Proxy Nedir? Proxy Nasıl Kullanılır?

featured

Proxy Nedir? Proxy server vekil sunucu anlamına gelen bir kavramdır. İnternette ziyaret etmek istediğiniz site ya da siteleri sizin adınıza girer ve sitenin içeriğini size aktarma hizmeti sunan vericilerdir. Aracılık ya da vekalet etmesinden dolayı proxy ya da vekil sunucu adını almıştır. Bir internet kullanıcısı olarak internet arama motoruna sitenin bağlantı adresini yazmak yerine ücretli yada ücretsiz kullandığınız Proxy Server hizmetini aldığı sitenin arama motoruna bağlantı adresini yazarsınız. Site direkt olarak gitmek istediğinizi sayfaya girer ve içeriği sizlerle paylaşır. Ayrıca internet bağlantısı sizin IP adresinizden değil de Proxy Server’ın IP adresinden gerçekleşir. Genellikle  erişime yasaklı sitelerde  kullanılır

Neden Proxy Server Kullanmalıyız

Çalıştığını kurumlar şirketler devlet daireleri gibi benzeri çalışma alanları siyaset, dini, politik, kişisel güvenlik yasal benzeri farklı sebeplerden dolayı internet sitelerine erişimi yasaklamaktadırlar. Böyle bir durumda ise bulunduğu ülkenin  tüm internet kaynaklarında web sitelerinde erişim sağlanmaz. Yasaklı web sitenin içeriğine erişim sağlamanın en kolay yolu ise Proxy Server servis kullanmak olacaktır. Bir dönem ülkemizde erişimi yasaklanan vikipedi gibi yasaklı siteye kullanıcılar Proxy servis üzerinden erişim sağlayabiliyordu

Proxy server Nasıl Kullanılır

Ücretli ya da ücretsiz olarak hizmet alacağınız Proxy servis için günümüzde farklı web siteleri bulunmaktadır. Tabi ücretli olanlar bağlantı konusunda biraz daha hızlı ve stabil hizmet sunuyor. Aynı zamanda güvenli bağlantılara ulaşmanıza olanak tanıyor. Erişim sağlamak istediğiniz web sitesini bağlantı linkini Proxy sitesinin arama motoruna yapıştırarak arama yaptırın. Web Proxy Network sitesi dışında opera, firefox, Chrome benzeri internet tarayıcılarını Proxy ayarlarını düzenleyerek bu servisten yararlanabilirsiniz. 

Proxy Server Çeşitleri Nelerdir

Proxy server, çevrimiçi gizliliğinizi korumak adına kendi aralarında farklı türlere sahiptir. Bunlar;

  • Saydam (Trasparent) Proxy sunucuları
  • Anonim Proxy sunucuları
  • Elit proxy sunucuları

Bağlantı çeşidine göre ise;

  • HTTP (web) proxy sunucuları
  • SOCKS Proxy Sunucuları

Peki Ne Kadar Güvenlidir

Proxy kullanmanın amacı yasaklı sitelere giriş yapmaktır. Dolayısı ile kullanıcıların aklına ilk gelen soru Proxy güvenli midir, ya da gizlilik sağlar mı soruları olmaktadır. Bu hizmet kesinlikle güvenlidir. Çünkü Proxy üzerinden bağlantınız anlık olarak gizlenir. Fakat Proxy servisinde yasaklı sitelere yapılan ziyaretler ve giriş talepleri kayıt altına alınmaktadır.  

Ayrıca kanunsuz yapılan tüm işlemler sonucunda kişini haklarını korumak adına kanun koruyucular ziyaretçi bilgileri istenmesi halinde Proxy hizmeti veren firmalar bu bilgileri paylaşma hakkına sahiptirler. Bu bağlamda yapılan ziyaretler ziyaretçileri kanuni yüklerden kurtarmayabilirler. Yalnız yasaklı siteleri giriş yapmayı amaçlıyorsanız kanuni açıdan korkmanıza ve endişe duymanıza gerek yoktur.  Fakat kullanacağınız Proxy Server sitesinin SSSL (güvenlik giriş katmanı) sertifakasına sahip olup olmadığa dikkat etmeniz gerekir. 

buna dikkat etmezseniz kullanıcı adı şifre bilgileri gibi kişisel bilgilerinizin çalınma ihtimali yüksek olacaktır. Bu nedenle internet üzerinden karşınıza çıkan ilk Proxy servisine giriş yapmayın. Özellikle sitenin  ücretsiz olması sizi etkisi altında bırakmasın.