Pesketaryen Beslenme Nedir?

Pesketaryen Beslenme Nedir?

Pesketaryen beslenme veya diyeti, balık vb. diğer suda yaşayan canlı türlerini içeren vejetaryenlere yönelik bir beslenme türüdür .”Pesce” denilince, İtalyan terimiyle balık anlamına gelmektedir, bu sebep ile birlikte vejetaryen kesim diyetlerine balık dahil ederler ve bu terimle bilinir hale de gelmektedir. Bazen ise bu beslenme düzenine ayak  uyduran kişilere ise, pesko-vejetaryen veya pesketaryanlar olarak adlandırılır.

Deniz ürünlerinin de dahili dışında ise, hangi ürünün peskataryen ve neyin vejetaryenlere yönelik olduğununda belirtilerini karşılayan, kurallar olmamaktadır. Kısacası belirli bir kural olmadığından öğün aralarınıza da deniz ürünleri dahil edebilirsiniz veya vejetaryenik takılabilirsiniz.

Peskatarya diyetini benimseyen kişiler genellikle, proteinlerini deniz ürünlerinden, baklagil tarzlarından ve bazı bitki tabanlı durumlardan ve bazen de yumurta ve süt ürünlerinden karşılayabilmektedirler. Bu yeme tarzı ise, gereken tüm besin içeriğini sağlayan dengeli bir beslenme amacını kolayca sağlayabilmektedir.

Pesketaryenik bir diyet seçimi, vejetaryen durumundaki bir diyet tarzını değiştirmenin esnetilmiş bir yolu olarakta gözükmektedir. Bunlara istinaden meyvelerin ve kepekli tahıllara yönelik hareketler sağlık yararlarına ek olarak gösterilir . Dengeli bir biçimde uygulanan peskatarya diyeti, besleyici tarzda yoğunluk içeren, yüksek lifli gıdalarla dolu olmasıyla bilinmektedir.

Beslenme uzmanları ise, peskatarya diyetini benimseyen kişilerin genellikle, sağlık bilincine sahip ve yemek düzenini planlarken dikkatli bir biçimde seçim uygulayan insanlar olma eğiliminde hareket ettiğini  söylemektedir. Vejetaryen tarzında beslenmeyi düşünen ve kendilerini bitkisel durumlarda besine alıştırmak maksatlı balık içerikli ve temelli bir yaklaşım kullanan kişiler de olabilmektedirler .

Buna istinaden kırmızı etten uzak durmak uzun vadede peskataryan diyetini benimseyen ve bu diyet izlenimini planlayan insanlar olabilir. Bununla birlikte, tüm peskatarya tarzını benimseyen ve bu seçimler doğal olarak sağlıklı bir yöntem olarak benimsenmemektedir, bu nedenle dengeli bir biçimde seçimler yapmak büyük  önem taşımaktadır. Besin açısından yoğunluğun olduğu ve bütün gıdaları içeren bu beslenme planının ayarlanma durumları ise, sağlıklı bir beslenme şeklini de alabilmektedir.

Pesketaryen Beslenme Nedir?

Dengeli beslenmek için ne yenilebilir?

Dengeli bir düzen içerisinde peskatarya diyeti kısacası; meyveler, sebzeler, tahıllar, vb deniz ürünleri benimsenmektedir. Çoğunlukla yumurta ve süt ürünleri içeriği de eklenmektedir. Sağlıklı bir biçimde peskatarya diyeti genel anlamda zeytin vb yiyecekleri, kepekli yiyecekleri , baharatlı biberleri, kuruyemişleri, bitkisel yağları ve diğer besleyici, dolgu maddelerini bir arada getirmektedir.

Benimsenen bazı diyetlerden farklı bir durum içeriğinde, bir pesketaryen diyeti yalnızca uyumla hareket eden ve uyumluluk içermeyen gıdalar ve içeriklerle benimsenmektedir. Porsiyon ayarları, yemeklerin ve atıştırmalıkların durumunda, pişirme yöntemleri vb. hakkında hiçbir kural benimsenmeden, bir kişi tekniksel olarak uyumlu ancak denge içermeyen bir diyet uygulayabilir. İşlenmiş hazır gıdalar yerine gerçeklik içeren ve bütün gıdaları seçerek ve ek şeker alımınızı sınırlayarak yemek planlarınızı tasarlarken bunları da aklınızda benimsetmek önemlidir.

Önemli Durumlar ;

Pesketaryen diyet kısacası resmi bir diyet içeriği veya kilo vermeye yönelik plan içermemektedir, sadece bir yaşam biçimidir. Pesketaryen bir diyet tarzını benimserseniz eğer, istediğiniz zaman ve istediğiniz biçimde yemek ve atıştırmalıklar planlayabilirsiniz.

Bununla birlikte amacınız kilo vermek ise, porsiyon boyutu da önem taşıyacaktır. Uzun vaade de kilo kontrolu açısından aşırı yemek düzeninden de kaçınmak da aslında iyi bir fikir olarak gözükebilir . Düzenli bir egzersiz durumu ile birleştirildiğinde, kalori düşük ve yağ oranı doğal olarak daha düşük olan besleyici  gıdaları da vurgulayan bir peskatarya diyeti de sizlere kesinlikle kilo vermenize ve sağlıklı bir biçimde yönetiminizi desteklemenize de yardımcı olabilmektedir.

Diyabet durumları, çölyak hastalığı geçiren kişiler veya kalp hastalığı gibi bir sağlık durumu ile karşı karşıya iseniz, peskatarya diyeti önemli bir biçimde güvenlidir ve muhtemelen faydasını da görebileceksiniz. Gerekirse, peskatarya diyetinde glütenli gıdalardan da sakınmak oldukça kolay bir hal alabilmektedir . Fakat her zaman önce bu durumu sağlık uzmanınıza danışarak ve vücudunuz açısından doğru besin tarzını edindiğinizden emin olmalısınız.

Eğer ki hamileyseniz çiğ balıklardan (örneğin suşi vb) kaçınmanız ve yediğiniz balıklardaki cıva oranına dikkat etmeniz de önem arz etmektedir. Bu durumların haricinde emziriyorsanız veya pesketaryen ile beslenen küçük çocuklarınız var ise, cıva konusunda da dikkatli olmak zorundasınız. Cıva oranı yüksek balıklar içeriğinde ; kılıç balığı, uskumru, ve ton balığı bulunabilmektedir.

Sizler de bu durumları kontrol altında tutarak bu diyeti ve beslenme tarzınızı oluşturabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir