Mers Nedir?

featured

Mers, İlk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da görülen ve yeni bir corona virüsü hastalığına neden olduğu tanımlanan bulaşıcı solunum yolu hastalığıdır. Corona virüslerde bulgusuz olarak hafif soğuk algınlığı ile beraber ağır hastalığa ve akut solunum yolu yetmezliği gibi farklı belirtiler ile görülen geniş bir virüs ailesidir. 

Mers Nasıl Bulaşır? 

Şu an için Mers virüsünün ülkelerden dolayı oluştuğuna şüphelenilmektedir. Ancak virüsün insanlara nereden ve ne şekilde bulaştığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Hastalık kişilerden kişilere yakın temas ile bulaşabilir ancak şu an için hızla yayılma durumu yoktur. Kişilerden kişilere olan bu bulaşma ailedeki kişiler ile hastanelerdeki hastalar ve sağlık personeli arasında oluşur. 

Mers Belirtileri Nelerdir? 

Ateş, baş ağrısı, titreme, baş dönmesi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı, kas ağrısı gibi genellikle solunum yolundan dolayı olan hastalıkların ortak etkileri ilk şikayetler olarak kendini gösterir. Ayrıca kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar ile de kendini gösterir. Bazı bulgularda kanlı balgam görülmüştür. Ateş olmadan ağır olmayan solunum yolu hastalığı ve zatürre gelişmeden önce ishalle beraber gelen atipik durumlar da bildirilmiştir. Hastalık yüksek şiddetli olduğunda yoğun bakım ile solunum cihazına gerek duyulmaktadır. Bazı hastalarda da özellikle böbreklerde organ yetmezliği meydana getirir. Mers vakalarında kişilerin yaklaşık olarak %40’ı maalesef hayatını kaybetmiştir. 

Mers Tedavisi Nasıl Olur 

Mers için özel bir tedavi yoktur. Virüsün tam bilinmemesinden dolayı uygulanan destekleyici işlemler ile ikincil enfeksiyonları ve komplikasyonları engellemeye yönelik olarak çalışılır. Mers tanısı almış olan şahıslar mekanik solunum desteği yardımıyla solunum izolasyonu yapabilecek her hastanede takip ve tedavisi yapılabilir. Eğer bir şahıs mers enfeksiyonu durumundan kesin tanı almışsa ya da şüpheleniliyorsa aynı zamanda da hastaneye yatması gerekmiyorsa evinde ve toplumdaki diğer kişilere hastalığı bulaştırma tehlikesi nedeni ile evindeki diğer kişilerden farklı bir yerde oturmalıdır ve doktor randevusu öncesinde durumu hakkında sağlık kuruluşuna bilgi verilmelidir. 

Öksürdüğünde veya hapşırdığında bir mendil ile ağzını kapatmalı daha sonra kullanılmış mendiller ağzı kapalı ve delik olmayan poşetlere konularak ağzı kapatılarak ikinci bir naylon torba içerisinde atılmalıdır. Kişi ellerini sıklıkla yıkamalı ve başka bir kişi ile aynı ortamı paylaştığı zaman yüz maskesi takmalıdır. Kişisel malzemelerini başkaları ile paylaşmamalı, evdeki kişilerin bardak, tabak, havlu gibi malzemelerini kullanmamalı eğer kullanması gerekirse bu malzemeleri iyice su ve sabunla yıkamalıdır. Ayrıca belirtilerini takip etmeli eğer hastalığında bir olumsuz durum olursa acil tıbbi destek istemelidir. 

Mers Korunma Yolları Nelerdir? 

Mers virüsü için aşı yoktur. Suudi Arabistan ülkesi başta olmak üzere Orta Doğu ülkelerinde görülen vakalar buraya yolculuk planlayan kişiler için korunma tedbirleri uygulanmasını zorunlu kılmıştır. Hac ve umre yolculuğu yapacak şahıslar için el hijyeni, öksürük sırasında ağız ve burun kapatılması, solunum sekresyonlarıyla temas olduğunda ellerin yıkanması ile akut ateşli solunumsal semptomları olan şahıslardan en az 1 metre uzakta durulması gerekir. Kalabalık alanlarda maske takılması gibi solunumsal hijyen önlemleri ile gıda güvenliği önerileri, kişisel hijyen tedbirleri ile hayvanlar ile temastan kaçınılması ve herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmaları halinde kişilerin diğer başka hastalarla teması en aza indirilmesi gerekir. 

Kimler Mers Virüsünde Risk Altındadır?

Bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler, yaşlı insanlar ile şeker hastalığı, kanser, kronik akciğer hastalığı olan kişilerde hastalık daha şiddetli olmaktadır. Başlıca riskli gruplar, 65 yaş ve üzerinde olanlar, böbrek hastalığı olanlar, kalp hastalığı olanlar, diyabet gibi kronik bir hastalığı olanlar, solunumsal hastalığı olanlar, malign hastalığı olanlar, doğumsal veya edinilmiş immün yetmezliği olanlar, hamile kadınlar, son dönem hastalığı olanlar ve 12 yaşın altındaki çocuklar risk altındadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir