Mac Bilgisayarlara Virüs Bulaşır mı? Neden Antivirüs Kullanmalısınız?

Mac Bilgisayarlara Virüs Bulaşır mı?

Bilişim ve yazılım dünyasında ortaya çıkan gelişmeler, yeni sorunların doğmasına da sebep olmuştur. Zararlı ve yok edici yazılım olarak tasvir edilen virüsler, günümüzde pek çok işletim sisteminin verimli bir şekilde çalışması yönündeki en temel engeller olarak dikkat çeker.

Dünya genelinde en yaygın olarak tercih edilen Microsoft işletim sistemine sahip olan bilgisayarda son derece yaygın olarak gözlemlenebilen virüslerin Apple tarafından geliştirilen Mac bilgisayarların yazılımına etkisi hep bir spekülasyon olarak tartışılmıştır. MacBook da dahil olmak üzere Apple tarafından üretilen tüm bilgisayarda kullanılan macOS yazılımına virüs bulaşmadığı, son derece güvenilir olduğu gibi temel tezler günümüzde en yaygın olarak bilinen macOS işletim sistemine dair görüşleridir. Söz konusu yaygın kanaatlerin aksine Mac bilgisayarlara da virüs bulaşabileceği, fakat günümüzde diğer işletim sistemlerine oranla daha az virüs bulaştığının gözlemlenebildiğini söylemek mümkündür. Pek tabi bu durumun özel bir sebebi vardır.

Mac Bilgisayarlara Virüs Bulaşır mı?

Mac Bilgisayarlara Virüs Bulaşır mı?

Belirtilmiş olan sebeplerden dolayı pek çok kimse tarafından Mac bilgisayarlara virüs bulaşır mı? sorusu sorulmaktadır. Bu sorunun çok sık soruluyor ve dile getiriliyor olmasının temel olarak iki farklı sebebi bulunur. İlk olarak Apple kullanıcılarının muhafazakar biçimde kendi kullandıkları cihazları savunma eğilimi göstermeleri, söz konusu sorunun temel mahiyetini kapsar. İkinci olarak ise Apple tarafından üretilen bilgisayarlarda kullanılan macOS işletim sisteminin güvenlik açısından güçlü olduğu görüşü hakimdir.

Bu noktada Mac bilgisayara virüs bulaşır mı? sorusunun cevabını merak edenler için Apple kullanıcılarının muhafazakar tutumuyla ortaya çıkan görüş kenara itilebilir. İkinci iddiaya gelinecek olursa macOS işletim sistemine sahip olan bilgisayarlar evet güvenlik açısından daha az zafiyet içerir. Buna karşın macOS işletim sistemine sahip olan cihazların dünya genelinde kullanılan tüm bilgisayarlarda sadece %10 oranında kullanıldığı da belirtilmelidir.

%10 oranı pek bir şey ifade etmiyor gibi görünse de “Mac bilgisayarlara virüs bulaşmaz” görüşünü anlamak adına son derece önemli veriler sunar. Virüs üreten bilgisayar korsanlarının en temel hedefi ürettikleri virüsün olabildiğince geniş kitlelere yayılım göstermesidir. Bu durum virüslerin etki alanını genişlettiği gibi son derece kısa bir süre içerisinde yayılabilmesini de imkanlı hale getirir. Dolayısıyla virüs üreticilerinin hedeflerinde çoğu zaman %10’luk bir Pazar yer almaz.

Mac Bilgisayarlara Virüs Bulaşır mı?

Mac Bilgisayarlar İçin Antivirüs Programı Kullanılmalı mı?

Belirtilenlerden anlaşılacağı üzere Mac bilgisayarlara virüs bulaşır mı? sorusuna uzun süredir bir spekülasyon halinde verilen “Mac bilgisayarlara virüs bulaşmaz” cevabı çok da doğru sayılmaz. Mac bilgisayarlara, Microsoft ya da diğer işletim sistemlerine sahip olan bilgisayarlar gibi virüs bulaşma riski bulunmaktadır.

Üstelik geçmiş dönemlerde olduğunun aksine günümüzde Mac kullanıcılarının bu konuda daha yüksek perdeden şikayetçi olması, durumun hiç de hafife alınmaz boyutlara geldiğini gösterir niteliktedir. Ayrıca yine App Store aracılığıyla Macbook antivirüs programlarının yaygın şekilde geniş bir skalaya sahip olmaya başlaması Mac cihazlara virüs bulaşabileceğine delili olarak kabul edilebilecek bir başka durumdur.

Tüm bunlardan anlaşılacağı üzere Mac bilgisayarlarda da antivirüs kullanılmalıdır. Son dönemde macOS yazılıma sahip olan bilgisayarların artması, bu işletim sistemlerinin de bilgisayar korsanlarının hedefine girmesine sebep olmuştur. Özellikle önemli dosyaların ya da önemli bilgilerin yer aldığı bilgisayarlar için kesinlikle antivirüs programı kullanılmalıdır. Macbook antivirüs uygulamalarına App Store üzerinden erişim sağlamak mümkün olduğu gibi son dönemde oldukça farklı alternatiflerin doğması nedeniyle programlar arasında tercihte bulunurken bazı temel durumlara yeteri kadar özen gösterilmeli ve yayıncısı güvenilir olan antivirüs programları tercih edilmelidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir