Mayo Klinik Diyeti Nedir?

Mayo Klinik Diyeti Nedir?

Mayo klinik diyeti, ABD’de yer alan Mayo Clinic Hastanesi tarafından özel olarak geliştirilmiş bir beslenme programıdır. Söz konusu diyet programında temel amaç, sağlığınızı olumsuz anlamda etkileyen besinlere karşı yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeyi temel alır.

Diyetin içeriğinin ilk yayın tarihi 1949’dur. 2017 yılında tekrar güncellenen söz konusu diyet programı, “mayo klinik diyeti” adı ile tekrar piyasaya sürülmüştür. Çeşitli beslenme ve egzersiz programlarının yer aldığı diyet programı 2021 yılında “dünya en iyi diyetler” listesinde ilk 5 sırada yer almıştır.

Mayo klinik diyeti, uzun yıllar dünyanın en iyi diyet programı olarak gösterilmiştir. Söz konusu diyet programı, “kaybet” ve “yaşa” olmak üzere 2 evreden oluşmaktadır.

Mayo Klinik Diyeti Nasıl Uygulanmalıdır?

Son derece gelişmiş ve modern bir diyet programı olan mayo klinik diyeti, bünyesinde katı kurallar barındırmayan bir diyet modelidir. Diyet programını katı kurallarla uygulanamaz hale getirmektense kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyi baz alan bir modeldir. Bu nedenle söz konusu diyet programı, uluslararası camiada “en sağlıklı diyet” ödülüne de layık görülmüştür.

Mayo klinik diyeti, porsiyonların ve öğünlerin nasıl ayarlanacağını kilo vermek isteyen kullanıcılara öğretmektedir. Besin piramidine bağlı kalınarak beslenildiği sürece düşük kalorili besinler tüketilecek ve vücutta kalori eksiği oluşacaktır. Bu da doğal olarak kişinin kilo vermesine neden olacaktır.

Yukarıda sizlere bu diyet programının “kaybet” ve “yaşa” olmak üzere iki farklı evreden oluştuğundan bahsetmiştik. Dilerseniz şimdi bu evrelerin neler olduğundan bahsedelim.

Mayo Klinik Diyeti Nedir?

Kaybet Evresi

Mayo klinik diyetinin uygulanmaya başladığı ilk iki hafta “kaybet” evresi olarak isimlendirilir. Her ne kadar kişiden kişiye farklılık gösterse de diyetin “kaybet” evresinde ortalama 3-5 kg verilmektedir. Hızlı kilo tüketimi hedeflendiği için diyetin bu kısmında mümkün olduğu kadar düşük kalorili yiyecekler tüketilmelidir. Kalori ihtiyacı da kişinin başlangıç kilosuna göre hesaplanmalıdır. Bu kalori oranı kadınlarda 1200-1500 kalori, erkeklerde ise ortalama 1400-1800 kalori arasındadır.

Günde alınması gereken kalori oranı baz alınarak ne kadar sebze, ne kadar meyve ya da ne kadar karbonhidrat alınması gerektiği gibi hesaplamalar yapılmalıdır. Örnek vermek gerekirse günlük kalori ihtiyacı 1400 olan bir kişinin 4 porsiyon meyve ve sebze, 4 porsiyon oranında protein, 5 porsiyon karbonhidrat ya da süt, 3 porsiyon da yağ tüketimine müsaade edilir.

Mayo klinik diyetinde bir porsiyon protein 85 gr olarak hesaplanmıştır. Bunun yanında bir porsiyon meyvenin bir tenis topu büyüklüğünde olduğu varsayılır. Diyet yapan kişiler bu ve buna benzer oranlara sadık kalarak kendi diyet programlarını ve günde ne kadar kalori alması gerektiğini hesaplayabilirler. Kişilere esneklik imkanı yaratan söz konusu diyet programı, uygulama imkanını da kolaylaştırmaktadır. Kaybet evresinin her aşamasında alkol tüketimine müsaade edilmez. “Yaşa” evresinde ise 75 kalorilik alkol tüketimine izin verilir.

Yaşa Evresi

“Yaşa” evresi, ömür boyu uygulanmak üzere hazırlanan bir diyet programıdır. Bu evrede amaç, beslenme alışkanlıklarının sistemli bir şekilde hayat tarzı haline gelmesini sağlamaktır. İlk evreye nazaran çok daha yavaş kilo kaybının gözlemlendiği “yaşa” evresinde kişinin ideal kiloya ulaşıncaya kadar 0,5-1 kg kilo vermesi hedeflenir. Mayo klinik diyetinin bu evresinde kişiler, kalori hesabına sadık kaldıkları sürece kalorisi yüksek yiyecekleri de tüketebilirler.

Mayo Klinik Diyetinde Hangi Besinler Tüketilir?

Mayo klinik diyetinde genel olarak tüketilmesi tavsiye edilen besinlere de değinmek istiyoruz. Bu kapsamda tüketilebilen yiyecekler şunlardır.

  • Sebze
  • Meyve
  • Tam tahıl ürünleri
  • Kuru baklagil ve balık gibi sağlıklı protein içeren besinler
  • Çiğ kuruyemiş ya da zeytinyağı gibi doymamış yağ oranı yüksek olan besinler
  • Porsiyonlar mümkün olduğu kadar küçük olmak suretiyle tatlı çeşitleri

Katı kurallara dayalı olmayan ve içeriğinde birçok besin barındıran mayo klinik diyeti, son yıllarda yaygın olarak tercih edilen diyet çeşitleri arasındadır. Sürdürülebilir bir diyet programı olan bu diyet modeli ile bireyler kısa sürede arzu ettiği kiloya ulaşabilir. Bütüncül bir yaklaşımla sağlık mekanizmasını ele alan söz konusu diyet modelini uygulayan kişilerin günde 30-60 dakika arasında egzersiz yapması tavsiye edilir. Besin ve egzersiz programına tam anlamıyla riayet ettiğiniz sürece arzu ettiğiniz kiloya kısa sürede ulaşabilirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir