Muskatın Faydaları Nelerdir Ve Nasıl Kullanılır?

Muskatın Faydaları Nelerdir Ve Nasıl Kullanılır?

Muskat halk arasında küçük Hindistan cevizi olarak da bilinen bir bitkidir. Tropik bir ağaç onunla aynı adını taşıyan bir meyve de denebilir. Genellikle Asya ve Amerika’nın tropikal bölgelerinde yetiştiği bilinen muskat, uzun zamandır anavatanından ayrılarak tüm dünyada rahatlıkla yetiştirilebilen bir bitki haline gelmiştir.

İsmini Umman’ın başkenti muskada bağlı bağlı olarak aldığı bilinir. Genellikle rendelenerek toz halinde kullanılan muskat, öğütülmemiş hali ile kullanılamaz.  Öğütülmemiş hali zeytinden biraz daha büyük boyutlardadır. Sert bir yapısı olduğu için suda eritilemez. Rendelenmesi gerekir.

Muskatın Faydaları Nelerdir?

Muskatın bilinen birçok faydası vardır.  Hem yemeklerimizde hem de içeceklerimizde gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz muskat, vücut içerisinde yapmış olduğu iyileştirmeler sayesinde her yaştaki bireyin kullanabileceği bir baharat çeşididir. Faydalarını sıralayacak olursak şu şekilde belirtebiliriz.

  • Sindirim sistemini düzenler ve hazımsızlık problemini ortadan kaldırır.
  • Mide ağrısı, kramp ya da kasılma gibi sorunların giderilmesi için kullanılır.
  • İştahsızlık problemi yaşayan çocuklarda sorunu çözer.  İştah açar.
  • Antiseptik özelliği sayesinde vücuda giren her türlü yabancı maddeden korur
  • Bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur ve zararlı etkenlerden uzak tutar.
  • Düzenli olarak kullanılması durumunda ağız içerisinde bulunan her türlü yaraya iyi gelir.
  • Ağız kokusunu azaltır.
  • Doğal bir sakinleştirici görevi üstlendiği için sinir ve strese iyi gelir.
  • Uykusuzluk ve baş ağrısı çekenler de ilaç olarak kullanılır.
  • Diş sağlığı üzerinde yaşanabilecek her türlü problemlere karşı muskat önerilir.
  • Cilt üzerinde olan sivilce ve akne gibi durumlardan kurtulmasını sağlar.
  • Muskatın afrodizyak  etkisi olduğu da kanıtlanmıştır.

Muskatın Faydaları Nelerdir Ve Nasıl Kullanılır?

Muskat Nasıl Kullanılır?

Muskat her türlü aktarlarda rahatlıkla bulunabilen bir üründür. Aynı zamanda bazı marketlerde  ve mağazalarda da  satılır. Muskat rendelenerek kullanılabilir. Küçük rendeler yardımı ile ya da bıçak darbeleriyle sarımsak gibi ufalanır. Eğer muskat bütün haliyle alınmış ise bu yöntemler yeterli olur. Fakat bazı durumlarda muskatlar özel olarak rendelenmiş şekilde satın alınarak da tercih edilebilir.

Her türlü yemekte rahatlıkla kullanılabilen muskat çeşitleri beşamel sos ya da kremalı yemekler de daha çok ön plana çıkar. Ayrıca kurabiye, börek, çörek ve hamur işlerinde de kullanılabilir.  Bazı yörelerde sebze ve salata gibi ürünler içerisinde kendi has tadı nedeniyle de tercih edilen bir baharattır.

Muskatın Zararları Nelerdir?

Muskat her türlü yemeğe kendi has tadını verdiği için fazlaya kaçılması durumunda kişiye zarar verebilir. Bu nedenle muskat kullanımı sırasında mutlaka ölçülü ve dikkatli davranılması gerekir.  Muskat süt ile tüketildiği durumlarda halüsinasyon görülmesine neden olabilir.  Bu nedenle sütlü ürünlerde kullanılmaması tavsiye edilir. Kullanılması gerekiyor ise mutlaka ölçüye dikkat edilmelidir.

Muskatın zarar verdiğini anlayabilmek için bazı belirtiler ortaya çıkar. Yüz kızarıklığı, kabızlık, kalp ritminin bozulması, ağız kuruluğu gibi problemler yaşanıyor ise muskata alerji durumu söz konusu olabilir. Ayrıca Kronik bir rahatsızlığı olan kişiler ve alerjik bir yapıya sahip olan bireylerin özel bir beslenme programı ile birlikte mutlaka doktoruna başvurması gerekir.

Muskat Kullanım Şekli

Muskat kullanımını aynı tuz atmak gibi düşünmek gerekir. Fazla yoğun bir tadı olduğu için sürekli olarak kullanmak doğru değildir. Her yemeğe konması zamanla kişiye zarar verecektir. Bu nedenle özel yemekler için düşünülebilir. Ayrıca muskat kullanımları sırasında direk olarak dil ile temasından kaçınılması gerekir. Yoğun tadı mide bulantısı yapacak dil üzerinden tahrişe neden olacaktır. El ile tutulmasında bir sakınca yoktur. Sert kabuğu tıpkı bir limon gibi denebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir