2000’li yılların öncesinde günümüzdeki sosyal medya araçlarının birçoğu yoktur. Bu nedenle eski dönemlerde insanlar mesajlaşma aracı olarak SMS ve MMS‘yi tercih ederlerdi. Özellikle büyük boyuttaki mesajların alıcıya ulaştırılması için MMS’in önemli bir yeri vardır.
SMS ve MMS bir dönem mesajlaşma teknolojisinin temelini oluştururdu. Söz konusu araçların devri uzun süre devam etmiş olmasa da 2000 öncesinde doğan cep telefonu kullanıcıları bu araçlara hâkimdir. Tabi bu durumun uzun süre devam etmemesinde teknolojinin hızla ilerlemesinin etkisi büyüktür. Teknoloji gelişip whatsapp, facebook, instagram ya da twitter gibi sosyal medya araçları ortaya çıkınca kullanıcıların birçoğu mesajlaşma aracı olarak SMS ve MMS’i kullanmayı tercih etmemeye başlamıştır.
Kimi kullanıcılar bu araçlara veda etmek hiç de kolay bir durum değildir. Bu nedenle nadir de olsa günümüzde SMS ve MMS teknolojisini tercih eden kullanıcılar vardır. Her ne kadar ülkemizin pek çok yerinde telefonlar için internet problemi olmasa da internetin kullanılamadığı alanlarda SMS ve MMS kullanıcıya büyük kolaylık sağlar.
MMS Neden Tercih Edilir?
2000 öncesinde günümüzdeki gibi akıllı telefonlar mevcut değildi. Bu nedenle kullanıcının imdat çekici olarak nitelendirebileceğimiz iletişim araçlarında önemli yere sahip olan argümanlardan biri de SMS ve MMS idi. İnsanlar arasında iletişimin sağlanması amacıyla ortaya çıkmış olan bu araçlar belli bir süre sonra reklam aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ne zaman ki akıllı telefonlar kullanıcının hayatında yer işgal etmeye başladı MMS de hayatımızdan çıkmaya başladı.
MMS, “multimedya mesajlaşma hizmeti” teriminin kısaltmasıdır. Sistemin kuruluş amacı, SMS’de yer alan sınırlamaların üstüne çıkmaktır. Bunun yanında video, resim ve ses kayıtlarını da MMS aracılığıyla gönderme imkânı bulabilirsiniz. MMS’in en büyük dezavantajı, kullanıldığı dönemde özellikleri itibariyle gelişmiş bir cep telefonuna ihtiyaç duyması idi. Bu da MMS hizmetinin istenen hızda yayılmasını zor hale getirmiştir.
Dijital Pazarlama Alanında MMS’in Rolü Nedir?
MMS, dijital pazarlama alanında çığır açtı diyebiliriz. Dijital iletişim kanalının sadece yazı ve kelimelerle kısıtlı kalmasının bu sayede önüne geçilmiştir. İşletmeler tarafından kullanıcılara gönderilen MMS’ler resim, video ya da çeşitli görsellerle süslenerek kullanıcıya ulaştırılmıştır. Bu da pazarlamayı çok daha işlevsel ve cazip hale getirmiştir.
Bir ürünün müşterinin gözünde albenisinin olması, ancak akılda kalıcılık ve görsellikle ilgilidir. Bu nedenle reklam şirketleri ve işletmeler, kullandıkları içeriklerde pazarlamaya hizmet eden birçok görsel kullanmaya özen gösterir. İlerleyen dönemlerde photoshop gibi uygulamaların ortaya çıkması ile birlikte mesajlara eklenen görseller çok daha profesyonel bir niteliğe kavuşmuştur.
MMS ilk ortaya çıktığı dönemde, insanların kafasında, “SMS varken neden MMS’e ihtiyaç duyulsun ki” gibi düşünceler ortaya çıkmıştır. Zaman içerisinde mesajların SMS’lere nazaran çok daha güçlü yapıda olduğu anlaşılınca MMS yaygınlaşmaya başlamıştır. Dijital pazarlama alanında bu mesaj sisteminden fayda sağlayan işletmeler de söz konusu ürünün yaygınlaşmasında etkili olmuştur.
SMS ve MMS Arasındaki Fark Nedir?
SMS, cep telefonundaki iletişim sisteminin ilk göz ağrısıdır. SMS çok daha yalın bir mesajlaşma sistemidir. Zaman içerisinde insanların mesajlaşma ihtiyaçlarının artması ile birlikte SMS sisteminde görsel özelliklerin de eklendiği bir mekanizmaya ihtiyaç duyulmuştur. MMS, SMS’in fotoğraf, video, ses kaydı ya da buna benzer eklentiler içeren bir sistemdir diyebiliriz.
SMS ve MMS arasındaki diğer bir fark da mesajlaşma ücretidir. MMS daha gelişmiş bir sistem olduğundan ve sadece şebeke üzerinden mesaj gönderdiğinden SMS’e nazaran daha pahalıdır. Belli SMS’lerin olması gerekenden daha uzun ve görsellerle dolu olması MMS ihtiyacını doğurur.