Günümüz dünyasında siber tehdit, beraberinde siber güvelik gereksinimini de doğurmuştur. Bu kapsamda revaçta olan meslek gruplarının başında siber güvenlik uzmanı gelir. Şirket ya da kurumlarda kişilerin ya da işle ilgili bilgilerin depolandığı ağlar bulunmaktadır. Bu verilerin internet ortamında belli protokoller kapsamında güvenliğinin sağlanması gerekir. Siber teknoloji, günümüzde inanılmaz bir hızla gelişmekte olup, bugünün olduğu gibi yarının da en önem verilen hususları arasında yerini alacaktır.
Siber güvenlik alanında değerlendirilecek bilgiler arasında devletin çeşitli kademelerinde bulunan bilgileri de sayabiliriz. Kamu hizmetlerinden özel bankalara kadar birçok alan, siber dünyada yerini almıştır. Gelişen teknoloji ve bilgi sistem ağı sayesinde siber dünyadaki karmaşıklık ortadan kaldırılarak yeni algoritmalar kullanılır hale gelmiştir.
Siber alanda bulunan tüm verilerin, siber saldırı sonucunda ele geçirilmesi, silinmesi ya da kaybedilmesi söz konusudur. Bu risklerin önüne geçilmesi adına bilgi dünyasında siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyulmuştur.
Siber saldırı düzenleyenler, gelişmiş programlarla siber saldırıyı gerçekleştirirler. Bu durumun önüne geçmek adına siber güvenlik uzmanı eski döneme nazaran daha fazla bilgi ve yenilikçi anlayışa ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle geleceğin en önemli ve popüler meslek grupları arasında söz konusu meslek gösterilir.
Siber Güvenlik Uzmanı Ne İş Yapar?
Siber güvenlik uzmanı, siber saldırı riski altında olabileceği değerlendirilen kurumlarda görev alır. Söz konusu kurumlar bahse konu meslek grubunu çalıştırarak yaşanacak siber saldırının önüne geçmeyi amaçlar. Bu kapsamda siber güvenlik uzmanı gerekli önlemleri alarak şirket ya da kurumun zarar görmesini engeller.
Güvenlik uzmanları, oluşabilecek tehditlere karşı farklı algoritmaları kullanarak kendini sürekli güncel tutmalıdır. Bu kapsamda öncelikle sistemin güvenlik açıklarını tespit etmeye ihtiyaç vardır. Çeşitli testler ve siber saldırı denemeleri ile sistemin açıkları tespit edilip gerekli güvenlik duvarının oluşturulması amaçlanır.
Test ve denemeler konusunda yeterli deneyime ve bilgiye ulaşan siber güvenlik uzmanı, gelişebilecek siber saldırıya karşı görev almaya hazır demektir. Başlayacak ya da başlamış olan siber saldırılarda kurumun menfaatleri göz önünde bulundurularak en az hasarla tehlikenin atlatılması esastır.
Siber Güvenlik Uzmanının Özellikleri Ne Olmalıdır?
Siber güvenlik uzmanı, yukarıda da açıklandığı gibi Türkiye ve Dünya üzerindeki siber güvenlik alanında yapılan yenilikleri ve çalışmaları takip etmelidir. Bu kapsamda yapılan çalışmalar genel anlamda İngilizce dilinde yayınlanır. Hal böyle iken iyi bir siber güvenlik uzmanı, iyi derecede İngilizce bilmelidir. Bunun yanında siber güvenlik alanında önemli çalışmalara imza atan Almanya ve İspanya gibi ülkelerdeki çalışmaları takip etmek adına bu dillerin de bilinmesine ihtiyaç duyulabilir.
Siber güvenlik uzmanı, araştırmacı bir kişiliğe sahip olmalıdır. Alanı ile ilgili bilimsel çalışmaları sürekli takip ederek mesleki yeterliliğinin tam olması gerekir. Bunu yaparken edindiği bilgi birikimi ve mesleki tecrübeyi, görev aldığı kurumda uygulamalı, güvenlik açıklarına yönelik tedbirler geliştirmelidir.
Siber Güvenlik Uzmanları İçin Yazılım Bilgisi Gerekli Midir?
Siber güvenlik uzmanlarının mesleki tecrübesinin tam ve eksiksiz olduğuna kanaat getirilmesi için yazılım bilgisi sorgulanmalıdır. Bu kapsamda iyi bir güvenlik uzmanı, zararlı yazılım, DDos saldırıları, hackingler, çeşitli virüs ya da yazılımlarla ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Söz konusu yazılımların güncelliğini takip etmeli, bu anlamda çeşitli çalışmalar yürütmelidir.
Yazılım bilgisi iyi seviyede olan siber güvenlik uzmanı, zararlı yazılım ve siber saldırı yazılımlarına karşı iyi bir savunma oluşturabilir. Bu da doğal olarak kurumun zarar görmemesi ya da en az zarar görmesi demektir. Sayılan hususlar dikkate alındığında siber güvenlik uzmanının yazılım ve dil seviyesinin ne denli önemli olduğu ortadadır.