MSB’den emekli askerlere konuşma yasağı

featured

Milli Savunma Bakanlığı emekli olan askeri personelin sivil hayatlarında ne konuşacaklarına dair “Emekli Personel İçin Bilgi Notu” paylaştı.

Emekli askerlerin güncel siyasi konularda konuşmamaları için hazırlanan bilgi notunda emekli askerlerin yaptığı bazı açıklamaların “istismara uygun bir ortam yarattığı” vurgulandı. 

Askeri Ceza Kanunu’nun 95. maddesinin hatırlatıldığı bilgi notunda, “yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunanlar her kim olursa olsun, fiili daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde altı aydan üç seneye kadar hapsolunur” ifadeleri yer aldı.

Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre, 104 emekli amiralin Montrö ve “cüppeli amiral” konusunda yaptığı ortak açıklamaya iktidarın gösterdiği tepki ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “ordubozanlar” çıkışının ardından emekli askerlerin güncel siyasi konularda konuşmasını önlemek için yeni bir adım atıldı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), hazırladığı “Emekli Personel İçin Bilgi Notu”nda emekli askerlerin açıklamaları ve yazdıkları yazılar konusunda uyarılar yaptı. Bilgi notunda, emekli askerlerin yaptığı bazı açıklamaların “istismara uygun bir ortam yarattığı” öne sürülerek basına yapılan açıklamalar konusunda “yeterli dikkatin gösterilmesi” tavsiyesinde bulunuldu.

‘Bazı münferit müessif olayların istem dışı olduğu’

Askeri Ceza Kanunu’nda yer alan askerlerin göreviyle ilgili sahip olduğu bilgiler hakkında beyan vermesinin yasaklandığı madde de anımsatılarak “Bilinçli hiçbir personelimizin, bu gibi hayati konularda, mevzuat hükümlerini vicdani değerlerinin ve Türk askerine ait hasletlerinin önüne koyduğu görülmemiştir. Bazı münferit müessif olayların istem dışı olduğu ve yeterli dikkat gösterildiği takdirde bunların da önlenebileceği değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bilgi notunda ayrıca Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkındaki Kanun’da yer alan “Görevlerinden hangi sebeple olursa olsun ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde hizmetinde bulundukları daire, idare, kurum ve kuruluşlara karşı ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süreyle, o daire, idare, kurum ve kuruluştaki görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak görev ve iş alamazlar, taahhüde giremezler, komisyonculuk ve temsilcilik yapamazlar” hükmü de hatırlatıldı.

‘Altı aydan üç seneye kadar hapsolunur’

Askeri Ceza Kanunu’nun 95. maddesinde “Kendisine özel bir mezuniyet verilmediği halde, görevi ve sıfatı icabı muttali olduğu askeri muamelat, teşkilat, harekât, tesisat veya tertibata müteallik işler hakkında beyanat veren, yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunanlar her kim olursa olsun, fiili daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde altı aydan üç seneye kadar hapsolunur. Bu maddede yazılı suçların basın yoluyla işlenmesi halinde ceza artırılarak verilir” hükmü yer alıyor. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir