Keçiboynuzu, ağaçtan edilen bir meyvedir ve koyu kahverengi bir bezelyeyi andıran bir yapısıdır vardır. Keçiboynuzu tadı itibariyle çikolataya benzer fakat çikolataya göre oldukça sağlıklıdır ve zararı yoktur. Keçiboynuzu tedavi amaçlı yaklaşık 4000 yıldır geleneksel tıpta kullanılmaktadır ve kökeni Antik Yunan’a kadar gider.
Keçiboynuzunun kullanımının en ilginç örneklerinden biriside İngiltere’de olmuştur. İngiliz kimyagerler şarkıcılara keçiboynuzu satarak daha gür ve sağlıklı bir ses teline sahip olacağını ve ses tellerinin sağlığının korunacağını söylediler. Ayrıca boğazda olan enfeksiyonları da temizlediği söyleyerek yoğun bir şekilde keçiboynuzu satışı gerçekleştirmişlerdir.
Keçiboynuzunun kabuklarını soymadan ve tazeliğine dikkat etmeden kuru bir şekilde de tüketilebilir. Öğünlerine keçiboynuzu ekleyen insanlar kilo kaybı ve midede yaşanan sorunların azaldığını dile getiriyorlar.
Keçiboynuzu Nasıl Tüketilmeli?
Keçiboynuzu yaygın olarak yemeklerde ve tatlı yapımında kullanılıyor. Fakat ülkemizde kuru bir şekilde doğrudan tüketilmesi de son derece yaygındır. Keçiboynuzu içeriğinde bulunan lifler, antioksidanlar ile oldukça sağlıklıdır. Tatlı bir yapıya sahip olduğu için vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri almak içi keçiboynuzu tüketmek oldukça sağlıklı bir yöntemdir. Yemeklerinizde ya da tatlı yaparken çikolata kullanıyorsanız, çikolata yerine keçiboynuzu kullanmak oldukça sağlıklı bir değişiklik olacaktır. Ayrıca veganlar için keçiboynuzunda üretilen dondurmalar süt içermeyen şekerler mevcuttur.
Keçiboynuzun Faydaları
Keçiboynuzu içeriğinde bulunan lifler ve antioksidanlar ile oldukça sağlıklı bir alternatiftir. Ayrıca glüten içermez.
Keçiboynuzu Doyurucudur ve Düşük Kalorilidir
Çikolata bağımlısı olan ve kilo problemi olan insanlar için çikolataya en büyük alternatif keçiboynuzudur. Yağ oranının düşük olması ve kan şekerinin kontrol altına alması düşük kolesterole olan faydası ise içeriğinden bulunan karbonhidratın lifli yapısından kaynaklanmaktadır. Diyetisyenler “ghrelin” yani açlık hormonu salgılanmasının azaltılmasıyla keçiboynuzu arasında bir ilişki olduğunu keşfetmişlerdir. Keçiboynuzu tüketerek sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.
Keçiboynuzu Biyoaktif Çeşitlilik Sunar
Keçiboynuzu kabukları, diyet lifi, flanovidler ve daha sayamayacağımız farklı biyoaktif bileşikler içerir. Keçiboynuzunda bulunan biyoaktif çeşitlilik kan şekerinin kontrolü, sağlıklı bir kolesterol seviyesi sunar. Ayrıca keçiboynuzun biyoaktif çeşitliliği sayesinde anti kanser etkisi de vardır.
Keçiboynuzu Fitokimyasallar Açısından Zengin Bir Yapıdadır
Keçiboynuzu, bilimsel ve klinik araştırmalarda antitümör, antiproliferatif ve proapoptotik aktivitelerin gerçekleştirilmesini sağlayan (hücrenin parçalanması gibi) fitokimyasal bileşikler açısından oldukça zengindir. Fitokimyasallarından biri olan Quercetin’in (elmalarda, defne yaprağında ve bir çok bitkide bulunur) lösemi kanser hücrelerinin ölümünü ve kanserli hücrelerle mücadele ettiği kayıt altına alınmıştır.
Keçiboynuzu Oldukça Zengin Bir Mineral Deposudur
Keçiboynuzu nadiren süt ürünü olmayan bir kalsiyum deposudur. Vücudun ihtiyacı olan günlük kalsiyum değerinin yaklaşık olarak %4’ü iki yemek kaşığı keçiboynuzu tozunda vardır. Yapılan bilimsel araştırmalar, kalsiyum zengini gıdalarla yapılan diyetlerin “osteoporoz” riskini en aza indireceğini ve kilo yönetiminin daha sağlıklı bir şekilde yönetilebileceğinin göstermiştir.
Keçiboynuzu ve İshal Tedavisi
Keçiboynuzu içeriğinde bulunan “pektin ve tanen” deposu sayılabilir. Pektin ve tanen açısından oldukça zengin olduğu için ishal tedavisinde kullanılır. Keçiboynuzundan elde edilen suyu kullanımının ishal tedavisine karşı oldukça sağlıklı bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Fakat bu konuda yapılan klinik ve bilimsel araştırmalar halen devam etmektedir.
Vegan için Keçiboynuzu
Keçiboynuzu yapısı itibariyle bir çok sütlü tatlı da süt yerine kullanılabilir. Fakat keçiboynuzundan yapılan tatlıların içeriğini mutlaka kontrol edin ev yapımı olmayan tatlılar da süt kullanılabilir. Ayrıca glüten içermez ve glüten hassasiyeti olan kişiler için oldukça sağlıklı bir yemiştir. Ayrıca keçiboynuzu kafein içermeyen meyvelerden birisidir.