Mide Yanması Nedir ?

Mide Yanması Nedir ?

Mide yanması, kişilerin göğsünde yer alan yemek borusunda yanma hissi olarak tanımlanabilir. Yanma hissi, genellikle yemek yedikten sonra, akşam vakitleri ve eğilme, uzanma gibi eylemleri gerçekleştirdikten sonra olur ve çok daha ağır bir hal alır. Çoğu zaman bireylerin acı yada ekşi bir tat gelmesine sebep olur.

Yemek yerken, yediğimiz yiyecekler yemek borusu sayesinde mideye ulaşır. İnsan vücudunun olmazsa olmazı olan yemek borusu, ağız ve mideyi birleştirmeye yarar. Yemek borusunun yapısında daralıp genişleyen kaslar bulunur. Bu kaslar sayesinde tükettiğimiz yiyecekler, mideye rahat bir şekilde ulaşır. Mideye giren besinlerin geri gitmesi ve mide asidiyle beraber yemek borusuna dönmesi sonucu mide yanması oluşur.

Mide Yanması Nedir ?

Mide Yanması Neden Olur ?

Mide yanması rahatsızlığına neden olan pek çok unsur vardır. Bunlardan en başta Gastroözofageal reflü, Helicobacter Pylori enfeksiyonu, Gastrit ve İlaçların olumsuz etkisi gelir.

Gastroözofageal Reflü Nedir ?

Gastroözofageal Reflü hastalığı, yemek borusundan geçip mideye giden gıdaların tekrardan yemek borusuna dönmesidir. Reflü sadece mide yanması ile kalmayıp, mide ekşimesi, göğüs bölgesinde çeşitli yanmalar ve yutkunma zorluklarına da sebep olur. Çoğu bireylerde soğan, sarımsak, çikolata ve aşırı baharatlı yiyecekler hastalığın ortaya çıkmasında ve hatta daha da şiddetlenmesinde büyük rol oynar.

Helicobacter Pylori Enfeksiyonu Nedir ?

Helicobacter Pylori aslında mide de yaşayabilen bir tür bakteri türüdür. Helicobacter Pylori, uzun zaman mide de kalabilir ve hatta orada sonsuza kadar yaşayabilir. Mide de kalan bu bakteri, yerleştirdikten bir süre sonra farklı farklı belirtiler göstermeye başlar. Yanma hissinin yanı sıra bulantı, kusma ve iştah kaybolması gibi belli başlı tepkiler vermeye başlar.

Gastrit Nedir ?

Gastrit, mide içinde yer alan dokuların iltihaplanmasına denir. Mide yanması dışında bulantı gibi pek çok rahatsızlığında da beraberinde getirir. Ciddi seviyelere ulaşmadan tedavi edilmelidir. Eğer ki uzun süre tedavi edilmezse, insan yaşamı için tehlike arz eden Ülser hastalığına dönüşür. Ülser, mide kanseri oluşmasına yardım eder ve iç kanama gibi son derece önemli durumlara yol açabilir.

Mide Yanması Nedir ?

Mide Yanması Nasıl Geçer ?

Mide yanmasının tedavi yöntemleri, her rahatsızlığa göre değişir. Öncelikle en yakın aile hekimine yada doktora gidip sizi muayane etmesini isteyin. İlk başlarda rahatsızlık için belli başlı antibiyotik tarzı ilaçlar verebilir. İlaçlı tedaviler işe yaramaz ise çeşitli cerrahi müdahalelerde bulunabilirler.

İlaç kullanımı sırasında, doktorun verdiği koruyucu maddeler, mide asidini bir bütün hale getirmek ve yemek borusunda tamamen kaplayıcı bir oluşturmak için, yemek öğünleri sonrasında kullanılabilir.

Yapay olarak üretilen kimyasal ilaçlar, midenin içinde devamlı olarak asit üretmeye çalışan hücreleri engeller. Kullanılan kimyasal ilaçlar sayesinde, mide içinde asit üretimini azaltır ve mide yanması rahatsızlığının da önüne geçilmiş olur. Mide de bulunan asit üretimini azaltan pek çok ilaç bulunur. Bu ilaçlar arasında reçetesiz satılan ürünler bulunabilir. Genellikle, reçetesiz satılan ilaçların diğer ilaçlara nazaran çok daha fazla yan etkileri görülür. Bu nedenle reçetesiz ilaç kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılması gerekir.

Bazen yoğun ilaç kullanımı da mide yanması rahatsızlığına iyi gelmeyebilir. Bu durumda profesyonel eller tarafından cerrahi işlemler yapılabilir. Hasta da Zatürre yada şiddetli Reflü görüldüğünde çeşitli cerrahi müdahalelere başvurulabilir. Bunların haricinde çoğu kişide görülen Barret özofagusu hissedildiğinde de cerrahi işlemler uygulanabilir.

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir ?

Bireylerde görülen rahatsızlıklar, evde türlü yöntemler ile hafifletilebilir, hatta tedavi dahi edilebilir. Mide yanmasında da evde uygulanabilecek bir çok yöntem vardır. İşte mide yanmasına iyi gelen yöntemler:

  • Süt, mide ekşimesi ve yanması içi birebirdir. Mide de yanma hissi oluştuğunda, tamamen laktozsuz süt içip, iyileşebilirsiniz. Ancak, Ülser rahatsızlığı olan kişiler süt tüketmemelidirler.
  • Yemek öğünleri sonrasında, papatya yada meyan kökü gibi etkili çaylar içmeniz sizin yararınıza olacaktır. Papatya ve meyan kökü çayı hem vücuda iyi gelirken aynı zamanda mide asidinin oluşmasını da engeller.
  • Karbonatlı su içmek belki de aralarında evde uygulanabilecek en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. 1 bardak su ile 1 ardak çay karışımından oluşan karbonatlı su, yanma ve ekşime hissinizi ortadan kaldıracaktır.
  • Yemek yedikten hemen sonra 20-30 dk sakız çiğnenmesi iyi gelecektir. Nedeni ise, sakız çiğnemek mide asidinin azalmasında büyük rol oynar. Böylelikle mide yanması gibi acı verici hastalıklardan kurtulmuş olursunuz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir