KYC Nedir? KYC Belgesi Nasıl Alınır?

 KYC Nedir? KYC Belgesi Nasıl Alınır?

KYC kelimesi yabancı dilden gelen bir kısaltmaya verilen isimdir. Know Your Customer cümlesinin kısaltması olarak yer edinir. KYC birçok farklı sektör içerisinde kullanılır. Kimlik doğrulamaya yarayan bir çözümdür. İşlemlerde yer alan kullanıcıyı tanımak için yapılan işlemlere verilen isimdir. Bu sistemin icat edilmesindeki asıl amaç kara para aklamayı engellemektir. KYC sisteminde kişilerin işlemlerini halledebilmesi için karşı tarafın bütün bilgilerini doğru girmesi gereklidir. Üstelik bilgiler de tamamen eksiksiz bir şekilde girilmelidir. Bu nedenle şirketler herhangi bir işlemi gerçekleştirmeden önce karşı taraf hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Sahip olunan bilgiler ile KYC işlemleri tamamlanmalıdır.

Eğer kripto para birimleri içerisinde KYC işleminden söz edilir ise, borsada çalışan kişilerin ödemenin tamamen yasal olduğundan emin olması önemlidir. Çünkü bu suçlar kara para aklama, terör örgütlerine finans sağlama ya da vergi kaçırma gibi kripto para kullanımlarını dahil eder. Yasa dışı olması nedeni ile de tamamen bir suç olarak ele alınır. Kripto para birimleri, KYC prosedürünü kullanarak güvenilir bir hizmet sunmaktadır. Bu hizmet ilk başta kimlik tespiti için yalnızca bankacılık dünyasında ve döviz ticareti içerisinde kullanılmıştır. Bankaların tanımadığı bir müşteri ile ilişkili riskleri doğru bir şekilde yönlendirmesi KYC sistemi ile gerçekleştirmek mümkündür.

KYC Neden Kullanılmalıdır?

KYC doğrulaması kişilere iki farklı yönden yarar sağlamaktadır. Bunlardan ilki KYC’nin kripto piyasası içerisindeki projelere yararlı olmasıdır. Diğeri ise kullanıcılara tamamen yarar sağlamasıdır. Eğer Blockhain bünyesindeki projeler KYC prosedürüne uygun olarak davranır ise yasal olarak çalışıyor anlamına gelir. Bu gereksinimlerin hepsi finansal kuruluşlar ve şirketlerde yasal olarak olarak belirlenmiştir. Kripto para birimlerinin de yer aldığı döviz işlemleri için de önemli bir yer kaplar. Eğer bir firma olması gereken KYC gerekliliklerinin dışına çıkarsa farklı cezalar ile karşı karşıya kalır. Bu cezalar maddi olabildiği gibi, bazı ülkelerde çalışma yasağı ve genel olarak firmanın çalışma yasağı gibi büyük sonuçlar olabilir. Bu yüzden borsa ve döviz işlemlerinin bütün finansal adımları şeffaf bir şekilde yürütülmelidir.

KYC’ye geçmek herhangi bir para çekme ve yatırma limiti olmamasını sağlar. Bu durum da izin verilen hacimler için pozitif yönde ilerleme sağlar. Kişiler, kendi bilgileri haricinde para kaybetmeleri durumunda finansal olarak geri isteme hakkına sahip olurlar. KYC prosedürlerini doğrulayan kişiler, hesap ya da cüzdanlarına dışarıdan erişim sağlanmasını engellemiş olurlar. Bu durumda hırsızlık ve kayıp gibi olumsuz durumlar önlenmiş olur.

 KYC Nedir? KYC Belgesi Nasıl Alınır?

KYC’yi Nasıl Alabilirim?

KYC belgesi almak bir prosedürü uygulayarak gerçekleşebilir. Kişiler bu prosedürü tamamen yerine getirir ise basit bir şekilde KYC’yi geçebilirler. Bu süreç kişiler için yalnızca üç farklı adımda sunulur. Öncelikle kişinin tanınması, sonrasında doğrulanması ve kimlik ile doğrulama yapmak gereklidir.

Tanımlama işleminde kişiler sistemi tanırlar. Şirket sunucusundan bir tanımlayıcı kişiye bağlanır ve kişi kendisine ait bir profil oluşturma yetkisi kazanır. Bu sırada kullanıcı adı, şifre ve resim yükleme gibi işlemler için yetki oluşur. Doğrulama işleminde ise kişiler istenilen belgeleri gönderirler. Böylelikle bilgilerini teyit ederler ve KYC sistemi kişinin kimliğini onaylı hale getirir.

Kimlik doğrulama işlemi ise kişinin itiraz etmesi üzerine kimlik doğrulamasını gerektirir. Bu noktada kişiler kullanıcı adı ve parola girerler. Ayrıca sistem de kişinin biyometrik olarak doğruluğunu sağlar. Profile giriş yapan kişiler menüye giriş yapmalı ve doğrulamayı seçmelidir. Doğrulamanın her aşamasının eksiksiz yapılması kişiler için daha güvenli olacaktır.

E-Posta Doğrulama

Kişiler e-posta adreslerini doğruladıkları zaman teknik destek hizmetini kolaylıkla alabilirler. KYC prosedürü için oldukça önemli bir işlemdir.

Bilgilerin Doğrulanması

Kişilerin kendilerine ait temel bilgileri girmesi gereklidir Bu bilgiler isim, soy isim, doğum gün ve iletişim bilgileri gibi detaylardır. Bu aşamada bilgiler kontrol edilmez, ancak bilgiler yanlış girilir ise kimlik doğrulanma işlemi sağlanamaz.

Kimlik Doğrulama

Nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport gibi belgeler ile kişiler kimliklerini doğrularlar. Belge okunur bir şekilde fotoğraf olarak sisteme yüklenmelidir.

Adres Doğrulama

Kişinin güvenilir olduğunu kanıtlaması için adresini onaylaması gereklidir. İkametgahın adreste olduğunu belirten herhangi bir belge ile adres doğrulama işlemi sağlanabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir