Protein Tozu Nedir? Protein Tozu Çeşitleri

Protein Tozu Nedir? Protein Tozu Çeşitleri

Protein tozlarıbitkilerden (soya fasulyesi, bezelye, pirinç, patates veya kenevir)yumurtadan veya sütten (kazein) gelen toz protein formlarıdır. Tozlar, ilave şekerler, yapay tatlandırıcılar, koyulaştırıcılar, vitaminler ve mineraller gibi diğer bileşenleri içerebilir. Kaşık başına 10-25 arasında protein gramı değişkenlik gösterebilir. Kas inşa etmek için kullanılan takviyeler nispeten daha fazla protein içerir ve kilo kaybı için kullanılan takviyeler nispeten daha az protein içerir.

Protein tozları çeşitli şekillerde gelir. Üç yaygın olanları peynir altı suyu, soya ve kazein proteinidir. Buffalo’daki New York Eyalet Üniversitesi’nde egzersiz ve beslenme bilimleri bölümünde yer alan Peter Horvath, “Suda çözünen bir süt proteini olduğu için en yaygın kullanılan peynir altı suyudur” diyor . “Aynı zamanda tam bir protein, bu yüzden tüm bu avantajlara sahip.” Tam proteinler, insan beslenme ihtiyaçları için gerekli olan dokuz amino asidin tümünü içerir. Horvath, tadının bazen daha rahatsız edici olarak kabul edildiğini ve suda iyi çözülmediğini belirtmesine rağmen, vegan insanlar soya proteinini tercih edebilirler.

Protein tozları ayrıca çok çeşitli fiyat etiketleri ile birlikte gelir. Horvath’a göre, “Antrenmanlarının belirli bir zamanında belirli bir ihtiyacı olmayan sıradan bir sporcu için maliyet o kadar önemli değil” diyor. Bu durumda onları kullanmanız sizin için en iyisi olacaktır. Daha ucuz, daha ekonomik olarak bulunabilen protein takviyelerinden hemen hemen aynı etkiyi alabilirsiniz.

Protein Tozu Nasıl Kullanılır ?

Çoğu protein tozu türünü kullanmanın en basit yolu, tozu bir bardak su, süt, bitki sütü veya meyve suyuna karıştırmaktır. Daha iyi karıştırmak için bir çalkalayıcı kabı kullanmak isteyebilirsiniz. Bu durumda kesinlikle vanilya ve çikolata aromalı protein tozları bunun gibi basit içecekler için çok daha uygundur.

Smoothie’ler kesinlikle protein tozu eklemenin en popüler yoludur ve daha az lezzetli olanları bile lezzetli ve doyurucu içeceklere dönüştürebilir. Sahip olduğunuz hemen hemen her smoothie tarifine bir kepçe protein tozu ekleyebilirsiniz. Bu smoothie, kiraz ve nar suyunun anti-inflamatuar gücünü nitrat açısından zengin pancarla birleştirir; bazı araştırmalar bunun kas fonksiyonunu artırabildiğini ve kan basıncını düşürebildiğini göstermektedir. Vanilya protein tozunun eklenmesi, kas dokusunu onarmanıza ve oluşturmanıza yardımcı olur.

Protein Tozu Nedir? Protein Tozu Çeşitleri

Protein Tozu Çeşitleri

Bezelye Protein Tozları

Çalışmalar sınırlı olmakla birlikte, bezelye proteini dolgunluğu teşvik edebilir ve hayvan bazlı proteinler kadar etkili bir şekilde kas büyümesini artırabilir.

Esmer Pirinç Protein Tozları

Esmer pirinç protein tozuna yönelik yapılan araştırmalar sonucu, vücut üzerinde son derece yararlı ve efektif etkileri olabileceğini söylemektedirler. Bunun yanı sıra, esansiyel amino asit lizinde düşüktür.

Kenevir Protein Tozları

Kenevir proteini omega-3’lerde yüksektir ve kolayca sindirilir gibi görünmektedir. Bununla birlikte, esansiyel amino asitler olan lizin ve lösin bakımından düşüktür.

Kazein Protein Tozları

Kazein, kas protein yıkımını azaltabilen ve kalori kısıtlaması sırasında kas kütlesi büyümesini ve yağ kaybını teşvik edebilen yavaş sindirilen bir süt proteinidir.

Yumurta Protein Tozları

Yumurta akı proteininin kalitesi yüksektir ve kolayca sindirilir – ancak diğer protein tozları kadar tok hissetmenizi sağlamayabilir.

Karışık Bitki Protein Tozları

Birkaç protein tozu, bitki proteinlerinin bir karışımını içerir. Bu bitki-protein bileşiklerine çeşitli enzimlerin eklenmesi durumunda, sindirim ve emilim işlemlerine hız kazandırabilir.

Protein Tozunun Zararlı Nelerdir ?

  • Protein tozu bir besin takviyesidir. FDA, ürünlerin güvenliğini ve etiketlemesini değerlendirmeyi üreticilere bırakıyor. Bu nedenle, bir protein tozunun üreticilerin iddia ettiklerini içerip içermediğini bilmenin bir yolu yok.
  • Uzun vadeli etkilerini bilmiyoruz. McManus’a göre, “Takviyelerden yüksek protein alımının olası yan etkileri hakkında sınırlı veri var” olduğunu belirtti.
  • Sindirim sıkıntısına neden olabilir. Yine McManus’a göre, “Süt alerjisi olan veya laktozu sindirmekte güçlük çeken kişiler, içinde süt bulunan bir protein tozu kullanırlarsa gastrointestinal rahatsızlık yaşayabilme olasılığı oldukça yüksek seviyede” olduğunu belirtti.
  • Eklenen şekerler ve kalorilerde yüksek olabilir. Bazı protein tozları çok az şeker içerirken, diğerlerinde çok miktarda (kepçe başına 23 grama kadar) bulunur. Bazı protein tozları, bir bardak sütü 1.200’den fazla kalori içeren bir içeceğe dönüştürür. Kilo alımında ve kan şekerinde sağlıksız bir artış seviyesi görülür.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir