1. Haberler
  2. Life
  3. Mevsim Değiştirirken Saç Dökülmesini Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Mevsim Değiştirirken Saç Dökülmesini Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

featured

Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda sık görülen bir sorundur ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Aslında, her saç, büyümesini tamamladıkça dökülecektir. Bu süre genetik yapımıza göre değişmekle birlikte ortalama 2 ila 6 yıldır. Öte yandan, mevsimsel alopesinin varlığı hala belirsizdir. Ancak genel kanı, mevsim değişikliği ile yaprak dökümünün arttığı yönündedir. Bu artış kadınlarda daha sık görülmektedir. Sebebin esas olarak mevsim geçişleri veya stres sırasındaki hormonal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Aynı zamanda deniz tuzu, yüzme havuzlarındaki klor ve yaz aylarında güneş ışınları gibi çevresel faktörler de saç dökülmesinden ve saç dökülmesinin artmasından sorumludur. Bununla birlikte, çalışmalar, yaz aylarında kafatasını güneş ışığından korumak için saç büyümesini ve saç dökülmesini azalttığını göstermiştir. Serin havaların geciktirdiği saç dökülmesinin yanı sıra özellikle Eylül ve Kasım ayları arasında şiddetli bir düşüş yaşanır.

Bu Dönemde Saç Dökülmesi Normal Mi?

Günde 100-150 saç dökülmesi normal kabul edilir. Ancak bu salgı iki aydan uzun süredir mevcutsa veya iki aydan fazla olmasa da saçlı deride büyük bir açıklık varsa mutlaka araştırılmalıdır.

Saç Dökülmesini Artıran Faktörler Nelerdir?

Saç büyümesi çok karmaşık bir süreçtir. Saç yoğunluğu ve kalınlığı genellikle genetiğimiz ve hormonlarımız tarafından belirlenir. Sağlıklı saçlar için ilk kural iyi genetiktir. Ancak guatr ve polikistik over sendromu başta olmak üzere çeşitli hormonal bozukluklar saç dökülmesini artırır. Saç dökülmesinin önemli bir nedeni, çoğu doğum sonrası kadında görülen reaktif alopesidir. Kişinin kullandığı ilaçlar veya sert kimyasallar gibi fiziksel faktörler ve saça etki eden yüksek sıcaklıklar da saç dökülmesini artırır. Saç büyümesi için gerekli olan protein, vitamin, mineral, amino asit ve esansiyel yağ asitlerinin eksikliği de saç dökülmesinin önemli nedenlerinden biridir. Ağır diyetler, ameliyatlar, enfeksiyonlar ve tabii ki günümüz vebasının getirdiği stresler de saç dökülmesini artıran diğer etkenlerdir.

Bu Dönemde Beslenme İle Saç Dökülmesindeki Fark Nedir?

Beslenme ve saç dökülmesi arasındaki ilişki sadece mevsim geçişlerinde değil, yıl boyunca devam eder. Saçlarımız normalde içeriden beslenir ve dışarıdan desteklenir. Saç, vücudumuzda kemik iliğinden sonra en hızlı büyüyen dokudur ve bu hızlı büyüme için proteinlere, vitaminlere ve minerallere ihtiyaç duyar. Bunların yokluğunda saç dökülmesi görülür ve veya var olan saç dökülmesi şiddetlenir. Bunlara demir, çinko, A vitamini, B vitamini kompleksi (B2-B5-B6-B9), biotin, B12 vitamini, C vitamini, E vitamini ve esansiyel yağ asitleri dahildir. Bu vitaminlerin yeterli dozlarda günlük olarak takviyesi ile mevcut saç dökülmelerinde azalma ve veya iyileşme gözlemlenir.

Mevsimsel Olarak En Sık Saç Dökülmesi Kimlerde Görülür?

Mevsimsel saç dökülmesi kadınlarda maalesef daha sık görülmektedir. Bunun belki de en önemli nedeni, kadınların daha uzun saç algısıdır. Ancak mevsim geçişlerinde gözlenen hormonal ve psikolojik değişikliklerden kadınlar daha çok etkilenmektedir. Bu etkinin de saç dökülmesini arttırdığı düşünülmektedir.

Dökülmeleri Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Saç dökülmesi genellikle fizyolojiktir. Bununla birlikte, genetik bir yapının veya önceden var olan bir hastalığın belirtisi de olabilir. Alopesi areata ile başvuran hastalarda ayrıntılı öykü, fizik muayene, çeşitli laboratuvar ve tanısal müdahaleler ve tedavi planlaması ile saç dökülmesinin nedeni belirlenir. Genel saç dökülmesi; Kalıtsal erkek tipi saç dökülmesi (erkek hormonal alopesi), reaktif saç dökülmesi (telogen effluvium), cilt hastalığı, saç hastalığı, bağışıklık sistemi hastalığı, enfeksiyon, hormonal nedenler, fiziksel veya kimyasal faktörler, doğuştan gelen hastalıklar ve tümörlere bağlı olarak gelişebilir. Sebep belirlendikten sonra buna göre bir tedavi planı geliştirilmelidir.

Örnek; Minoxidil ve Finasteride, FDA onaylı erkek hormonu saç dökülmesi tedavileridir. Ancak çeşitli yan etkilere neden olabilir. Ancak PRP, mezoterapi, hücresel tedaviler, kök hücreler ve ileri vakalarda saç ekimi tedavi seçeneklerinden bazılarıdır. Reaktif saç dökülmesi, ateşli hastalık, şiddetli enfeksiyon, büyük ameliyat, travma, kronik hastalık, hamilelik ve doğum gibi hormonal değişiklikler, guatr, hızlı kilo kaybı diyeti, aşırı depresyon sıcaklığı, düşük protein alımı, kronik demir eksikliği, çeşitli ilaçlar, çeşitli ciltlerdir. sorunlar. hastalık ve stres sonucu gelişebilir. Saç dökülmesine bir vitamin, mineral veya protein eksikliği neden oluyorsa, eksik olan takviye eklenmelidir. Polikistik over sendromu veya guatr gibi hormonal bir bozukluğa bağlıysa altta yatan hormonal soruna yönelik bir tedavi planı geliştirilmelidir.

Tüm bunlara ek olarak alopesi areata için destekleyici tedaviler de önemlidir. Destekleyici tedaviler genellikle takviye olarak adlandırılır ve başta demir, selenyum, biotin, çinko, esansiyel yağ asitleri, A vitamini, B vitamini kompleksi, E vitamini ve niasin olmak üzere çeşitli vitaminler, mineraller ve amino asitler içerir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir