Pop Up Ne Anlama Gelmektedir?

featured

Yeni dijital dünya sayesinde günlük hayatımızın çoğunu internet üzerinde geçirmekteyiz. Telefonlarımızdan, tabletlerimizden ve bilgisayarlarımızdan hızlıca internete ulaşabilir ve hemen hemen her ihtiyacımız için kullanabiliriz. Üstelik bir çok insan interneti yalnızca boş vaktinde değil mesai saatlerinde de sıklıkla kullanır. İnterneti kullanırken karşılaştığımız en rahatsız edici sorun ise elbette ki Pop Up’lardır. Her yerden ısrarla çıkarak sinir bozucu bir hale dönüşebilir ve internetten keyif aldığınız anları eziyete çevirebilirler. Birçok marka ve platform interneti kar elde etmek için kullanmaktadır ve bu yüzden google üzerinden reklam yapmayı sıklıkla tercih ederler. İnternet reklamları dünyasındaki en bilinen teknik ise Pop Up’lardır. Bu Pop Up’lar hakkında bilmeniz gereken şeyler bu yazıda sizlerle…

Pop Up Nedir?

Pop Up kelimesi Türkçe’de “anında açılmak” anlamına gelmektedir. Terimin İngilizce karşılığı dilimize yerleştiği için günlük kullanımda genelde Türkçe’si tercih edilmemektedir. İnterneti kullanırken ansızın karşınıza çıkan küçük pencerelere Pop Up adı verilir. İnternet sayfanızın sağından, solundan ya da herhangi bir yerinden çıkan küçük pencerelerdir ve reklam içeriklilerdir. Acak bazı siteler bu Pop Up’ları kötü amaçlı yazılımlarını bilgisayarınıza yerleştirmek için de kullanır. İlginizi çekebilecek görseller içeren küçük reklama tıkladığınızda siz farkına bile varmadan bilgisayarınıza bir dosya iner. Bu dosya Pop Up’ları hazırlayan kişinin niyetine göre kişisel bilgilerinizi çalabilir ya da bilgisayarınızın yazılımına zarar verebilir. Bu nedenle Pop Up’larla çok ilgilenmemeniz ve onları açmak yerine derhal kapatmanız tavsiye edilir. Böylece tuzaklara düşmenizin de önüne geçmiş olursunuz. Pop Up’lar dijital medyadan gelir elde eden firmaların işine yarayabilir ancak bazı zararları vardır. O zararlar şunlardır:

  • Google yönergelerine aykırıdır ve banlanmanıza sebep olabilir.
  • Karşılaşan kullanıcıların bilgisayarlarında güvenlik açığı oluşturur.
  • Gerçek olmayan kapatma düğmeleri ile kullanıcıları reklama tıklaması için dolandırabilir.
  • Kişisel bilgileri çalabilir.
  • Masum gözüken bir reklam zararlı başka sitelere yönlendirebilir.

İnternette geçirdiğiniz vaktin kalitesini düşüren bu Pop Up’lar genelde başınıza bela olur ve onlardan kurtulma ihtiyacı duyarsınız.

Pop Up’lardan Nasıl Kurtulunur?

Kişisel bilgilerinizin kötü niyetli kişilerle paylaşılmasını önlemek ve bilgisayarınızı zararlı yazılımlardan korumak gibi hedefleriniz varsa Pop Up’lardan kurtulmayı deneyebilirsiniz. Bu tehlikeli küçük reklamların karşınıza çıkmasını engellemenin birkaç yolu vardır. En güvenilir yolu ise elbette ki Google’ın sağladığı Pop Up engelleme imkanlarını tercih etmektir. Google üzerinden Pop Up’larla karşılaşmanızın önüne geçmek için takip etmeniz gereken adımlar şunlardır:

  • Tarayıcınızın sağ üst kısmında yer alan üç noktaya ya da aynı amaca hizmet eden simgeye tıklayarak “Ayarlar”ınızı açın.
  • “Ayarlar” kısmında yer alan “Gizlilik ve Güvenlik” seçeneğine basın.
  • Bu sekmeyi de açtıktan sonra “Site Ayarları”na tıklayın.
  • “İçerik” bölümüne gidin, “Pop Up’lar ve Yönlendirmeler” seçeneğine tıklayın.
  • “Pop Up Engelleme” seçeneğine tıklayın ve onu aktif hale getirin.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir