Köpüklü İdrar Nedenleri Nelerdir?

Köpüklü İdrar Nedenleri Nelerdir?

İdrarda görülen bazı değişkenlikler, farklı durumların habercisi olabilmektedir. Bu bağlamda görülebilen farklılıklardan bir tanesi de köpüklü idrardır. Köpüklü idrar neden olur sorusuna yanıt arayan bireyler, köpüklü idrarın bazı sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini bilmelidir.

İdrara çıkıldığı zaman köpüklü bir gönümün oluşması, çok anormal bir durum değildir. Hatta idrarı köpüklü olan bireyler %70 oranında sağlıklı olmaktadır. Ancak bazı zamanlarda köpüklü idrar, yanlış beslenmenin veyahut hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu nedenle köpüklü idrar nedenlerini bilmek gerekmektedir.

Köpüklü İdrar Neden Olur?

Köpüklü idrar oluşumunun pek çok farklı sebebi bulunabilmektedir. Köpüklü idrar neden olur sorusuna yanıt arayan bireyler, aşağıdaki listeye göz atarak bu durumun neden meydana geldiği hakkında daha detaylı bilgi alabilmektedir.

  1. Köpüklü idrarın temel sebeplerinden bir tanesi yeterli su tüketmemektir. Eğer vücudunuza yeterli su girmezse, idrar olarak atılması gereken atık sıvıların daha yoğun olduğu görülebilir. Bu nedenle idrarda baloncuk görülebilmektedir.
  2. Köpüklü idrar, hamilelikte de görülebilmektedir. Hamile kadınlarda hormon değişiklikleri idrara yansıyabilmekte ve bu sebepten ötürü idrarda köpük gözlemlenebilmektedir.
  3. Eğer stresli bir yaşamınız varsa, idrarınızda köpüklenme oluşabilir. Bu durumun nedeni ise stres halinde olan bireylerin vücudunda pek çok hormon salgılanmasıdır. Bu hormonlar idrar olarak vücuttan atılırken köpük görülebilir.
  4. İdrar yolları enfeksiyonu yaşayan bireylerde de köpüklü idrar görülebilmektedir.
  5. Böbrek rahatsızlığı yaşayan insanlarda köpüklü idrar daha sık görülmektedir. Bunun nedeni ise protein kaçağı köpüklü idrar olmaktadır. Böbrekler proteini süzmekte zorluk çeker ve idrar ile atar. Protein içerikli idrar ise köpüklenmeye meyilli olmaktadır.
  6. Diyabet hastalığına sahip olan bireyler, idrarlarında köpüklenme görebilmektedir. Eğer diyabet değilseniz ancak idrarınızda köpüklenme varsa bu durum bir erken belirti olabilir.
  7. Pek çok romatizma ilacı idrarda köpüklenme görülmesine vesile olabilmektedir. Yalnızca romatizma ilaçları değil, bazı ilaçlar da düzenli kullanımda idrar köpüklenmesi yapabilir.
  8. AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar köpüklü idrara neden olabilir.
  9. Kan kanseri başta olmak üzere bazı kanser türleri, idrarın baloncuklu bir görünüme sahip olmasına neden olabilmektedir.
  10. Retrograd Ejakülasyon görülen bireylerde köpüklü idrar görülebilir.

Yukarıda da görülebildiği gibi köpüklü idrar neden olur sorusuna verilebilecek pek çok yanıt bulunmaktadır. Bu nedenle köpüklü idrar görülen bireyler, mutlaka kontrol amacıyla bir üroloğa gitmeli ve tahlil yaptırmalıdır.

Köpüklü İdrar Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte İdrarda Köpük Neden Olur?

Gebelik döneminde köpüklü idrar yapmak oldukça doğal bir durumdur. Hamilelikte köpüklü idrar neden olur diye düşünen bireyler, gebelik sürecinde hormonların çok değiştiğini bilmelidir. Bu değişkenlik, idrar yoluyla daha fazla hormonun atılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de hamilelerin idrarında köpüklenme görülebilmektedir.

Köpüklü İdrarda Protein Kaçağı Nedir?

Köpüklü idrar durumunun görülmesi, böbreklerin yeterli çalışmadığı anlamına gelebilmektedir. Protein kaçağı köpüklü idrar sorunu yaşayan bireyler, böbreklerinin vücudun ihtiyaç duyduğu proteinleri vücutta tutamaması nedeniyle köpük oluşumu görebilmektedir. Bu duruma halk arasında protein kaçağı denilmektedir. Eğer idrarınızda protein yüksekse, idrarınız köpüklü olabilir. Bu noktada doktora görünmeniz büyük bir önem arz etmektedir.

Böbrek Taşı Dökerken Köpüklü İdrar Normal Mi?

Böbrek taşı sorunu yaşayan bireylerde de köpüklü idrar görülebilmektedir. Böbrek taşı idrarda köpük konusu üzerine araştırma yapan bireyler, bu durumu yalnızca taş düşürürken yaşıyorsa anormal bir durum olmadığı söylenebilir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi köpüklü idrar ciddi hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Bu nedenle ürolog doktoruna görünmeniz erken önlem almak için önemlidir.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir