Metamask Cüzdanı Nasıl Oluşturulur? 

featured

Kripto borsasında eşlik eden cüzdanların, özel anahtarınıza yönelik saklanmaya endekslenmiş ve kurulmuş biçimde cüzdan tarzına göre, birden çok işlenen defter ile birlikte etkileşim yönünde yardımcı olan bir köprüsel nitelik mevcuttur. 

Bu cüzdanlar içinde popülarite olarak gösterilen ve benimsenen, Ethereum Blockchain içerisinde işlenen ve ETH ve bunun gibi desteklenen kripto paraları depolamaya yönelik olan MetaMask’dır. MetaMask sayesinde kolay bir biçimde Ethereum uygulamalarınıza rahatlıkla erişim sağlayabilirsiniz. 

MeteMask Nedir? 

MetaMask, herhangi bir tarayıcı üzerinde çalışan ve bununla birlikte 

Ethereum blockchain içerisinde işlem yapmaya imkan sağlayan bir cüzdandır. MeteMask’ı Firefox, Opera, Chrome ve çeşitli tarayıcılar üzerinden rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunlarla birlikte iOS ve Android uygulamalarında MetaMask cüzdanını rahatlıkla edinebilirsiniz. 

MetaMask, Ethereum projesinde geliştirilen ayrıca tüm token’ sistemini destekleyen bir ETH cüzdanı olarak tarif edilebilir. MetaMask’ı diğer Ethereum cüzdanlarından ayıran özellik ise, MetaMask’ı eşsizliğiyle benimseten ve ayrıca kolay bir şekilde web sitelerine işlenmiş olmakla birlikte, ödemelere tahat bir olanak sağlaması. Diğer kripto para cüzdanları ayarında cüzdan adresini kopyala yapıştır yaparak veya cüzdan QR kodunuzu okutmanız gerekebilmektedir, ancak MetaMask eklentisi ile birlikte açılır pencere yöntemi ile birlikte işlemlerinizi saniyeler içeriğinde uygulayabilirsiniz. 

Nasıl Yüklenir? 

Öncelik olarak MetaMask’ı yüklemek için, tarayıcılarınızın uzantılar bölümüne “MetaMask” yazarak ya da google arama butonu üzerinden ulaşabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, son zamanlarda artış gösteren kripto para dolandırıcılığından dolayı eklentilere ve indirdiğiniz noktalara dikkat etmelisiniz. 

İlk kez bir MetaMask cüzdan kullanıyorsanız eğer, “Create a Wallet” butonuna tıklayarak işleme devam edelim. Daha sonrasında MetaMask üzerinde güvenli parola oluşturarak giriş yapabilirsiniz. 

MetaMask girişi yönünden, şifrenizi belirledikten sonrasında uygulama size ait anahtar kelime verecektir. Kripto miktarlarınızın güvenliğini sağlamak açısından ve herhangi bir erişim problemi yaşanmaması açısından sizlere anahtar 12 kelimeyi bir köşeye yazıp, saklamanızı tavsiye ederiz, bu sayede erişimi sağlayabilirsiniz. 

Tüm bunlardan sonrasında ise, MetaMask cüzdanınızı ister kripto paralarınızı depolamak için, ister ETH bazlı kripto paraların değişimi yönünden, isterseniz de belli başlı merkeziyetsiz borsalar üzerinde işlem yapmak açısından rahatlıkla kullanılmaya açıktır. Son zamanlara yönelik entegre olan uygulamalarada el atabilirsiniz. 

Mobil Cüzdan üzerinden Nasıl Kurulur? 

MetaMask cüzdan kurulumu genellikle Google Chrome vb uygulamalar üzerinden gibi yüklenme durumlarına öncelik verir. İlk öncelikle telefonunuzdaki MetaMask uygulamanıza girerek ve hesap açmanız gerekmektedir. Uygulamaya girdikten sonrasında sizlere ilk öncelikle yeni hesap oluştur veya giriş yap kısmı tanınmaktadır. Eğer hesabınız yok ise hesap açmanızı istemektedir. Hesap açmak için öncelikle mail adresinizi ve en az sekiz haneli güvenlik taşıyan şifreyi girmeniz gerekmektedir. Ardından şifreyi doğrulama yönünden önceden girdiğiniz şifreyi yeniden tanıtmanız lazım. Her duruma karşı da şifreyi bir köşeye kaydetmenizi öneriririz. 12 kısımlık kodu doğru sıralamayla girdikten sonrasında ise hesabınız aktif olacaktır. 

Aktif edildikten sonra, hesabınızda Send butonu ile birlikte ethereum üzerinde tokenlarınızı transfer edebilir veya saklayabilirsiniz. Bunun için de cüzdanınızda yeterli miktarda ethereum olması

gerekmektedir, token gönderilme gibi durumlar olsa bile. Kısacası göndermek isteğiniz miktar, hesabınızda Ethereum olması açısından gerekli transfer ücretlerini karşılaması gerekmektedir. Öncelikli olarak göndermek istenilen adresi yazın sonrasında fee ücret kısmını seçiyorsunuz. Bu ücret açısından o an ethereum ağına yönelik anlık fee ücretlerini göstermektedir. Ücret farklılıkları da ister istemez yansımaktadır. Ağ üzerinde daha az yoğunluğun benimsendiği zamanlarda bu ücret talebi düşebilir veya daha yoğun dönemler örnek alınarak çok yükselebilmektedir. Bu tarz durumlara da dikkat etmekte fayda var. 

Şifrenizi Unuttunuz Ne yapmanız Gerekir? 

Öncelikle MetaMask hesabınızdan ”log out” yöntemi ile çıkış yapın. İlk adımda sizlerin oluşturduğu şifre yöntemi ile tekrar hesabınıza erişim sağlayabilirsiniz. 

Eğer ki şifrenizi unuttuysanız ya da MetaMask tarayıcısından silinme gibi durumlar yaşandıysa, sadece sizlere bahsettiğimiz kelimeler üzerinden oluşan kurtarıcı anahtarınızı kullanarakta cüzdan üzerinden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. 

MetaMask cüzdanınızı yeniden sisteminize aktif etmek için ”import using account seed phrase” seçeneğine ile aktif edebilirsiniz. Bundan sonrasında ise yeni şifre veya mevcut şifreniz üzerinden aktifliğinizi sağlayabilirsiniz. Sizlere bahsettiğimiz yöntemler ve bilgiler ışığında uygulamaya geçebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir