Misofonya kelime anlamı olarak ses duyarlılıklarında meydana gelen bozukluk olarak da bilinen, doktorlar tarafından dahi kolay bir şekilde anlaşılmayan ve çok nadir görülen nöropsikiyatrik hastalıklardan bir tanesidir. İnsanlar bu sağlık sorunları ile yüz yüze oldukları zaman genel olarak dış ortamlardan gelen her türlü sese karşı aşırı duyarlılık göstermeye başlarlar. Örnek verilecek olursa çekirdek çitlemeden yutkunmaya, öksürmeden ağız şapırdamasına kadar birçok şey başlıca olanları arasında yer alır. Bu yüzden de hastalık genel olarak kaygı ve davranışlarda meydana gelen bozukluk, endişe ve stres altında hissetme gibi yüksek belirtilerin olduğu insanlarda gözlenmesi muhtemel durumlardır.
Misofonya hastalığı şu an her 10 kişiden ortalama olarak ikisinde meydana gelen sorunlardan bir tanesidir. Genel olarak 9 ila 12 yaşları arasında olan ergenlik çağındaki çocuklarda daha çok gözlenir. Kadınlarda erkeklere oran ile daha yaygın olduğu bilinir. Hastalık için tam olarak tanımlanan bir tedavi şekli yer almıyor. En iyi çözüm yolları olarak psikiyatri uzmanları ön plana çıkıyor. Misofonya hastalığının psikolojik olarak meydana gelen bir rahatsızlık olduğu ön görülüyor olsa bile doğru yaklaşım ve anlayış ile beraber insanların sağlıkları açısından büyük bir öneme sahip olacaktır.
Misofonya nedir?
Misofonya genel olarak her yaş grubunda gözlenmesi muhtemel olan fakat 9 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda ve kadınlarda en sık gözlenen hastalıklardan bir tanesidir. Seçici olarak ses duyarlılığı olarak da tanımlaması yapılabilir. Misofonya hastalığı ilerlemesi gibi durumlar meydana geldiği zaman insanların yaşam kaliteleri de oldukça olumsuz bir şekilde etkilenir. Bu anlarda sorunlar ile yüz yüze olan insanlar daha çok etraflarında yer alan seslere odaklanarak hayatlarındaki kalitenin sarsılmasına neden olacaktır. Genel olarak insanlar çekirdek çitlemeden yutkunmaya, öksürmeden ağız şapırdamasına kadar birçok şeye karşı daha hassas bir hale gelebileceklerdir. Belli anlara insanlar ile beraber yiyeceklerde dahi kaçar hale gelebilirler. Bu kaçışlar da belirli bir süreden sonra artık insanların daha asosyal bir hale gelmesine neden olurken durumların daha da içlerinden çıkılamayacak hale gelmesine neden olur.
Misofonya belirtileri nelerdir?
Misofonya belirtileri meydana geldiği zaman bu sorun nasıl ve hangi yöntemler ile çözülmesi gerekir direk bunun üzerinde odaklanmak gerekir. Misofonya belirtilerine bakılacak olduğu zaman bu durum insandan insana ve şiddet oranlarına göre daha çok değişiklik gösterebilir. Bazı kişiler seslerden acı çekerken bazıları da seslerden daha çok korkarak tepkilerini belli ederler. Bunların yanı sıra bazı kişiler de bu tarz seslerden diğerlerine oran ile daha az rahatsız olabilirler. Misofonya hastalığı bir yandan da anksiyete ve davranış bozukluğu gibi durumları da beraberinde getirebilir.
Misofonya neden meydana gelir?
Misofonya hastalığı nedenleri kısmında tam olarak net bir şey söylenemiyor olmasa bile birçok nedenden ötürü meydana gelebilir. Beynin hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak anormal bir şekilde semptomlar vermesi ile beraber ortaya çıkmış olması en çok düşünülenler arasındadır. Bir yandan da Misofonya türleri bulunuyor. Bu türler insanlarda daha farklı belirtilerin olmasına neden olabilir. Beraberinde farklı sorunları da getirebilir.
- Obsesif – kompulsif bozukluk olarak da bilinen OKB meydana gelebilir. Obsesyonlar genel olarak endişe durumlarına neden olan ve kaygı vericiler olarak tanımlamaları yapılabilir. İnsanlarda kirlenme korusundan düzen ve simetri gibi hastalıklara, sürekli başkaları tarafından yanlış anlaşılma düşüncelerine, değerli ya da değersiz olan eşyaları biriktirme gibi durumları beraberinde getirir.
- Anksiyete bozuklukları: Bu hastalık ile yüz yüze olan insanlar daha çok olaylar ve durumlar haklarında kontrolsüz olarak davranışlar sergilerler. Zorluk çekme noktasında, asabiyet, yorgun hissetme, kaslarda oluşan gerginlik, avuçlarda terleme, ishal olma, bedende uyuşma ve karıncalanma yanı sıra uyku problemleri başlıca olanlarıdır.
- Tourette sendromu: nörolojik olarak meydana gelen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Tekrarlanmakta olan ve istemsiz bir şekilde fiziksel hareketlerin ortaya çıkmasına neden olur. Bunlar daha çok göz kırpma, koklama istekler, kendi kendine daha çok konuşma, belirli sıklık ile boğazları temizlemek, omuz ya da kafada meydana gelen tikler olarak da tanımlamaları yapılabilir.
Bir yandan da mide ya da yemek borularında oluşan daralmalardan idrarda oluşan problemler ve cinsel sorunları olan kişilerin bu tarz hastalıklara yakalanma oranları normalden daha fazladır. Misofonya nedenleri sadece bu kadarı ile sınırlı değildir. Bunlara bakılacak olduğu zaman da;
- Yüz felci
- Böbrek hastalıkları
- Depresyon
- Travma sonrasında streslerde bozuklu
- Beyinlerde oluşan travma
- Vertigo
- Migren
- Uzun süre boyunca yüksek sese maruz kalmak
- Kulaktan ameliyat olmak
- Herhangi bir sorundan ötürü kulakların zarar görmüş olması
- İşitme kaybının oluşumu
- Kulaklarda tinnitus olarak bilinen çınlama gibi durumlar daha çok nedenleri arasında yer alır.
Misofonya tedavisi
Misofonya tedavisi için genel olarak stres ya da zorlayıcı olarak davranış düzeyleri daha yüksek olan kişilerden gözlenmesinden ötürü ona göre bir yol izlemek gerekir. Asıl nedenleri şu an tam olarak bilinmiyor olsa bile bu alanda maalesef ki gelişen tıp ve teknoloji hale yetersiz kalıyor. Özellik ile de psikolojik alanları çok yakından ilgilendiren bir hastalık olmasından ötürü de tedavi için çalışmalar hala devam ediyor. Sonuca ulaşmak her ne kadar biraz zaman alsa bile psikiyatristler aracılığı ile sonuçlar alınabiliyor. Bu güne kadar yapılan Misofonya tedavisi sırasında binlerce kişi tarafından kabul edilmiş ve asında istenen başarılar elde edilmiştir. Fakat şu yüzden kesin oluyor ve tedavisi budur diye net bir şey bu hastalık için söylemek mümkün değildir.