Pika Sendromu Nedir? Çocuğunuz Toprak veya Sabun Yiyorsa Dikkat! 

featured

Pika sendromu olan kişiler genel olarak besin maddeleri olmayan şeyleri yemeye meyillidir. Bu sendroma sahip kişiler nesneleri sadece yemeye değil, yalamaya da kalkışabilirler. Genel olarak çocuklarda rastlanan bir sendrom olduğu bilinir. 

Sendroma yakalanan çocuklar ele alınarak, gelişmeyen güven duyusu ya da sevgi eksikliği nedenler arasında yer alabilir. Eğer çocuğun annesi yok ise ya da anne sevgisinden mahrum kalmış ise bu hastalığa meyillidir. Aynı zamanda ebeveynlerin reddetmesi, ebeveynler tarafından anlaşılamaması, ailede her an hakim olan huzursuz bir ortam ya da istismar gibi durumlar çocukları strese sokar. Bu durumlar toplumda oldukça fazla görülebilir. 

Pika sendromu olan çocuk besin maddesi olmayan şeyleri yemeye meyil gösterir. Genellikle kireç, saç, toprak veya sabun yiyorsa pika sendromu olduğu söylenebilir. Yanmış kibrit ya da giysi parçaları da çocukların yediği nesneler arasında yer alır. Ancak bu davranışın bebeklerdeki nesneleri ağza götürme davranışı ile karıştırılmaması gerektiği vurgulanır. 

Pika Sendromu Sebebi 

Pika sendromu her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Ancak hasta olan kişiler ele alındığında, genel olarak çocuklarda olduğu görülmüştür. Bu hastalığın genel olarak üç farklı sebebi bulunur. Bunlardan ilki beyinde oluşan nörolojik rahatsızlıklardır. Çocuğun nörolojik olarak gelişim eksikliği var ise sendromun görülme olasılığı daha fazladır. 

Pika sendromu sebebi arasında en önemlisi psikolojik sorunlardır. Çeşitli travmalara sahip olan çocuklarda görülme olasılığı daha fazladır. Diğer bir sendrom nedeni ile kişinin eksik beslenmesidir. Düzenli ve doğru bir beslenme ile bu sendrom önlenebilir. Bazı vitaminlerin eksik olması da sendromu tetikleyen nedenler arasında yer alır. 

Çinko, demir ve kalsiyum eksikliği olan kişilerde bu rahatsızlık görülebilir. Ayrıca B6 ve B1 vitaminlerinin eksik olması da sendrom sebepleri arasında yer alır. Bu vitamin ve minerallerin bulunduğu besinler ile beslenmek sendromu engelleyecektir. Şizofren, obsesif kompulsif bozukluk, otizm ya da epilepsi olan kişilerde de rastlanma ihtimali oldukça yüksektir. Sağırlık gibi sağlık sorunu olan kişiler, ilaçlara bağlı olan sendroma yakalanabilirler. Bazı kişiler cilt ya da saçlarını da yolarak bu hastalığın belirtisini gösterebilirler. 

Pika Sendromunda Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Pika sendromunda dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemlisi profesyonel destektir. Kişiler profesyonel destek alarak çocukları ya da yakınları için hızlı bir tedavi alabilirler. Doktor tarafından yapılan tıbbi muayene sonucunda sendromun olumsuz belirtileri olup olmadığı öğrenilmelidir. 

İk olarak sendromun sebepleri araştırılır ve altında yatan neden değerlendirilir. Ancak bu sendromun nedenlerini belirleyecek özel bir test bulunmamaktadır. Belirtilere bağlı olarak doktor tarafından uygun görülen testler yapılabilir. Bir pedagog eşliğinde çocuk için gerekli olan tedavi alınabilir. Çeşitli durumlarda davranış terapisi gibi tedavi yöntemleri de ele alınabilir. 

Pika Sendromu Tedavisi 

Pika sendromu tedavisi özellikle demir eksikliği ile uygulanır. Bu nedenle çocuklara demir takviyesi yapılarak tedavi uygulanabilir. Çocuklar toprak ya da kil gibi besinler yiyerek demir ve çinko eksikliklerini gidermeye çalışırlar. Sendrom sonucunda ise kişilerde demir eksikliği anemisi gibi rahatsızlıklar gözlemlenebilir. 

Ayrıca kansızlık ya da çinko eksikliği de nedenler arasındadır. Sendromun altında yatan sebep öğrenildiği zaman takviye yapılarak tedavi sağlanır. Tedavi için ilk olarak alanında uzman bir doktora gidilmesi gereklidir. Doğru bir teşhis sonucunda hızlı bir tedavi sürecine başlanabilir. Ek vitamin takviyeleri ile tedavi yapılır. Buna ek olarak vitamin ve mineral açısından zengin olan doğal besinlerle de sendrom için tedavi uygulanır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir