Kekik Yağı Ve Faydaları

Kekik Yağı Ve Faydaları

Kekik, insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir bitkidir. Kırmızı ve beyaz renkleri bulunur. Özellikle ormanlık ve çimenlik alanlarda yetişen bitki azı karar çoğu zarar mantığı ile farklı alanlarda farklı amaçlar için kullanım gösterir. Genellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Beyaz kekik, taş kekiği, zahter kekik, İzmir, sütçüler, sivri ve toprak kekiği gibi bir çok farklı çeşidi içinde barındırır.

Besin değeri açısından oldukça zengindir. İçerisinde Selenyum, Demir, Potasyum, Kalsiyum, C, A, K, E vitaminleri ve Folik Asit bulundurur.

Türk ve dünya mutfaklarında yıllardır tahtını koruyan kekik otu ; baharat, çay gibi formlarıyla gıdalarda karşımıza çıkar. Tatlandırıcı olarak kullanılır. Kendine has keskin ve güçlü bir kokusu vardır. Yalnız sofraları zenginleştirmekle kalmayıp birbirinden çok farklı alanlarda da yerini alır. Her derde deva desek yanlış söylemiş olmayız. Yağ formunda kullanımlarına bakacak olursak; saç ve cilt bakımında yerini çoktan almış durumda. Yaşlanma karşıtı bakım kremlerinde, kepek tedavilerinde, diş macunlarında, sivilce kremlerinde ve cilt temizliği için peelinglerde yer alır. Bulunması oldukça kolaydır aktarlardan satın alabileceğiniz gibi kendi evinizde istediğiniz şartlarda istediğiniz formda da kullanabilirsiniz.

cilt bakımından ziyade sağlık alanında da oldukça fazla kullanımı söz konusudur.

Kekik Ve Kekik Yağının Sağlık Alanında kullanımı

Kolestrol seviyesini düşürür ve dengede kalmasını sağlar. Kalp sağlığını korur. Ciddi kalp hastalıklarının ilerlemesine karşı savunma olarak kullanılır ve tansiyon hastası kişilerde tansiyon yükselmesine, Kalp krizi ve damar tıkanıklığına yakalanmaya engel olur. Kan basıncını dengede tutar.

Meme, Kolon kanseri başta olmak üzere bir çok kanser türüne karşı önleme ve tedavi amaçlı kullanılır. Kanser hücrelerinin yayılmasını engeller. Tümör oluşumuna engel olur.

Bağışıklık Sistemi Dostudur

Birçok vitamin içeriği açısından oldukça zengin olan bitki A ve C vitaminleri ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle soğuk kış aylarında nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma ihtimalini düşürür ve hastalıkların hafif atlatılmasında etkin rol oynar. Balgam söktürücüdür. Beyaz kan hücrelerinin üretiminde rol alır ve inflamatuar sisteme katılır. Yara bakımı ve tedavisinde yağ formu sayesinde yaraların ve kesiklerin daha hızlı ve kolay kapanmasına ardından oluşak yara izlerini yok etmeye karşı yara bakımında kullanılır. Solunum yolu rahatsızlıklarında öksürük ve nefes darlığını ortadana kaldırmak için kullanılır. Hastalık semptomlarını hafifletir. Antibiyotik direnci olan bakterilere karşı dahi kekik yağı vücut direncini arttırarak savaşmada yardımcı görev alır. Bağırsak ve idrar sorunlarında idrar söktürücü olarak kullanılır. Vücut gelişimine katkı sağlar. Demans gini hastalıklara yakalanma ihtimalini azaltır.

 

Kekik Yağı Ve Faydaları

Gün içinde oluşan tüm yorgunluğu atmayı ve uykuya daha rahat dalmayı sağlar. Daha enerjik daha pozitif ve dinç olmaya yardım eder. Sadece yağının kokusunu solumak bile faydalı ve rahatlatıcıdır. Yine yağ formunda migren gibi yoğun baş ağrısı kaynaklı sorunlarda bir kaç damla yağ ile hafif masaj yapılması ağrıyı giderir ve rahatlık hissi verir. Stres ve gerginliği azaltır. Romatizma ve diğer eklem ağrılarına karşı ağrı kesici olarak kullanılabilir. Kısıtlı hareket kabiliyetinde hareket yeteneğini arttırır.

Adet döngünüsünün sağlıklı seyretmesine ve hergün düzenli kullanılmasıyla ağrıların azaltılmasına yardımcı olur. Gecikme gibi sorunların oluşmasını engeller. Mide rahatsızlıklarında rahatlatıcıdır. Gastrit ve reflü gibi durumlarda rahatlama etkisi yaratır.İshal olmaya engel olur.

Sağlık, gıda, alternatif tıp, kozmetik gibi farklı alanlarda oldukça etkili önleme ve tedavi edicidir. Basit uygulama ve satın alma imkanlarına karşı ne kadar kolay olursa olsun bilinçsiz ve aşırı miktarda tüketimi zararlıdır. Doğru doz ve doğru bölgelerde kullanılmalıdır. Ne yapılacağı bilinmediği ve araştırmaların yetersiz kaldığı durumlarda doktor tavsiyesi olmadan kullanmak doğru olmayacaktır. Özellikle allerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olunmalı beklenmedik bir etkiyle karşılaşıldığı zaman uzman hekimlere başvurulmalıdır.

Kullanılmaması Gereken Durumlar

Hamile bireylerin yada emziren annelerin, kronik tansiyon sorunu yaşayan kişilerin kekik ve kekik yağı tüketiminden kaçınmaları gereklidir. Var olan yüksek tansiyonu daha da yükseltmeye ve gebelikte düşük gibi sorunlara yol açmaktadır. Fazla kullanımdan yada ciltteki reaksiyondan dolayı deride kaşıntı, kızarıklık ve tahriş ile seyreden alerjiye sebep olmaktadır. Uçucu formdaki yağlar herkes için uygun olmayabilir. İleri yaşta  olan bireyler uzman hekimleri kontrolü olmadan kullanmamalıdır.

Alerjik Reaksiyon Nasıl Fark Edilir?

Her ne sebep için kullanılacak olursa olunsun, dirsek kıvrımına küçük dozlarda deneme yapılarak kontrol kontrol işlemi yapılmalı vücudun toleransı olup olmadığı kontrol edilmelidir.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir