Renklerin İnsan Üzerindeki Etkisi Nedir?

Renklerin İnsan Üzerindeki Etkisi Nedir?

Renklerin insanlar üzerindeki etkisi bilinmekte olup bu etkiye birçok örnek verilebilmektedir. Örneğin kapalı ve koyu havalarda insanlar kendilerini daha hüzünlü ve mutsuz hissederken, açık ve güneşli havalarda kendini mutlu ve daha neşeli hissetmektedir. Renklerin psikoloji üzerindeki etkisi birçok araştırmaya konu olmuştur. Renklerin insan üzerindeki etkisi şu şekilde açıklanmakta ve örneklendirilmektedir:

  • Sarı rengi, dikkat çekici ve canlı tonuyla göze en görünür renk olarak da bilinmektedir. Dikkat çekici olan sarı renk, taksilerde, trafik lambaları ve okul otobüslerinde sıklıkla tercih edilen ve kullanılan renktir. Siyah renk ile birlikte kullanılan sarı renk insanları uyarıcı ve dikkat anlamında kullanılmaktadır. Sarı renk iyimserlik, yaratıcılık ve dostlukla ilişkilendirilmesinin yanı sıra hastalık ve korkuyla da ilişkilendirilir.
  • Siyah rengi, yansıtmak yerine rengi emen bir renk olmakla birlikte birçok kültürde negatif yönü olarak ölüm, korku, kötülükle ilişkilendirilmiştir ki çoğu toplumlarda cenaze törenine katılırken siyah kıyafetler tercih edilmektedir. Aynı zamanda güçlü olmanın ve otoritenin de temsili olan siyah renk lüks arabalarda ve moda sektöründe sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Beyaz renk ise, siyahın karşıt rengi olarak bilinmekle birlikte diğer renkleri yansıtır. Özellikle batı kültürlerinde ve Avrupa’da masumiyet, temizlik, saflık ve iyi niyetle ilişkilendirilen beyaz renk gelinliklerinde vazgeçilmez rengidir.

 

Renklerin İnsan Üzerindeki Etkisi Nedir?

 

  • Kırmızı rengi, en uzun dalga boyuna sahip olan renk olmakla birlikte saldırganlığı ve endişe edici durumları çağrıştırır. Sürücülerin sinyallerinde, trafik işaretlerinde ve ambulans, itfaiye, polis arabalarında ve sirenlerinde kullanılması kişilerde uyarıcı etki yaptığının ve dikkat çekici olduğunun göstergesidir. Dikkat çekici olan kırmızı rengi batı toplumlarında genellikle güç ile ilişkilendirilmiştir.
  • Renklerin insan üzerinde etkisi bilinmekte olup en çok sakinlik ve huzurla ilişkilendirilen mavi rengi, düşük nabız ve düşük sıcaklık ile de bağlantılıdır. Sakinlik, zekâ ve huzurun temsili olarak bilinen mavi rengi genellikle kurumsal firmaların logolarında veya sosyal medya uygulamalarında sıkça karşımıza çıkar. Bunun yanı sıra çoğu toplumlarda ise mavi renk erkeklik ve maskülenlik ile ilişkilendirilmiştir.
  • Yeşil rengi, doğayı ve tazeliği temsil etmekte olup, mavi ve sarı renklerin arasına bulunarak da dengeyi ve dengeli olmayı temsil eder. Stres azaltan, yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri bulunan yeşil rengi insana umut duygusunu vermektedir.
  • Gri renk, tarafsızlığın ve sakinliğin rengi olarak bilinmektedir. Gri rengi tasarımcılar tarafından sıklıkla tercih edilen uyum sağlamaya en yatkın renktir. Grinin insandaki en olumsuz etkisi ise insana kasveti çağrıştırmasıdır. Grinin kasveti çağrıştırmasının asıl önemli nedeni bulutlu havalar, duman, toz ve beton renginden gelmektedir bu durum ise renklerin insanlar üzerindeki etkisini gözler önüne sermektedir.

Sıcak Ve Soğuk Renkler Nelerdir?

Sıcak ve soğuk renkler renklerin çağrıştırdığı etkiyle belirlenmektedir. Renklerin insan üzerinde etkisi olduğu bilinmekle birlikte sıcak ve soğuk renklerin de insanlar üzerinde olumlu veya olumsuz etkisi bulunmaktadır. Sıcak renkler genellikle ateşi ve güneşi çağrıştıran renklerdir. Sıcak renkler dalga boyu uzun ve canlı tonlara sahip kırmızı, sarı ve turuncu gibi renklerdir.

Soğuk renk olarak adlandırılan renkler ise kısa dalga boyuna sahip ve kış mevsimini ve buzu çağrıştıran mavi, mor ve yeşil gibi renklerdir. Daha ön planda ve göze çarpan renklere sahip sıcak renkler dikkat çekici, algı açıcı, enerji verici ve harekete geçirici etkisi bulunmaktadır. Soğuk renk olarak da adlandırılan daha geri planda ve gösterişsiz renkler sakinleştirici, zekâ ve düşünmeye yardımcı, odaklanmayı kuvvetlendiren ve kişilerin doğru ve akılcı karar vermelerini sağlayacak güven verici renklerdir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir