Şampanyanın Yanında Ne Yenir?

Şampanyanın Yanında Ne Yenir?

Tarihte şampanyanın izini 1500’lü yıllara kadar sürmek mümkündür. Pek çoğumuzun aklına kutlama denildiği an şampanya gelmektedir. Öyle ki, 1967 tarihli Formula 1 yarışlarının şampanya ile açılış yapması bir gelenek haline gelmiştir. Yılbaşı kutlamalarında, doğum günlerinde, düğünlerde ve daha birçok yerde şampanya patlatmak, kutlama yapmak için en sevilen aktivitelerdendir. Bazen düzenlediğimiz davetlerde de şampanya ikram etmek, tanıdıklarımızla bir araya gelip keyifli bir akşam geçirmek isteriz. Bu durumda aklımıza ilk gelen soru şampanya yanında ne yenir olacaktır. Şampanya nasıl bir içkidir, yanında hangi atıştırmalıklar uyumlu olur gibi sorularınızı aydınlatmak adına bu yazıyı hazırladık.

Şampanyanın Yanında Ne Yenir?
Şampanya

Şampanya aslında bir beyaz şarap türü olsa da, köpüklü olması nedeni ile farklı görünmektedirler. Şampanya genellikle üzümlerin kupajından üretilmektedir. İki siyah üzüm türü ve bir beyaz üzüm türünün bir araya getirilmesi ile elde edilir. Gazoz kapağı benzeri metal kapaklar ile kapatılmaktadır. Aylar süren fermantasyon işlemi sırasında şişeler ters bekletilmektedir. Fermantasyon sonrası açılan şişelerde biriken maya tortuları alınır. Sonrasında mantarla tekrar kapatılan şişelerin, köpüklü olması doğal bir işlem ile sağlanmaktadır. Şampanyanın saklanma sürecinin, şaraplarda olduğu gibi mahzen şartlarında yatık şekilde olması önerilmektedir. Fakat şaraplardan farklı olarak şampanya, uzun yıllar boyunca bekletilmeye dayanıklı değildir. Ayrıca, sunum şekli ile de şaraplardan ayrılan şampanya, uzun ve ince kadehler ile içilmektedir.

Şampanya, adını Fransa’da yer alan Champagne isimli şarapçılık bölgesinden almıştır. Bölgenin köpüklü beyaz şarabı oldukça ünlüdür. Öyle ki; Avrupa’da yer alan çoğu şehirde, Champagne bölgesinde üretilmeyen köpüklü şaraplara şampanya etiketi yapıştırılması resmen yasa dışıdır.

Şampanyanın Yanında Ne Yenir?

Şampanya Yanında Tüketilen Aperatifler

Memleketi olan Fransa’da şampanya, gerek öğle saatlerinde gerek daha geç saatlerde sıklıkla tüketilen bir içkidir. Ne aşırı soğuk ne de ılık olarak tüketilmesi tavsiye edilen şampanya genelde buz kovalarında soğutularak içilmektedir. Buzlu bardak ile tüketilmesi, tortu bırakma olasılığı nedeni ile tavsiye edilmemektedir. Şampanyanın yanında tüketilecek yiyecekler içinse önemli tavsiyeler verilmektedir. Ağır ana yemeklerin yanında şampanya tüketilmesi tavsiye edilmese de, beyaz etler ile uyumlu olabilmektedir. Şampanya yanında önerilen atıştırmalıklar:

  • Japon mutfağı ile şampanya son yıllarda öne çıkan ikililerden olmuştur.
  • Havyar, pek çok kişi tarafından şampanyanın yanına en çok yakışan aperatif olarak önerilmektedir.
  • Deniz ürünleri, özellikle kabuklu ürünler (istiridye, ıstakoz…) oldukça tavsiye edilmektedir.
  • Pek çok şarap türünde olduğu gibi şampanyaların yanına da peynir türleri yakışmaktadır. Fakat şampanya ile atıştırılacak peynir seçilirken şampanyanın türüne göre seçim yapılmalıdır.
  • Kivi, ananas, üzüm, şeftali gibi meyveler.
  • Bruschettada bulunan hafif yağ oranı ile şampanyanın gazlı yapısı mükemmel bir uyum sergileyecektir.

Önerilen yiyeceklerin yanı sıra önerilmeyen besinler de bulunmaktadır. Bunlardan biri çikolatadır. Çikolatanın baskın aromasının şampanyanın tadını gölgeleyeceği belirtilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir