Orta kulak iltihabı diğer adı ile otitis media, kulak zarının arka kısmında sıvı birikmesi sonucu oluşur. O bölge de ağrı şişlik ve kızarma görülür. Kulakta ağrı olduğu zaman, şüphelenilmesi gereken durum, kulakta şiddetli bir ağrı olmasıdır. Bu bir enfeksiyondur. Görülen diğer semptomlar da orta kulakta oluşan şişlik. Nadir olarak da olsa, kulak zarında delinme olabilir. Bu tehlikeli bir durumdur. Eğer kulak zarı iltihabı olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir uzmana görünmekte fayda vardır.
Kulak zarında iltihap olduğu zaman, dışarı akma durumu olabilir. Sinsi ilerleyen bir rahatsızlık olduğu için, çoğu zaman belirti vermeyebilir. Yıllar boyu m sürdüğü dahi görülmüştür. Genellikle çocuklarda sıklıkla rastlanır. Özellikle 10 yaş öncesi çocuklar da bir kez de olsa görülür.
Orta Kulak İltihabı Neden Olur?
Orta kulak iltihabının oluşma sebebi, birçok nedene bağlıdır. Genel olarak grip, nezle ya da üst solunum enfeksiyonları ile alakalı olabilir. Orta kulak ile burunu birbirine bağlayan bir tüp vardır. Buna öteki borusu ismi verilir. Bu şişlik sonucu mukus oluşur ve oldukça rahatsız edicidir. Boşaltılması gerekir. Yoksa İltihap sonucu orta kulak iltihabı meydana gelir. Enfeksiyon ve iltihap, östaki borusunu tıkar.
Geniz etinde şişme ve orta kulak iltihabı kronik bir hale gelebilir. Bu şişme ancak, ameliyat İle alınabilir. Özellikle küçük çocuklar da görüldüğü zaman bağışıklık sistemi zayıflar ve vücut savunmasız bir hâle gelebilir. Bunun nedeni, östaki borusunun daha dar olması, adenoidlerin yetişkinlerden daha büyük olması olarak söylenebilir.
Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Orta kulak iltihabı bazen belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerlese de çoğu zaman belirti gösterir. Bunlardan en önemlisi kulak ağrısıdır. Akut dönemde daha da artarak şiddetli bir ağrı oluşur. Gece uykudan uyandıracak kadar, kötü bir ağrısı vardır. Ağrının yanında ateşlenme ve işitme kaybı da görülür. Mukus birikimi olduğu için, kulak zarında delinme olabilir. Bu iltihabın nedeni bakteri kaynaklıdır. Kanla karışık iltihap aktığı zaman, durum tehlikeli bir boyuta ulaşmış olabilir.
Eğer erken zamanda tedaviye başlanırsa, hastalıkta gerileme görülür. İltihabın kuruması ile de ağrı zamanla kaybolur. Kulakta dik sık akıntı olması, en çok görülen durumlardan biridir. Belirtiler hızlı bir şekilde görülür ve kaybolabilir. Genel de birkaç gün içinde düzeliyorsa akut orta kulak iltihabından söz edilebilir. Belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
Kulakta şiddetli ağrı
Yüksek ateş ve halsizlik
Kişinin kendini yorgun hissetmesi
Baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü
Dengesizlik problemi, düşme
Gibi problemler sıralanabilir. Bunlardan bir kaçı ya da hepsinin görülmesi durumunda fazla vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına görünmekte fayda vardır. Tedaviye erken başlamak, iyileşme süresi açısından çok önemlidir.
Orta Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Olur?
Orta kulak enfeksiyonu önem gösterilmezse ilerleyip, kronik bir hâle gelebilir. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Genellikle 3-5 gün içinde iyileşme görülür. Genel tedavi yöntemleri uygulanır. Özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. İltihabı kurutmanın yanında ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarda verilir. Şiddetli olan kulak iltihabı durumlarında uzman kişi tarafından,
ilk olarak iltihap temizlenir. Ayrıca östaki borusunun açılması için ilaçlar reçete edilir. Genellikle antibiyotik ve spreyler sıklıkla verilir. Hiç bir ilaç doktorun önerisi dışında kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanma süresi, belirtilenin dışına çıkmamalıdır. Eğer ilaçlar kullanıldıktan sonra bir iyileşme görülmezse, tekrar uzmana görünmek gerekir. Reçete ve tedavi değişikliği yapılabilir.