olarak ilaç tedavisi önerilmektedir. İlaç tedavisiyle birlikte kişiler aynı zamanda fiziksel egzersizlere de yönlendirilmektedir.

Egzersiz ve ilaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda son çare olarak kişilere cerrahi müdahale de yapılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra erken dönemde bileklik kullanımı da uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Karpal Tüneli Sendromu Tedavi Edilmeze Ne Olur?

Karpal tüneli hastalığının tedavisi oldukça basittir. Fakat karpal tüneli, her ne kadar basit bir tedavi yöntemine sahip olan bir hastalık gibi görünse de toplum tarafından pek fazla önemsenmemektedir.

Tedavinin geciktiği dönemlerde kişilerin kaslarında güçsüzlük ve zayıflıklar görülebilmektedir. İlerleyen safhalarda ise kişilerde kas erimesi meydana gelebilmektedir. Bu tür durumlar ile karşılaşmamak için mutlaka zamanında tedavi olmalı ve uzman hekimlerce önerilen tedavi yöntemlerine uymalısınız.

Karpal tüneli sendromu ile karşılaşmamak için el ve bileklerinizi dinlendirebilirsiniz. Dinlendirmenin yanı sıra uzman hekimlerce önerilen basit egzersizleri yapabilir ya da özel olarak oluşturulan bileklikleri kullanabilirsiniz. Kullanacağınız bileklik ile oluşan ağrıyı azaltabilirsiniz. Oldukça basit olan bu yöntemler sayesinde karpal tüneli hastalığına karşı avantaj sağlayabilir ve bu hastalıktan son derece kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir