Anevrizma Nedir Neden Olur

Anevrizma Nedir Neden Olur

İnsanların damarlarında meydana gelen bir bozulma olan anevrizma beyin ya da bazı bölgelerde kalıcı hasarlara neden olabilir. Atar damar duvarında meydana gelen bozulmalar bu isim ile isimlendirilir. Bunun yanı sıra bu tür rahatsızlıklar genetik nedenlerden dolayı meydana gelebildiği gibi aynı zamanda sigara kullanımı ya da alkol kullanımı gibi nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir.

Aynı zamanda bu tür rahatsızlıkların yüksek tansiyon şeker hastalıklarına bağlı olarak da ortaya çıkabilme durumu bulunur. Sonuç olarak hastalarda atar damarlarda zaman zaman bu şekilde genişlemeler görülmekle birlikte hepsi hayati sorunlar olarak görülmez. Şişliklerin nerede görüldüğü ortaya çıkan sorunlar açısından önem taşır.

Anevrizma Nedenleri

Bu tür rahatsızlıkların birden fazla nedeni olur. Örneğin bazı hastalarda doğuştan gelen kalp sorunlarının bir sonucu olarak bu rahatsızlıklar karşımıza çıkar. Bunun yanında yoğun stres yaşanan durumlarda da yine anevrizma karşımıza çıkar. Kişinin beslenme alışkanlıkları ve ailede anevrizma hikayesi olup olmadığına bağlı olarak da yine bu tür rahatsızlıklar ortaya çıkar.

Yüksek kolesterol ya da damar sertliği gibi nedenlerden dolayı da anevrizma sorunlarının ortaya çıkması muhtemeldir. Günümüzde damar sertliğinin ortaya çıkması ile birlikte hastalarda sıklıkla karşımıza çıkan bir sorundur. Aynı zamanda bu tür rahatsızlıkların giderilmesi aşamasında  hastaların tedavisinde hayati sorunlara yönelik müdahaleler gerekebilir. Yine obeziteye ve yaşlanmaya bağlı olarak da bu rahatsızlık ortaya çıkar.

Anevrizma Kendini Nasıl Belli Eder?

Ağrı ya da kanama en başta gelen belirtileri arasında yer alır. Bunun yanında oluştuğu yerde ciltte şişlik görülebilir. Ciltte oluşan soğuk ve nem de yine belirtileri olarak karşımıza çıkar. Baş dönmesi, mide bulantısı gibi yaygın belirtileri de bulunur. Sonuç olarak birden fazla belirtisi olan bir rahatsızlıktır.

Şok ya da düşük  tansiyon belirtilerinin anevrizma sorunlarına eşlik etmesi olası ve yaygın bir durumdur. Günümüzde bu tür rahatsızlıkların giderilmesi aşamasında hastada başka rahatsızlık olup olmadığına bakılır. Hastalarda bu tür nedenlerden dolayı anılan belirtiler ile ortaya çıkan bu rahatsızlık günümüzde önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar.

Anevrizma Nedir Neden Olur

Anevrizma Ağrısı Nasıl Ortaya çıkar?

Hastalarda anevrizma belirtilerinin ortaya çıkması ile birlikte en çok ağrı görülür. Baş ağrısı olarak ortaya çıkan bu belirtiler beyinde sinirlere uygulanan baskı sonucu karşımıza çıkar. Migren ataklarına benzer şekilde şiddetli baş ağrıları görülebilir. Özellikle spor yaparken ortaya çıkabilir ya da ağır bir egzersiz sırasında da ortaya çıkabilir.

Bunun yanında cinsel ilişki sırasında da ortaya çıkması muhtemeldir. Tuvalette ıkınırken ya da başka zorlayıcı durumlarda bu tür anevrizma durumları ortaya çıkar. Baş ağrısı anevrizma durumlarının en çok görülen belirtileri arasında yer alır. Bu konuda hastaların dikkatli olması ve normal baş ağrısı ile anevrizmaya bağlı olarak ağrılar hakkında bilgi sahibi olması önem taşır.

Anevrizma Nasıl Teşhis Edilir?

Anevrizma doğrudan gözlemlenemeyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle teşhis konulurken çeşitli görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir. Başta bilgisayarlı tomografi olmak üzere bu tür rahatsızlıkların tespiti aşamasında tıbbi görüntüleme yöntemleri sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda anjiyo yapılarak da bu tür rahatsızlıkların tespiti mümkündür.

Yine emar ya da ultrason gibi görüntüleme teknik ve yöntemleri kullanılarak da hastalarda anevrizma olup olmadığı tespit edilir. Bu tür görüntüleme yöntemleri sayesinde hastalığın şiddeti ve anevrizma sorunlarının ne derece ciddiyet barındırdığı karşımıza çıkar. Hastanın durumuna göre bu tür yöntemlerden birisi tercih edilerek hastaya görüntüleme yapılır. Uygulama aşamasında bu tür yöntemler kesin tanı konulmaya yardımcı olur.

Anevrizma Çeşitleri

Bu tür rahatsızlıklar da kendi içerisinde gruplara ayrılır. Örneğin bu tür rahatsızlıklar damarın iç çeperinde olup olmamaya bağlı olarak ikiye ayrılır. Aynı zamanda aort damarında da bu tür anevrizma sorunları ortaya çıktığından dolayı farklı çeşitler ile hastalığın seyretmesi durumu vardır. Ülkemizde bu tür konularda ihtiyaç duyulan tedaviler sağlık merkezlerinde uygun tedavi ile yerine getirilir.

Bunun yanı sıra beyin anevrizması olarak isimlendirilen bir rahatsızlık daha bulunur. Beyin derinlerinde ortaya çıkan bu rahatsızlık sonucu ciddi hasarlar ortaya çıkabilir. Sonuç olarak damarlarda ortaya çıkan bir sorun olan bu rahatsızlığın hızlı bir şekilde tespit edilmesi önem taşır. Son yıllarda tıp alanında ilerlemeler nedeni ile anevrizma tespiti daha kolay olmuştur.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir