Kimyonun Faydaları Nelerdir? Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?

Kimyonun Faydaları Nelerdir? Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?

Kimyon, anavatanı Akdeniz ve Ortadoğu olan maydanozgiller familyasında yer alan otsu baharat olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Türk, Arap ve Hint mutfağında kullanılan kimyon eski çağlardan beri bir şifa kaynağı olarak biliniyor. Aynı şekilde kimyonun faydaları bilimsel olarak kanıtlanan bitkiler arasında yer alıyor.

Siyah olan kimyon tohumları mineral, protein ve yağ bakımından zengin olmasından dolayı birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor.

Kimyonun Faydaları

Sindirimin Düzenlenmesini Sağlar

İçerisinde yer alan magnezyum, yağ ve sodyum sayesinde sindirim sisteminin hızlanmasını sağlar. Aynı zamanda bir bardak sıcak suya eklenip içildiğinde mide ağrılarına iyi gelir.

  • Mide Rahatsızlıkların Tedavisini Sağlar

Mide gazı, şişkinlik benzeri gastrointestinal hastalıklarda tedavi edici özelliğe sahiptir. Kimyonun faydaları arasında diğer önemli faydası da bağırsak sendromu hastalıklarını tedavi eder.

  • Kemik Gelişimini Destekler

Kimyonun içersinde bol miktarda demir olmasından dolayı küçük çocuklarda gelişimi artırır.

  • Kas Gelişimine Katkı Sağlar

Protein deposu olarak bilinen kimyon, kas gelişimine katkısı oldukça fazladır.

  • Diyabet Tedavisinde Yardımcı Besin

Kimyon kandaki yükse şeker miktarını azaltır. Bu yüzden diyabet hastalıklarında önemli bir etkiye sahiptir. TİP-1 ve TİP-2 diyabet olan kişiler kimyon kullanması tavsiye edilir Kullanılan kimyon takviyeleri ile kan şekeri kontrol altında alabilir.

  • Besin Kaynaklı Hastalıkları Önler

Yediğiniz besinlerden kaynaklı olarak enfeksiyon hastalıklarında kimyon antimikrobiyal özelliklerinden dolayı gıdalardan meydana gelen enfeksiyon riskini azaltır. Özellikle kimyon sindirildiği zaman antibiyotik olarak hareket eden megalomisin isimli bir bileşeni serbest bırakır.

Kimyon besin kaynaklı bakteri gelişimini önler.  Oluşan bakterilerin ilaç direncini azaltmakla birlikte ilaç bağımlığını azaltır.

  • Astım ve Bronşite İyi Gelir

Kimyon balgam söktürür. Balgamın hapşırma, öksürme yoluyla atılmasını sağlar. Ayrıca solunum yolu rahatsızlıklarında kimyon çayı içilebilir. Aşağıda sizlere kimyon çayı nasıl yapılacağınız anlatacağız.

  • Kanseri Önlemede Etkilidir

Kimyonun faydaları arasında yer en önemli faydası kanseri önlemesidir. Anti-kanserojen özelliğe sahip olan kimyon kolon ve meme kanseri gibi kanser türlerinin oluşmasına karşı etkilidir. Aynı zamanda tümör oluşumunu durdurur. Tümörün yayılımını engeller.

  • Kalp Dostu Bir Besindir

Kimyon özellikle kötü kolesterolle karşı etkilidir. Aynı zamanda kalp ve damar sağlığına da iyi gelir.  Damarlarda oluşan tıkanıklığını önlemeye yardımcıdır.

Kimyonun faydaları arasında yer alan kalp krizi ve inme riskini önemli ölçüde azaltması en önemli etkileridir.

Kimyonun Faydaları Nelerdir? Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?

Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?

Öncelikle toz haline gelmeyen ve öğütülmemiş kimyon tohumlarının çayını yapabilirsiniz. Kimyon çayı için 1 tatlı kaşığı kimyon tohumunu 1 bardak kaynamış suya ekleyip 5 dakika bekledikten sonra içebilirsiniz.

Günlük 2 defa bu şekilde kimyon çayı tüketilmesi önerilmektedir. Düzenli olarak her gün kimyon çayı tüketildiği zaman strese ve kan şekerinin azalmasına katkı sağladığı biliniyor.

Toz Kimyon Çayı Nasıl Demlenir?

Kimyonda bulunan timol adında bir madde bulunur. Bu maddenin işlevi bağırsaklarda besinlerin sindiriminden sorumlu enzimleri salgılayan salgı bezlerine uyarı gönderir. Kimyon tozu; ağızda tükürük bezlerini harekete geçirir. Bu şekilde besinlerin sindirimini kolaylaştırır.

Kimyon ayrıca yoğurt ile birlikte tüketildiği zaman yağ yakılmasına katkı sağlar. Ancak genelde kimyonun çayı yapılarak tüketiliyor. Kimyon çayı yukarıdaki faydalarını görmek için günde 2 defa bir bardak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Kimyon çayı yapılışı;

Günde 2 defa tüketmek için yapacağınız kimyon çayı için 1 bardak su içerisine 1 tatlı kaşığı kimyon tozu eklenip kaynatılmaya bırakılmalıdır.

Kimyon çayı kaynadıktan sonra süzülüp bardağa konularak içilir. Ayrıca içerisine yarım limon suyu sıkarak da içebilirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir