1. Haberler
  2. Kadın
  3. Postpartum (Doğum Sonrası) Saç Kaybında Ne Yapabiliriz?

Postpartum (Doğum Sonrası) Saç Kaybında Ne Yapabiliriz?

Postpartum (Doğum Sonrası) Saç Kaybı

Hamilelik süreci anne için oldukça heyecanlı olmasına karşın getirmiş olduğu sorumluluklar nedeniyle de stresli bir süreçtir. Yaşanabilecek üzüntü, stres gibi faktörler de, anne üstünde birtakım farklı belirtiler yaşanmasına sebep olur.

Doğum yapan kadınlarda ilk olarak gözlenen belirtiler arasında saç dökülmesi yer alır. Bu sorunu uzmanlar, özellikle ilk altı aylık süreç içinde saçlarda yaşanan dökülmenin normal karşılanması gerektiğini belirtmişlerdir. Bunun yanında iç salgı bezlerindeki değişikliklere bağlı şekilde lohusalık döneminde, saç dökülmesinin yaşanabileceğini de eklemişlerdir. Hamilelik ile beraber başta östrojen, progesteron dâhil olmak üzere birtakım hormonlar vücutta hızlı bir biçimde artışa geçer.

Doğum Sonrası Saç Kaybının Olumsuz Etkileri

Doğum sonrasında yükselme gösteren bazı hormonlar düşme eğilimine girer ve prolaktin süt hormonu yükselişe geçer. Hamilelik öncesine kıyasla hormonal dengelerin bütünüyle değişim geçirmesi, kaygı, endişe gibi sorunların bir araya gelmesi, saç dökülmesi gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Yeni doğum yapmış olan bir kadının saçlarında yaşanan normalden fazla dökülmeler, emzirmeye bağlı olarak gerçekleşebilir. Fakat dökülme yoğun olduğu zaman bu durumun yaşanmasına sebebiyet veren başka unsurların olup olmadığının araştırılması önemlidir. Bu unsurlardan birisi de demir eksikliğidir. Hamilelik döneminde ya da bebeğin dünyaya gelmesinin ardından kansızlık problemi yaşandığı zaman bu durum, tüm bedende hissedilebileceği gibi saçlarda da olumsuz etkiye neden olabilir.

Doğum Sonrası Saç Dökülmesinde Vitamin Eksikliği

Vücutta bulunan mineraller ve vitaminlerde bir eksiklik meydana geldiği zaman saç dökülmesi ortaya çıkabilir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayı aşerme sıkıntısını yoğun bir şekilde geçiren anne adayları, o dönemin getirmiş olduğu mide bulantıları nedeniyle yeterli ve dengeli beslenemeyebilirler. Bunun neticesi olarak kan değerlerinde de bir düşüş yaşanır.

Gerekli olan tetkiklerin yapılmasının ardından kan değerlerinin durumuna uygun olarak nasıl bir beslenme sürecinin izleneceği doktor tarafından belirtilir ve bunun yanında ihtiyaç duyulan takviye ilaçların da vücuda alınması sağlanır. Doğumdan sonra bir yıl geçmiş olmasına karşın yoğun saç dökülmesi halen devam ediyorsa yeniden doktora bilgi verilmesi gerekir.

Postpartum (Doğum Sonrası) Saç Kaybı

Doğum Sonrasın Gerçekleşen Saç Dökülmelerinin Tedavisi

Doğum sonrasında meydana gelen ve uzun bir süre geçmiş olmasına karşın devam etmekte olan dökülmelerin altında yatan sebeplerin araştırılması oldukça önemlidir. Doktor gözetiminde verilen demir ve çinko desteğiyle genelde dökülme sorunu tedavi edilebilir. Özellikle emzirme sürecinde dengeli beslenmeye devam edilmesi, uykunun tam anlamıyla alınması da saçlarla ya da cilt ile ilgili yaşanan sorunları çözmek için etkili bir adımdır.

Doğum sonrası saç dökülmesi herhangi bir ek tedavi gerektirmez ve genellikle doğumun gerçekleşmesinin ardından ilk ayında ortaya çıkar. İlk iki ayda çok fazla dökülme olabilir. Bazı kadınlarda saç dökülmesi şikâyeti üçüncü ayda kaybolur. Bazı kadınlarda ise saç seyrelmesi altı ay kadar sürebilir.

Doğum Sonrası Saçların Dökülmemesi İçin Uzak Durulması Gereken Unsurlar

Çok fazla görülmese de bazı anneler bir yıl boyunca saçlarında dökülmeler gözlemlemesine devam eder. Bu süreler ise kişiden kişiye veya beslenme alışkanlıklarına göre değişir. Saç dökülmesi azaldığında daha önce alınan önlemlere devam edilmesi faydalı olabilir. Özellikle dökülmeyi önlemek amacı ile saç yağı, saç maskesi ve bitkisel şampuan kullanılması başarılı sonuçlar gösterebilir.

Bunun yanında her ay saç kestirmek, saç büyümesini hızlandırıcı bir etki yaratır ve daha dolgun bir görünüm kazandırır. Dengeli ve yeterli beslenme ve demir takviyesinin yanı sıra saç bakımının da ihmal edilmemesi gerekir. Kimyasallardan, özellikle saç boyalarından uzak durulması önemli bir husustur.

 

 

 

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir