Klinik Pilates Nedir?

Klinik Pilates Nedir?

Kişinin omurga sağlığını düzeltmesi için yardım alması ve kas iskelet sistemini tanıyıcı hareketlerde bulunması yolundaki tedavi yöntemlerini uygulamaya klinik pilates adı verilir. Bu egzersizlerin tümü kişiye özeldir ve bir egzersizler bütününü ifade eder. Pilates genelde sıkılaşmaya yönelik olan  egzersizler bütünü olarak bilinir.  Ancak, bunun yanında uzman bir fizyoterapist eşliğinde uygulandığında klinik pilates ortaya çıkmış olur.

Klinik pilates; duruş bozukluklarından, eklem ağrılarına kadar birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır. Uzman fizyoterapist hastaya özel bir hareket planı oluşturur. Uygun gördüğü süre boyunca, bu hareketleri hasta ile birlikte uygular.

Klinik pilates, fizik tedavilere ek olarak uygulanan bir tamamlayıcı tedavi olarak da düşünülebilir. Ancak sağlığı sorunu olmayan kişiler de klinik pilates uzmanından yardım alabilir. Düzenli pilates çalışması sonucunda, duruş bozuklukları ve daha birçok rahatsızlık geçebilir. Klinik pilates nedir? sorusuna yazımız boyunca cevaplar arayacağız.

Klinik Pilates Egzersizleri

Pilates, kasları güçlendirmek ve esnekliği arttırmak amacıyla Joseph Pilates tarafından geliştirilen bir egzersiz bütünüdür. Pilatesin asıl amacı genel sağlık durumunu korumaktır. Egzersizler genelde, bir minder üzerinde ya da pilatese özel üretilmiş aletlerle yapılır.

Klinik pilates egzersizleri uygulama nedeni, var olan omuz ve boyun sorunlarına kalıcı çözümler getirmektir.  Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları hayat kalitesini ciddi ölçüde düşürür. Gelecek dönemde aynı sorunla karşılaşılmaması için, bir süre klinik pilates tedavisi uygulanması önerilir.

Egzersizlerin uygulanma süresi haftada 3 ya da 4 gündür. Egzersizin süresi ise, hastanın mevcut durumuna göre 40 ya da 50 dakika sürebilir. Klinik pilates ile uygulayan kişinin vücudunda ve hayatında şu farklılıklar görülebilir:

  • Zayıf olan kaslar, eskisine oranla güçlenir.
  • Kısa olan kasların boyu uzar ve aynı zamanda esneklikleri artar.
  • Omurgayı destekleyen ve vücudu ayakta tutan derin kaslar kuvvetlenir.
  • Omurgada var olan duruş bozukluklarının tümü düzelir, bu şekilde boyunuzda da uzama görülebilir.
  • Bel ve boyun fıtıklarında kalıcı iyileşme sonuçları elde edilir.
  • Hızlı ve kalabalık yaşam ortamlarında yaşayanların stres seviyesi düşer ve depresyon tedavisine de yardımcı olur.
  • Fazla kilolar verilir, obezitenin önüne geçilmesi sağlanır.

Klinik Pilates Nedir?

Klinik Pilates Hareketleri

Temelde akıl ve bedenin uyumu olarak görülen ve mevcut stres seviyesinde önemli şekilde düşüş sağlayan pilates, mental bir çabanın sonucudur. Kontrollü bir hızda yapılması istenen egzersiz türü, mutlaka bir uzman yardımıyla yapılmalıdır.

Son yıllarda pilates farklı bir alana doğru ilerlemiş ve klinik pilates olarak hastalıkların tedavisinde yardımcı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kas ve iskelet sisteminde yaşanan rahatsızlıklar ya da duruş bozuklukları pilates yardımıyla eski haline getirilebilir.

Klinik pilates hareketleri esnasında, nefesin ritmine dikkat edilmesi gerekilir. Yapılan hareketler ile nefes arasında belli bir uyumun olması önemlidir. Ayrıca pilates yapmaya başlamadan önce zihni boşaltmak da, hazırlık aşaması için önem taşır.

Fizyoterapistler İçin Klinik Pilates Kursu

Fizyoterapistler omurga tedavileri başta olmak üzere, birçok tedavide yardımcı egzersizler yardımıyla tedavi sürecine destek sağla. Günümüzde oldukça popüler bir hale gelen pilates de asıl olarak, fizyoterapistlerin alanına girer.

Bir fizyoterapist, pilates hareketlerinin nasıl uyumlu hale getirileceğini ve hangi hastalıklarda nasıl yapılması gerektiğini en iyi bilen kişidir. Bilgi ve deneyimlerine dayanarak, işlerini bir adım ileriye taşımak isteyenler, fizyoterapsitler için klinik pilates kursu eğitimlerine katılır.

Bu eğitimlerin içeriğinde pilates egzersizleri yer alır, bunun yanında içerikte fizyoterapistlere uygun olarak bazı düzenlemeler yapılmıştır. Çeşitli şehirlerde açılan kurslara, isteyen tüm fizyoterapistler katılabilir. Kurs sonunda, klinik pilates kursu açma sertifikası verilir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir