Overclock Nedir? Nasıl Yapılır? Zararları nelerdir?

Overclock Nedir?

Satın alınan bir bilgisayar üzerinde zaman içinde meydana gelen yavaşlamanın bir bakıma önlemini almak anlamı taşımaktadır. Overclock yapma yavaşlayan bilgisayarı hızlı bir işlemciye geri döndürme işlemine denilmektedir. Genel olarak yeni olan bir bilgisayar için bu işlem gerekli olmayacaktır. Ancak belirli bir zaman sonunda hayati bir önem taşıyor olduğu da söylenebilir.

Hız gereğinden fazla bir şekilde arttırılırsa kapasiteyi zorlayacaktır. Bu nedenle doğru analiz ile overclock yapma faydalı olacaktır. İşlemciler üzerinden tasarlanarak yapılan bu işlemler çoğunlukla yavaşlayan bilgisayarlar ya da Laptoplar için de yapılmaktadır.

Doğru Teknikler ile Overclock Yapma

Teknik bir bilgi birikimi gerektiren söz konusu işlem son derece önemli detaylar içermektedir. Yararlı bir etki beklerken durum tam tersi de olabilir. Laptop overclock yapma işlemi tamamen bilgi birikimi gerektirir. Aşırı ısınabilecek bir fan bu sistemle daha da hızlandırılırsa böylesi bir durumda işlemcinizi soğutan fan yetersiz kalacak ve ısınmaya başlayacaktır. Aşırı ısınan fan ise tehlikeli boyutlarda kullanıcılara kısa vadede etkiler gösterebilmektedir.

Laptop üzerinde denenmiş olması her zaman doğru analizler ile ilerletildiği anlamı taşımaz. Masa üstü bir bilgisayarın içerdiği fan daha yüksek bir verimlilik içerirken Laptop overclock yapma durumunda bu tip bilgisayarların içeriklerinden fanlar ile uyum sağlayamazlar. Çoğu zaman bu düzensizlik görülmektedir.

Overclock yapma noktasında bilgisayarınızı iyi tanımalı ve hangi işlemci üzerinde etkili olmasını istiyorsanız o işlemci ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmanız gerekir. CPU işlemcilerde AMD serilerinde kolaylıkla Overclock yapma durumu olabilir. Bu noktada herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız. Söz konusu bilgisayarın bu özelliği fan ve işlemci hızı ile doğru orantılı olarak uygulanabilecek tüm hızları yüklenebilmektedir.

Overclock Nedir?

Bilgisayarın Performansını Korumak ve Overclock Etkileri

Bilgisayar için son derece tehlikeli ve önemli işlemlerden biridir. Bu işlemi yapabilmek için ana ekran kartınızın ve işlemcinizin tüm detaylarını ve ana hatlarını bilmelisiniz. Bu işlem için uygun olmayan bir bilgisayar için bu işlemi yaparsanız Overclock nasıl kapatılır? Sorusuna cevap arayana kadar ekran kartınız yanabilir. Bu nedenle teknik olarak en doğru şekilde bildiğini bilgisayar üzerinden ilerlemelisiniz. AMD bir işlemci üzerinde rahatlıkla uygulanabilen bu sistem genel olarak tüm işlemcilerde kolaylıkla uygulanmaz.

Overclock Kullanımı ve Beklentileri

Genellikle çoğu kişi yavaş performansa sahip olan bir bilgisayar için bir değişiklik yoluna gitmeyi tercih eder. Ancak doğru bir teknik ile uygulanması gereken bu overclock yapma durumu her bilgisayar için uygun olmayacaktır. Bilgisayarda bulunan;

  • Ana ekran kartı
  • Ram
  • Monitör

Gibi parçalara zarar verebilecek kadar sistemi ve bilhassa fan merkezini hızlandıran bu eylem işlemci hızını arttırmak isterken cihaza zarar verebilmektedir.

Bu noktada AMD bir işlemciye sahip bir bilgisayar için yavaşlaması durumunda bu işlem uygulanabilir. Uygulama sonrasında son derece verimliliği arttıran kıymetli bir durum olan söz konusu overclock yapma durumu bu tip bilgisayarlar için oldukça yararlı bir hareket olacaktır.

Overclock Gerekli Olduğu Durumlar Nelerdir?

Aslında yeni nesil bilgisayarlar içerisinde overclock dostu bir işlemci bu noktada işleri kolaylaştıracaktır. Bu işlem için ise cihazın sahip olduğu parçalardan ana kart son derece önemli bir altyapı oluşturmaktadır. Laptop overclock yapma durumu veri görüntüleyebilmek noktasında hayati bir önem taşır. Yüklü bir verinin açılması hiç kolay değildir. Bu uygulamanın yapıldığı bir bilgisayar için ise son derece hızlı bir şekilde veri tabanı açılmaktadır.

Bu nedenle birçok kişi tarafından denenmektedir. Ancak doğru bir bilgisayar üzerinde deneniyor olması hayati kolaylaştırırken, uygun olmayan bir bilgisayar üzerinde deneniyor olması cihaza zarar vereceği gibi ekstra maliyet de çıkarabilecektir.

Bazı kişiler overclock yapma durumunda bilgisayar performansını merak ettikleri için cihazlara stres testi yapmaktadırlar. Bu test sonucunda da bilgisayarın bu işlem ile uyumlu olup olmadığı anlaşılmaktadır. Genellikle son derece hızlı bir sistem haline getirilen bilgisayarlar. Şirket işleyişlerinden özellikle oldukça elverişli durumda olacaktır. Veri tabanı sorunu yaşatan bir bilgisayara uygulama yapılmasından sonra hız kapasitesi artacak ve son derece hız bir şekilde çalışarak işlemleri tamamlayacaktır. Veri okumak ya da yüklü bir raporlama verisini açmak bir bilgisayarın verebileceği en güçlü sınavlardan biridir.

 

 

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir