Kolonoskopi genel olarak kalın bağışlarda kolonoskop isimli olan tüple görüntüleme işlemidir. Bu işlem sayesinde kalın bağırsaklarda yer alan polipler, kanserli olan hücreler ile beraber anormal olarak meydana gelen yapıları teşhis etmek mümkün olmaktadır.
Asıl amaç burada kişilerde oluşabilecek kolon kanserinden ülseratif kolit gibi herhangi bir kalın bağırsaklarda meydana gelebilecek hastalıkların daha hızlı teşhis edilmesini sağlamak olmaktadır. İşlemler genel olarak 30 dakika boyunca devam eder. Her ne kadar sancılı bir işlem gibi dursa bile yine de hastalarda ağrı ya da kramp gibi durumlar olmasına neden olmaz.
İşlem sonrasında hastalar ertesi gün içerisinde normal olan hayatlarına rahat bir şekilde devam edebilirler. 50 yaş ve üzerinde olan hastalar rahat bir şekilde işlemi uygulayabilecek kolon kanseri ile karşılaşma risklerinin en az yüzde 30 oranı ile düşmesini sağlayabilir. 10 yılda bir bu işlemin tekrarlanması aslında insanların sağlık sorunlarında erken teşhis oranlarının yüzde 80 kadar artmasına yardımcı olur.
Kolonoskopi nasıl uygulanır?
Kolonoskopi nasıl uygulanır en merak edilen noktalardan bir tanesidir. Her ne kadar insanların ilk başlarda korkmasına neden olsa bile en ufak ağrı ya da sancı gibi durumlar meydana gelmez. Bu yüzden de kişiler işlem yaptırsa bile ertesi gün çok rahat bir şekilde hayatlarına dönebilirler. İlk olarak cihazın uç kısmı anüsten içeri doğru gönderilir ve ardından da bu tüpler yavaş bir şekilde kamera ile kontrol edilerek rektuma kadar gönderilir.
Kolon boyunca ilerlemesi sağlanan tüpler, en son aşamaya geldiği zaman ilk kısımlar çekum kısmına yerleşmesi sağlanır. Kolonoskopi aracılığı ile kalın bağırsaklarda görüntülenmesi yapılan anormal bir durum varsa ortaya çıkar ve dokular üzerinden örnekler alınır.
İşlem ile beraber kalın bağırsağın başlangıç kısımları olan çekum yüzde 80 ila 90 oranları ile tam anlamı ile incelemeye alınabilir. Hatta ince bağırsak ile kalın bağırsakların birleşim noktalarında dahi görüntülemeler yapılabilir. Fakat obezite durumlarında kalın bağırsakların aşırı kıvrımlı olmasından dolayı kalın bağırsakların tamamının görüntülenmesine engel olabilir.
Kolonoskopi riskleri nelerdir?
Kolonoskopi riskleri nelerdir en merak edilen konuların başında gelir. İnsanlar ağrılı ve sancılı bir işlem olarak algılarken aslında çok rahat bir işlemdir. Bu yüzden insanlar her ne kadar korku ile girseler bile ertesi gün normal olan hayatlarına rahat bir şekilde dönebilirler. Eğer kalın bağırsak iyi bir şekilde boşaltılırsa riskli bir durum meydana gelmeyecektir. Fakat her işlemde olduğu gibi Kolonoskopi sırasında da ufak da olsa riskler meyana gelebilir. Bu yüzden de pek korku duyulmasına gerek yoktur.
Kolonoskopi hangi hastalıkları teşhis etme sırasında kullanılır?
Kolonoskopi hastalık teşhisi sırasında kullanılan yöntem insanların hayatları için oldukça önemlidir. Erken teşhis konusunda birçok faktörü beraberinde getiren işlem ile beraber;
- Kolon kanseri
- Bağırsak kanseri
- Bağırsak polipleri
- Rektum kanseri
- FAB
- İltihaplı olan bağırsaklarda oluşan hastalıklar
- Nedenlerinin ne olduğu bilinmeyen ve kabız olmaya neden olan hastalıklar 8. Bağırsak düğümü tedavisi
- Karın ağrıları
- İshal nedenleri
- Kabızlık nedenleri gibi durumlar için kullanılır.
Kolonoskopi yöntemi ile insan hayatında meydana gelebilecek birçok sorun kısa sürede önlenebilir. Ne kadar erken hastalıkların teşhis edilmesi söz konusu olursa o kadar iyi olacaktır. Bu yüzden de insanlar her on yılda bir de olsa Kolonoskopi yaptırması ve ilerleyen süreçlerde bir sorun olacak mı gözlenmesi sağlanabilir.