Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi 

featured

Kulak çınlaması tinnitus olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık gerçekte var olmayan seslerin duyulma hissi olarak da ifade edilir. Kişilerin duyduğu bu sesler genel olarak vızıltı, ıslık ya da yılanın çıkardığı sese benzerdir. 

Ayrıca uğultu ya da farklı zil sesi duymak da mümkündür. Kişiler bazen herhangi bir müziğin belirli bir kısmını duyduklarını düşünürler. Bu sesler bazen kesik kesik olurken, bazen de sürekli olarak devam edebilir. Sesin seviyesi her zaman belirli değildir. Bazen çok yüksek ses çıkarken, bazen de oldukça az bir ses duyulabilir. Kulak çınlaması oldukça fazla görülen bir rahatsızlıktır. Hemen hemen her 10 kişiden 8’i kulak çınlaması ile karşılaşabilir. 

Kulak çınlaması bazen kulakta meydana gelen yaralanma sonucunda da oluşabilir. Ancak bu çınlamanın altında farklı sebeplerde yatabilir. İşitme kaybı ya da dolaşım sisteminde oluşan bir rahatsızlık da çınlamanın etkileri arasında yer alır. Kulak çınlaması kişilerin yaşam kalitesini etkileyen, oldukça rahatsız edici bir durumdur. 

Ancak altında genel olarak ciddi bir hastalık yer almaz. Özellikle yaşlılık sürecinde oldukça fazla rastlanır. İlerleyen yaşlarda tinnitus şiddeti daha fazla artar. Eğer bu durumun altında yatan rahatsızlık tedavi edilir ise kulak çınlaması da geçecektir. Aniden ortaya çıkan sesler, dışarıya bağlı değil ise kulak çınlaması olarak adlandırılabilir. 

Kulak Çınlaması Nedenleri 

Kulak çınlaması nedenleri arasında birçok farklı sebep yer alabilir. Özellikle yaşa bağlı işitme kaybının sonucunda kulak çınlaması oluşabilir. İleri yaşlarda meydana gelen işitme kaybı kulak çınlamasına yol açabilir. 55 yaşın üzerindeki 10 kişiden 1’inde şiddetli olarak görülebilir. 

Yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli bir iş ortamında kalmak da kulak çınlamasının nedenlerinden birisidir. Yüksek sesle müzik dinlemek işitme sistemini oldukça fazla etkileyen bir durumdur. Bu nedenle müzik ya da farklı seslere yüksek oranda maruz kalan kişilerde çınlama meydana gelebilir. Genel olarak konserlerden çıkan kişiler kısa zamanlı da olsa tinnitus şikayeti ederler. Sanayi işinde çalışan ya da yüksek sesli makinelerin başında duran kişiler kalıcı olarak tinnitus şikayetine sahip olabilirler. 

Kulak temizleyici kullanan kişiler, kulaklarının tamamen temizlendiğini düşünürler. Ancak kulak temizleyiciler bazı zamanlarda kiri kulağın içerisine hapseder. Bu durumlarda kirden dolayı kulak tıkanır ve zaman içerisinde işitme kaybı oluşmaya başlar. Kulak içerisinde oluşan tahriş ve işitme kaybı da kulaklarda çınlama ile sonuçlanabilir. 

Ayrıca ortak kulakta bulunan kemiğin sertleşmesi de tinnitus sebepleri arasında yer alır. Anormal olarak kemiğin büyümesi genel olarak aileden gelen genlere bağlı olur. İç kulak tansiyonu en bilinen nedenler arasında yer alır. Bu hastalık çoğu zaman orta ya da ileri yaşlı kişilerde meydana gelir. Özellikle baş ağrısı ile kendisini gösterir. 

Kulak Çınlaması Belirtileri 

Kulak çınlaması belirtileri genel olarak şarkıya benzer seslerle meydana gelir. Tıslama ya da uğultu olarak da duyulabilen seslerdir. Kişiler belirli aralıklar arasında olmayan sesleri duyarlarsa doktora gitmelidir. Ayrıca kulak çınlaması sürekli olarak da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle kişiler artık tahammülsüz bir hale gelebilirler. 

Kulak Çınlaması Tedavisi 

Kulak çınlaması tedavi edilirken ilk olarak altında yatan bir sağlık sorunu olup olmadığı bulunmalıdır. Sağlık sorunu bulunduğu zaman tedavi edilir ise kulak çınlamasının iyileşme ihtimali yüksektir. Bazı durumlarda ilaçlar da kulak çınlamasına neden olabilir. Kulak çınlamasına neden olan ilaçların kullanımı kesilir ise kısa sürede kişiler olumlu sonuç görebilirler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir