Siber Saldırı Nedir ? 

featured

Siber saldırı, sistemlerinizin veya ağınızın kasıtlı olarak istismar edilmesidir. Siber saldırılar, bilgisayarınızı, mantığınızı veya verilerinizi tehlikeye atmak ve verilerinizi çalmak, sızdırmak veya rehin tutmak için kötü amaçlı kodlar kullanır. Siber saldırı önleme, her işletme ve kuruluş için gereklidir. 

Aşağıda, yaygın siber saldırılara ve veri ihlali türlerine ilişkin bazı örnekler verilmiştir: 

Kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık, gasp 

Kötü amaçlı yazılım, kimlik avı, spam gönderme, kimlik sahtekarlığı, casus yazılım, truva atları ve virüsler 

Dizüstü bilgisayarlar veya mobil cihazlar gibi çalınan donanımlar 

Hizmet reddi ve dağıtılmış hizmet reddi saldırıları 

Erişim ihlali 

Şifre koklama 

Sistem sızması 

Web sitesi tahribatı 

Özel ve genel Web tarayıcısı istismarları 

Anlık mesajlaşma kötüye kullanımı 

Fikri mülkiyet (IP) hırsızlığı veya yetkisiz erişim 

Siber Saldırıları Önlemenin 8 Yolu 

1- Şifrelerin Önemi 

Her şey için aynı parola kurulumuna sahip olmak tehlikeli olabilir. Bir bilgisayar korsanı parolanızı öğrendiğinde artık 

sisteminizdeki her şeye ve kullandığınız herhangi bir uygulamaya erişebilir. Kullandığınız her uygulama için farklı parola ayarlarına sahip olmak güvenliğiniz için gerçek bir avantajdır ve parolaları sık sık değiştirmek, harici ve dahili tehditlere karşı yüksek düzeyde koruma sağlar. 

2- Wifi Güvenliği 

2021\’de kimin wifi özellikli cihazı yok? Ve bu tam olarak tehlikedir, herhangi bir cihaz bir ağa bağlanarak virüs bulaşabilir. Bu virüslü cihaz daha sonra iş ağınıza bağlanırsa tüm sisteminiz ciddi risk altındadır. Wifi ağlarınızın güvenliğini sağlamak ve onları gizlemek, sistemleriniz için yapabileceğiniz en güvenli şeylerden biridir. 

Her geçen gün daha fazla gelişmeyle, ağınıza bağlanabilecek ve sizi tehlikeye atabilecek binlerce cihaz olduğunu unutmayın. 

Verilerinizi Sürekli Olarak Yedekleyin 

Herhangi bir siber saldırı durumunda, önemli dizinleri, veri kaybını ve ciddi mali kayıpları önlemek için sürekli olarak verilerinizi yedeklemeniz gerekir. 

Sistemlerinize Erişimi Mutlaka Kontrol Edin 

Her ne kadar inandırıcı gelmese de, sistemlerinize alabileceğiniz saldırılardan biri fiziksel olabilir. Çevrimiçi ağınıza kimlerin erişebileceğini kontrol etmek gerçekten çok önemlidir. Birisi ofisinize veya işletmenize girebilir ve virüslü dosyalar içeren bir USB belleğini bilgisayarlarınızdan birine takarak tüm ağınıza erişmelerine veya bulaştırmalarına izin verebilir. 

Kendi Personellerinizi Eğitin 

Bilgisayar korsanlarının, şirket verilerinize yada kişisel verilerinize ulaşabilmesinin pek çok yolu vardır. Ancak, şüphesiz bunlardan en tehlikesi çalışanlarınızdan yada arkadaşlarınız üzerinizden sizin bilgilerinize erişmesidir.

Eğer ki bir kuruluşa sahip iseniz, bu husuta çok dikkatli olmalısınız. Şirketinizde çalışan herhangi bir kişi üzerinden sahte kimliklere bürünerek, aslı olmayan e-postalar gönderirler ve kişisel ayrıntıları isterler veya bazı önemli dosyalara tam yetki isteyebilirler. Mailinize yada e-postanıza gelen bağlantılar, genellikle eğitimsiz bir göze meşru ve normal görünür. Bu nedenle tuzağa düşmek çok basittir. Bu yüzden çalışanların bilince ve eğitimleri çok önemlidir. 

Siber saldırılara ve her türlü veri ihlaline karşı korunmanın en etkili yollarından biri, çalışanlarınızı siber saldırı önleme konusunda eğitmek ve onları mevcut siber saldırılar hakkında bilgilendirmektir. Bu durumda neler yapabilirsiniz: 

Tıklamadan önce bağlantıları kontrol etmesini söyleyin. 

Alınan e-postadaki e-posta adreslerini tek tek kontrol edin ve nelere dikkat edeceğini söyleyin. 

Hassas bilgileri göndermeden önce sağduyunuzu kullanın. İçinizden bir ses gönderilen mail yada e-posta tuhaf diyorsa, muhtemelen öyledir. 

Talebi\” gerçekleştirmeden önce söz konusu kişiyle telefon görüşmesi yaparak kontrol etmek en garanti çözümlerden biridir. Ancak zamanınızı almakla kalmaz, biraz uğraştırabilir

Yazılımınızı ve Sistemlerinizi Sürekli Güncel Tutun 

Bilgisayar korsanları tarafından yapılan siber saldırıların çoğu, genellikle sistemlerinizin veya yazılımlarınızın tam olarak güncel olmaması ve geride zayıflıklar bırakması nedeniyle gerçekleşmektedir. Bilgisayar korsanları sistemden ve yazılım üzerinden karşısına çıkan açıklıklardan yararlanır. Bu sayede bilgisayar korsanları ağınıza rahatlıkla erişebilir ve eğer ki başarılı olurlar ise önleyici tedbir almak için çok geç olabilir. Bu yüzden sistem ve yazılımlarınızı güncel tutmanız sizin yararınıza olacaktır. 

Eğer ki bazı açıklar sayesinde bilgisayar korsanları ağınıza girdi ise, sizde karşı koymak için tüm yazılım ve sistem güncellemelerini yönetecek, sisteminizi esnek ve güncel tutacak bir yama yönetim sistemine yatırım yapmanız en mantıklısı olacaktır. Bu sayede en azından bir şans yakalamış olursunuz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir