Obsesyon Nedir? Türleri Nelerdir?

featured

Takıntı, bir kişinin belirli bir fikir, konu veya duruma takıntılı hale geldiği zihinsel bir bozukluktur. Bu bozukluğu olan kişiler belirli davranışlara, yiyeceklere, giysilere ve günlük yaşamlarının diğer yönlerine takıntılı hale gelebilirler. Ayrıca ölüm veya intiharla ilgili düşünce veya fikirlere takıntılı hale gelebilirler. Takıntı tehlikeli olabilir ve kişinin hayatında sorunlara yol açabilir. Türler şu şekilde sıralanabilir;

  • Depresif OKB,
  • Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu,
  • Obsesif Kompulsif Kaygı Bozukluğu,
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk,

Obsesyonlu Kişiler Nasıl Düşünür?

Takıntılı kişi, kendisini tüketen konuyu düşünürken korku ve kaygı hisseder. Gerçeklik duygusunu tamamen yitirene kadar düşüncelerine bu fikir hakimdir. Saplantısının nesnesinin aslında garip şeyler görmesine ve mucizevi düşünceler düşünmesine neden olan kötü bir varlık olduğuna inanabilir. Hatta bu şeytani varlığın kendisine musallat olduğunu hissedebilir ve onun üzerindeki etkileriyle savaşmazsa daha sonra delirebilir. Bu etkilerle savaşırsa, ‘mucizeler’ dediği şeyi başaracağına inanıyor.

Bir takıntı, etrafındakileri korkutmasının yanı sıra, kişinin kimlik duygusunu da ondan uzaklaştırabilir. Bir saplantı tarafından kuşatılan birey, düşmanını tek bir düşünceyle ve tamamen tükenme noktasına kadar sürdürmek için normal arayışlarından vazgeçebilir. Zihinsel azabıyla başa çıkmak için kendini yeterince unutturmak için sürekli yiyip içebilir.

Bir takıntının sonuçları, akıl sağlığı veya hastalıkla daha az, akıl sağlığı veya hastalıkla daha çok ilgisi olduğu başka şekillerde de geniş kapsamlı olabilir. Saplantılılar, bazen bilindiği gibi- hastalıklı derecede ilginç buldukları belirli bir fikir veya öğenin peşinden birikimlerini tüketebilirler. Ayrıca, sabitlenme nesnelerini takip ederken işlerini veya işlerini bırakabilirler. Korkunç bir büyülenme arayışına daldıklarında sosyal etkileşimden de kaçınabilirler.

Bazı insanlar, kumar veya madde bağımlılığı gibi zararlı yollarla heyecan arayarak zihinsel sorunlarına çözüm bulma konusunda takıntılı hale gelirler. Diğerleri, finansal veya duygusal olarak sömürerek kendi takıntılarından kurtulmak için yaşlı ve savunmasız kişilerin peşine düşer. Bu insan sınıfı garantici tip insan olarak bilinir ve pek çok insan bu tür zihinsel bozukluklardan mustarip kişiler tarafından soyulmuştur.

Obsesyon Neden Oluşur?

Takıntılar, insanlara eziyet eden yinelenen düşünceler veya fikirlerdir. İnsan zihninde yaygın olarak bulunurlar, ancak obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) adı verilen bir zihinsel bozukluk, hastalar için ciddi sorunlara neden olur. Bazı takıntılar zararsızken bazıları kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bir saplantının ne olduğunu ve onunla nasıl başa çıkılacağını anlamak önemlidir.

 Obsesyon Nasıl İlerliyor?

Bir saplantının sorun olup olmayacağını belirleyen birkaç faktör vardır. İlk olarak, takıntı zorlayıcı olabilir. Bu, kişinin düşüncelerini kontrol edemediği anlamına gelir – rahat hissetmek için tekrar tekrar hareket etmesi gerekir. İkinci bir faktör, bir takıntının yıkıcı olabileceğidir. Bu, kişinin kaygı, depresyon veya diğer akıl hastalıklarına yol açan düşünceler yüzünden uykusuz kalabileceği anlamına gelir. Üçüncü bir faktör, takıntının fiziksel sorunlara yol açma olasılığıdır.

Örneğin, yemekle ilgili bir saplantı, kötü beslenme ve egzersiz alışkanlıkları nedeniyle obeziteye veya diğer fiziksel sorunlara neden olabilir. Bazı takıntılar zararsız iken bazıları kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bir takıntının ne olduğunu ve onunla nasıl başa çıkılacağını anlamak önemlidir.

Çoğu zaman saplantılar, aşırı egzersiz veya tıkınırcasına yemek yeme gibi tehlikeli davranışlara yol açabilir. Takıntılarla bağlantılı diğer tehlikeli davranışlar arasında uyuşturucu kullanımı ve kumar yer alır. Bu nedenle, obsesyonlardan mustarip danışanlarla çalışırken, onların yararsız düşünce ve davranışlarıyla ilişkili kompulsiyonlarla başa çıkma stratejileri önermek önemlidir.

Obsesif-zorlantı, aşırı düşünce ve eylemlerle karakterize edilen enerjik bir bozukluktur. Aynı zamanda zihinsel rahatsızlık veya sıkıntı olarak da adlandırılır. Bu bozukluğa sahip kişiler aşırı kaygı, utanç ve stres yaşarlar ve bu da günlük yaşamda zorluklara neden olur. Bu bozukluktan mustarip olanlar, çeşitli türde obsesyonlar ve kompulsiyonlar yaşarlar.

Bilimsel olarak, kontaminasyon, sipariş verme, sayma, istifleme veya yıkama kompulsiyonları olabilir. Obsesif-kompulsivitesi olan bir kişi, bozukluğunun boyutunu fark etmeyebilir ve kendisine veya başkalarına sorun çıkarmamak için semptomlarını gizleyebilir.

Her şeyden önce, OKB’si olan birinin bir OKB’si olması gerektiğini belirtmek önemlidir. adam. Kadınlar da erkekler kadar bu bozukluğa sahip olmaya eğilimlidir, ancak durumlarıyla ilgili olarak fazla ilgi görmezler. OKB’si olan kişiler genellikle gençken bir sorunları olduğunun farkındadırlar. Erkekler kızlardan daha sık OKB’ye yakalanma eğiliminde olduklarından, kadınların hasta olduklarında daha az ilgi görmelerinin nedenlerinden biri bu olabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir