Kolit Nedir? Neden Olur? Kolitin Belirtileri Ve Tedavisi 

featured

Kolit, kalın bağırsağın iltihaplanması demektir. Mikroplara ya da diğer zararlı uyaranlara karşı bağırsağın iç tabakasının iltihaplanmasıdır. Bu hastalık bağırsakta ülsere neden olur. Akut ya da kronik olabilir. Kolit hastalığının türüne göre ne de anemi de farklılık gösterir ancak birçok türünün nedeni kolonun zararlı bakteriler virüsler parazitler tarafından iltihaplanmasıdır. Ayrıca bazı bağırsak hastalıkları da kolit hastalığına neden olur. Alerjik reaksiyonlar ya da kalın bağırsakta azalan kan akımı da kolit hastalığına yol açabilir. Kolitin başlıca belirtileri arasında karın ağrısı, kabızlık iştahsızlık kanlı mukuslu ishal, kilo kaybı, bulantı, kusma, ateş ve şişkinliktir. 

Kolit Hastalığı Bulaşıcı Mıdır? 

Kolit hastalığının bulaşıcı olan ve olmayan türleri vardır. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit çeşidi bulaşıcı değildir. Hastadan çocuklarına ya da yakınlarına bulaşmaz. Kolit hastalığının tanısı gastroenteroloji uzmanı tarafından konulur. Hekim hastanın şikayetlerini dinledikten sonra fiziki muayeneyi yapar. Sonrasında gayta kan ve iltihabı testlere bakılır. Neticeye ulaşmak için genel olarak kolonoskopi yapılmaktadır. Kolonoskopi ile kalın bağırsak kontrol edilir ve ihtiyaç duyulması halinde bağırsaktan parça alınarak biyopsi yapılmasının ardından tanı konur. Kolit hastalığının türüne göre hastaya özel bir tedavi planı oluşturulur. Kolit hastalığı nedenlere bağlı olarak her yaştan insanda görülebilir. Fakat ülseratif kolit çeşidi genellikle 15 ve 30 yaşları arasında görülmektedir. Hastalığın görülme oranı erkek ve kadınlarda eşittir. Ayrıca kolit hastalığında genetik geçiş de görülebilir. 

Kolit Hastalığının Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalı? 

Kolit hastalarında beslenme kolitin şekline ve nedenine göre farklılık gösterir. Beslenme şekli bağırsak hastalıklarının sebebi değildir; fakat bazı yiyecekler alevlenmeyi tetikler ya da belirtileri kötüleştirir. Bu tetikleyiciler hastadan hastaya değişir ve ülseratif kolitin ya da crohn hastalığı olan tüm kişiler için belirtileri tetikleyen tek bir içecek ya da yiyecek türü yoktur. 

Ülseratif Kolit Nedir? 

Ülseratif kolit infalamatuar bağırsak hastalıkları arasında en sık görülenidir Batı toplumlarında bin kişiden biri ülseratif kolit hastalığında etkilenmektedir. Ülseratif kolit çeşidinde en sık görülen belirti kanlı ishaldir. Kilo kaybı karın ağrısı ateş gibi belirtiler de hastalığın seyri sırasında görülebilir. 10 yıldan daha uzun süre ülseratif kolit hastalığı olan kişilerde kolorektal kanseri görülme riskinin arttığı saptanmıştır. Sağlıklı bireylerde kolorektal kanser genel olarak 60\\\\\\\’lı yaşlardan sonra görülür; fakat ülseratif kolit hastalarında bu yaş sınırı 50 ye kadar düşer. 

Ülseratif Kolit Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Ülseratif kolit hastalığının tedavisinde amaç kısa sürede belirtilerin kontrolünü sağlamak hastanın yaşam kalitesini iyileştirmektir. Ayrıca uzun süreli olarak steroid kullanım ihtiyacını azaltmaktır. Ülseratif kolit tedavisinde basitten komplekse doğru giderek artan bir tedavi yaklaşımı benimsenmiştir. Ülseratif kolit hastalığında belirtiler kontrol altına alınamıyorsa ameliyat gereklidir. Bu durumda kalın bağırsağın kısmen ya da tamamen çıkartılması gündeme gelir. Ülseratif kolit hastalığında tedavi yöntemlerinden biri de akupunkturdur. Akupunktur mide bağırsak sisteminin kanlanmasına ve dolayısıyla da beslenmesini artırır. Bağışıklık sistemini dengeler. 

Akupunktur ile ülseratif kolit hastalarında alevlenmeler daha az görülmektedir. Akupunktur beyinde serotonin ve endorfin gibi maddelerin salgılanmasını uyarır. Bu sayede ülseratif kolit hastasında depresyon stres gibi durumların ortaya çıkması önlenir. Ayrıca akupunkturun anerljezik yani ağrı kesici etkisi de vardır. Bu sayede hastada karın ağrısına ve krampları fayda sağlar. Akupunktur bağırsağın boşaltım görevini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Bu sayede sindirim sistemi düzenli bir şekilde çalışır hale gelir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir