Sarı Kantaron Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?

Sarı Kantaron Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?

Sarı kantaron, insan sağlığına oldukça faydalı olan ve çeşitli hastalıklara iyi gelen bitki türlerinden biridir. Halk arasında binbirdelik otu olarak da bilinen bu bitki türü hem yağ hem de çay olarak tüketilebilmektedir. İçerdiği antiseptik özellikler sayesinde mikroplarla savaşabilen bu bitki türü, aynı zamanda cilt sağlığına da oldukça faydalıdır.

 

Ilıman ve tropik iklimlerde yetişebilen binbirdelik otunun ülkemizde 100’ den fazla türü de bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda 100 farklı türün 42 tanesi tamamen Türkiye de yetişmektedir. Peki sarı kantaron neye iyi gelir, nasıl kullanılır? Dilerseniz, merak edilen bu soruların cevaplarını gelin kapsamlı olarak birlikte inceleyelim.

Sarı Kantaron Neye İyi Gelir?

Sarı kantaron faydaları ile son derece dikkat çekmektedir. Halk arasında binbirdelik otu olarak da bilinen bu bitki türünün sağladığı muhteşem faydalar ise şu şekildedir;

  • Binbirdelik otu içerdiği antiseptik özellikler sayesinde mikroplarla savaşabilmekte ve vücut içerisinde direnç tabakası oluşturabilmektedir.
  • Binbirdelik otu düzenli olarak tüketildiğinde hücreleri de oldukça kolay bir şekilde yenileyebilmekte ve yaraların kapanmasına yardımcı olabilmektedir.
  • Egzama başta olmak üzere birçok cilt hastalığına karşıda binbirdelik otu oldukça etkilidir.
  • Sarı kantaron bitkisi kişilerin hormonlarını da düzenleyebilmektedir.
  • Stres kaynaklı uykusuzluk sorunlarına karşı birebir etkili olan bu bitki türü aynı zamanda kaygı bozuklukları gibi sorunları da ortadan kaldırabilmektedir.
  • Bu bitki türü bel, baş ve eklem ağrılarına karşıda oldukça etkilidir.
  • Ayrıca, binbirdelik otu iltihap önleyici bir özelliğe de sahiptir.
  • Tüm bunların yanı sıra binbirdelik otu iştah açıcı bir yapıya da sahiptir.

Sarı Kantaron Nasıl Kullanılır?

Sarı kantaron bir diğer bilinen adıyla binbirdelik otu, günde en fazla 2 defa tüketilmelidir. Ayrıca, uzmanlara göre bu bitki türünün 1 haftadan daha uzun bir süre tüketilmemesi de tavsiye edilmektedir. Uzun süre aralıksız bir şekilde tüketilen bu bitki türü zaman içerisinde çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir.

Sarı Kantaron Neye İyi Gelir, Nasıl Kullanılır?

Sarı Kantaron Bitkisinin Zararları Nelerdir?

Sarı kantaron uzun süre kullanıldığında bazı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda bu bitki türünün yol açtığı sağlık sorunları ve yan etkiler şu şekilde belirtilmiştir;

  • Binbirdelik otu kişilerde ciddi baş ağrısı, halsizlik, çarpıntı, terleme ve mide bulantısı gibi sorunlara yol açabilmektedir.
  • Uzun süren bitkisel ürün kullanımlarında hipertansiyon gibi önemli sağlık sorunları da ortaya çıkabilmektedir.
  • Kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlar meydana gelebilmektedir.

 

Yukarıda da görüldüğü üzere binbirdelik otu her ne kadar insan sağlığına faydalı da olsa ne yazık ki fazla tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Eğer, sizlerde de bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve gerekli tıbbi desteği almalısınız.

Sarı Kantaron Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?

Binbirdelik otu mutlaka düzenli olarak ve belirli periyotlar halinde tüketilmesi gereken bitki türlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Uzman hekim kontrolü dışında kullanılan bu bitki türü bazı kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Ayrıca hipertansiyon, Antidepresan, astım ve kanser ilaçları kullanan kişilerin bu bitki türünü kullanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Binbirdelik Otunu Kimler Kullanamaz?

 

Binbirdelik otu mutlaka dikkatle kullanılması gereken bitkilerden biridir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda hamile bayanlar, tansiyon hastaları, kanser hastaları ve organ nakli olan kişilerin bu bitki türünü kullanması tavsiye edilmemektedir.

 

Tüm bunların yanı sıra siroz hastaları da bu bitki türünü kesinlikle kullanmamalıdır. Sarı kantaron her ne kadar insan sağlığına oldukça faydalı da olsa mutlaka uzman bir hekim kontrolünde ve belirtilen süre aralıklarında kullanılması tavsiye edilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir