Kulak arkası soyulması (kulak egzaması) neden olur ve nasıl geçer?

Kulak arkası soyulması neden olur ve nasıl geçer?

Egzama, diğer adıyla “Rosacea” olarak bilinen neredeyse her yerde vücut üzerinde görünebilir özelliğe sahiptir. Bu tarz belirtileri olan kişiler ciltlerindeki ürünlere karşı hassaslık gösterir ve kulaklarda bile buna istinaden birçok yerde egzama görülebilir.

Deriye temas eden maddenin ,tıpkı ciltte kaşınma veya soyulma gibi görünür, ancak bu teknik olarak tahriş edici veya alerjik maddeler (yani küpeler) gibi harici bir nedenlerin kaynağı olabilmektedir.

Kulak egzaması bazen kulaklarda her zaman kaşınma (egzama) olmasa bile, kulaklarda egzama benzeri bir döküntüye sebebiyet göstermek için birbirinin yerini alabilmektedir. Bunların çözümü, genel anlamda bahsedilmek istenen ve özellikle sadece kaşıntılara  yer vermeden sizlere yardımcı olmaktır. Kulaklardaki bu egzama bulaşıcı değildir ve enfeksiyon ya da iltihaplanma riskini azaltmak için tedaviler vardır.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Kulak egzamasının belirtileri kulağın dış kısmında ya da, kulak kanalının içini, kulağın arkasındaki alanlarla birlikte ve kulaklarınızın bağlandığı kıvrımı tetikleyebilir.

Hafif ila orta şiddette semptomlar şunlardır:

  • kuru, pullu cilt semptomları
  • kızarıklık ve kaşıntı belirtileri

Kuru hava ve sıcak ortamlarda ise, terli durumlarda esas alınarak bazı bireylerde egzamayı yüksek oranda arttırdığı da bilinmektedir.

Önemli belirtileri şunlardır;

  • Şişmiş, çatlaklık gösteren ve hassas ciltler
  • Çatlamış cildin sızlaması, kanaması veya kabuk bağlaması

Kulak arkası soyulması (kulak egzaması) neden olur ve nasıl geçer?

Egzama Nedenleri?

Doktorlar ve araştırmacılar egzamanın kesinlik kazandıran neden ve sonuçları henüz belirleyemediler. Olası bir faktöre eğilim ise , cilt üzerindeki koruyucu bir bariyer ortamı oluşturan ve cildi savunmasız bırakan,  bir gen özelliği olabilmektedir. Bunun kaşıntılara etken sebeplerin altında yatan genetik bir neden olduğu da  gözlemlenmektedir.

Ciltteki kaşınmalar esas olarak işlevsiz  bağışıklık sistemini tetiklerken, bu bozukluğa sahip olan kişiler, aşağıda bahsedilenler de dahil olmak üzere ciltteki tahriş edici veya alerjik maddelere tepki verme eğiliminde olabilirler. Örnek ile açıklamak gerekir ise ;

  • Sabun ürünleri, parfümler, dezenfektanlar, bebek mendilleri ve kokulu ürünler
  • nikel gibi bazı metal ürünler
  • Yün ve benzeri gibi tasarlanmış sert kumaşlar
  • Sıcaklık ve ısı etkisi
  • Belli başlı stresler

Kulak egzamasının bir diğer nedeni ise, hangi tip olduğuyla orantılıdır. Kulaklardaki kaşıntılı egzama benzeri bu tarz döküntülerin belli ana nedeni vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz ;

Alerjik Dermatit

Alerjik kontakt dermatit, kulaktaki benzeri sorunlar gibi bir alerjenle, temas ettiğinde ortaya şu sebepler meydana çıkar:

  • Kaynağı belli olmayan parfümler
  • nikel (bazı mücevherler vb. çeşitlerde bulunur)
  •  Antibiyotik kremler

Alerjinin ortaya çıkması için maruz kaldıktan sonra 12-72 saatlik süreç yaşanabilir.

Alerjik kontakt dermatitin ana belirtileri şunlardır:

  • Sızan kabarcıkların ortaya çıkması
  • Kırmızı cilt belirtileri
  • Meydana gelen şişlikler
  • Ciltte oluşan kaşıntı ve belirtileri

Tahriş edici kontakt dermatit

Tahriş edici kontakt dermatit, kulağınızda oluşan tahriş edici sebepler ile ya da bir madde ile doğrudan temas ettiğinde ortaya çıkar:

  • Sabunlar veya dahili sert kimyasallar
  • Kaynağı belli olmayan temizlik ürünleri

Tahriş edici bir kontakt dermatitin ana belirtileri, alerjik kontakt dermatit ile hemen hemen birebirdir, ancak hastaların bu  bölgede oluşan yanıklar ve ağrı bildirme olasılığı daha yüksek oranda seyredebilir. Sebepler ise ;

  • Hafif şişme belirtileri
  • Kuru, ve çatlayan cilt oluşumu
  • Kabarmaların meydana gelmesi

Kulak arkası soyulması (kulak egzaması) neden olur ve nasıl geçer?

Asteatotik egzama

Asteatotik egzama tipik olarak ısıtılmış iç mekanlarda belirtilerin olduğu gibi nem seviye oranlarının da düşük seviyede ilerlemesiyle ortaya çıkar. Diğer faktörler ise , aşırı yıkama ve yüksek rüzgarlarda takılmayı gösterebilir.

Tıbbi geçmişinizle ilgili soruları yanıtlamaya ve kullandığınız malzemeler ve güzellik ürünleri hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi vermeye hazır olun.

Kulak iltihabı için ilaçlar ve Tedaviler

Tedaviler bir çok nedeni öngörmektedir. Alerjik kontakt dermatit şüphesi varsa doktorunuz alerji testi uygulayabilir. Tedavi, belirli faktöryel içeren maddelerden veya malzemelerden kaçınmayı gerektirir. Nemli kalmak, her türlü kulak egzaması için önem arz ederken, çok kuru hareket ortalamasıyla, sert sabunlar malzemelerinden ve temizleyicilerden kaçınılmalıdır.

Netice Ve Sonuç

Bu durum hakkında herhangi bilginiz yok ve ilk kez yaşıyorsanız veya ağrılar şiddetli ise, sonuç aramak için, profesyonel bir görüş ve/veya daha fazla nitelikte testler gerekebileceğinden, doğru bir teşhis almak için sağlık uzmanını görmekte fayda vardır.

İyi haberden bahsetmek gerekirse, kulak egzaması genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ile birlikte önerilen ev ilaçları ile tedavi etmek için yeterince kolay olmaktadır. Herhangi bir uzun vadeli ortamda etki bırakmadan temizlenmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir