Siber suçlar nelerdir?

featured

Siber Suçlar Nelerdir? Teknoloji günden güne gelişiyor. Günümüzde hayatının her alanında sıkça kullanılmaya başlayan cep telefonu, bilgisayar tabet gibi cihazlar birçok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının artması siber suçlar gibi tehlikeleri de artırıyor.  Bilgisayar, telefon, tablet pos makinesi, ATM ve tablet gibi bilişim araçları kullanarak işlenen suçlar siber suçlar olarak tanımlanır. 

Bilişim sistemine herhangi bir yola yasaya aykırı olacak şekilde girilmesi   siber suçların işlenmesine neden olur. Bilişim suçları olarak da isimlendirilen siber suçlar  5237  sayılı Türk ceza kanunu  243-246 maddeleri arasında düzenlenmiş olup  Türk Ceza Kanunu 243 maddesi  gereğince Bilişim sistemine girme suçu 244 maddesi gereğince sistemi bozmak  ya da  engellemek,  verilerin kaybetmek ya da değiştirmek 245 maddesinde banka ya da kredi kartlarını kötü amaç için kullanmak,  245/A maddesinde ise yasal program ya da cihaz kullanmak 246 maddesinde ise  Tüzel kişi ya da kişiler hakkında güvenlik tedbirlerini düzenlenmesi  şeklinde yer alır.

Siber Suç Olabilen Suçların Nelerdir?

Teknolojik cihazlar ile yapılan tüm suçlar siber suç olarak tanımlanabilir. Ancak türlerine ilişkin örnekleri bulunmaktadır. Siber suç denildiğinde;

  • İnternet ya d E-posta kullanılarak yapılan dolandırıcılık,
  • Kişi ya da kişilerin kart ya da finans bilgilerini çalmak,
  • Kişilerin kimlik bilgilerini çalınıp çoğaltılması ve kullanılması
  • Kurumsal veri ve bilgilerin çalınıp, satılması
  • Siber gasp (saldırı tehdidi ile para çalma
  • Fidye yazılım saldırısı
  • Cryptojacking, yani korsanların sahip olmadığı kaynakları kullanıp, kripto p madenciliği yapması
  • Siber casusluk bu da korsanların devlet ya da şirket verilerine gizlice sızması

 Benzeri siber suçlar bulunmaktadır. Siber suçlar bilgisayarları hedef alan suçlar ve suç işlemek için bilgisayar benzeri cihazları kullanan suç faaliyetleri şekilde iki kategoriye ayrılırlar. Bilgisayarları hedef alan suçlar virüs benzeri kötü amaç için kullanılan yazılım türlerine sahiptir.  Siber suçu yapan kötü niyetli korsanlar, virüs gibi kötü amaçlı yazılımları cihazlara bulaştırıp, cihazlara zarar verip çalışmasın engelleyebilirler. Genellikle cihazlardaki verileri silmek, çalmak gibi kötü amaçlı yazılımları kullanırlar.

Sibere Suç ve Saldırılar İçin Nasıl Önlem Almalıyız?

Siber suçlara karşı alacağınız önlemeler ile siber saldırılarından korunabilirsiniz. Bunun için her zaman cihazın yazılım ve işletim sistemini güncel tutmanız gerekiyor. Mutlaka antivürüs yazılımı kullanın ve bunu da her zaman güncel tutun. Ayrıca cihazlarınızda pin kodu ya da parolanızı karmakarışık rakamlardan oluşturun. Kesimlikle E- postanıza spam olarak düşen link ya da bağlantılara girmeyin. Kişisel bilgilerinizi her yer paylaşmayın. Banka hesap bilgilerinizi de düzenli olarak düzenleyip güncelleyin. Özellikle bankalar bu konuda çok tedbirlidir. İnternet bankacılığına belli aralıklara kullanın. Şifre değiştirmenizi talep ediliyor. Bu tamamen siber suçlara karşı alınan önlemlerdir. Bilgisayarınıza her türlü ya da güvenli olmayan uygulamaları yüklemeyin.