Sinir otunun bilinmeyen faydaları nelerdir?

Sinir Otunun Bilinmeyen Faydaları Nelerdir?

Sinir otu, düzenli tüketim sonucu insan sağlığına pek çok faydası bulunan ve kendiliğinden yetişen, mucizevi etkileri olan şifalı bitkilerdendir. İnsan sağlığına olumlu katkılarından dolayı asırlardır kullanılmaktadır ve halk arasında damar, kırkdamar otu olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra çıban, siğil ve yara otu olarak da isimlendirilmektedir. İnsan sağlığına sihirli dokunuşlar yapan mucizevi bitkinin bilinmeyen faydaları nelerdir, sinir otunun bilinmeyen faydaları nelerdir?

1- Sinir Otu Nedir?

Damar otu olarak da bilinen bu bitki, geniş ve yeşil yapraklara sahiptir. Sulak alanlarda doğada kendiliğinden yetişmektedir ve yaprakları yana doğru açılmaktadır. Orta kısmından yukarıya doğru uzanan sap şeklinde yeşil tohum kısmı bulunmaktadır. Çay olarak ve kurutularak tüketimi gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra kadınlar tarafından tonik olarak ve ciltteki lekeleri giderici maske olarak kullanılmaktadır.

1.1-Sinir Otu Nerede Yetişir?

Sinir otu, doğada kendiliğinden yetişebilmektedir ve dünyanın her yerinde rahatlıkla görülebilmektedir. Tabiata uyumluluğu ile bilinse de sulak ve sıcak alanları daha çok sevmektedir. Kırlarda, meralarda ve hatta yol kenarlarında görülmesi mümkündür. Ülkemizde her yerde görülebilmektedir ama ülkemizde en çok görüldüğü yerler; Doğuda Kars, Bingöl, Elazığ, Kahramanmaraş bölgeleri ile Batıda; İstanbul, Balıkesir, Sakarya ve Çanakkale bölgeleridir.

Sinir Otunun Bilinmeyen Faydaları Nelerdir?

2- Sinir Otunun Bilinmeyen Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde birçok vitamin ve mineraller bulundurmaktadır ve sağlık sektöründe, ilaç sanayisinde ve gıda sanayisinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kozmetik ürünlerinde ve alternatif tıpta kullanımı gerçekleşmektedir. K ve C vitaminleri açısından zengin olmasının yanı sıra kalsiyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Sinir otunun bilinmeyen ve keşfedilmeyi bekleyen pek çok faydası bulunmaktadır.

2.1- Sinir Otunun Faydaları

Sinir otu, kozmetik ve sağlık alanlarında kullanılan şifalı bitki dondurma sanayisinde de kullanılmaktadır. Faydaları ise şu şekilde ele alınmaktadır:

  • Üst solunum yolu hastalıkları tedavisinde faydalıdır.
  • Soğuk algınlığını önlemektedir ve göğüs ağrılarını gidermektedir.
  • Vücut direncinin artmasında etkilidir ve hastalıkları iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
  • Balgam söktürücü etkileri mevcuttur.
  • Cilt sağlığı konusunda olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle kadınlar arasında cilt bakımında kullanılmaktadır.
  • Cilt hastalıklarından olan sedef ya da mantar gibi problemlerle mücadele etmektedir ve iyi gelmektedir.
  • Düzenli ve sürekli kullanım sayesinde sinirleri yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi bulunmaktadır.
  • Ödem ve şişkinlikleri vücuttan atmada etkilidir ve idrar söktürücü etkisi bulunmaktadır.
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı mücadele etmektedir ve vücudu korumaktadır.
  • Damar tıkanıklığına, antioksidan özelliği sayesinde etkilidir.
  • Bağırsaklarda oluşan ve biriken parazitleri düşürmeye yardımcı olmaktadır.
  • Sinir otu, düzenli ve sürekli olarak tüketimi gerçekleştirildiğinde vücuttaki toksinleri atmaktadır.
  • Karaciğerde ve akciğerde meydana gelen yağlanmaları gidermeye yardımcı olmaktadır.
  • Kadınlarda son zamanlarda sıklıkla artan rahim ve rahim ağzı kanserinde etkili olduğu araştırmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
  • Pişik önleyici, nasır giderici ve böcek sokmalarında olumlu etkileri bulunmaktadır.
  • Rahatsız edici cilt hastalıklarından dolama, çıban ve apse gibi tedavilerinde kullanılmaktadır.
  • Tonik olarak akne ve iltihaplı sivilceleri tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

3- Sinir Otu Zararları | Sinir Otu Alerjisi

Gebelere başta olmak üzere alerjisi olanlara, hassas bünyeye sahip olan insanlara ve emziren kadınlara kullanılması önerilmemektedir. Sinir otu alerjisi genellikle ciltte kızarıklık ve kaşıntı, deride döküntü gibi ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle taze olarak kullanılmasından ziyade kurtulmuş sinir otu tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Sinir otu dahil tüm bitki ve kür tüketimleri öncesinde mutlaka uzman doktora danışarak tüketmeniz önemle tavsiye edilmektedir. Bir besinin fazlası her zaman zehir olabilmektedir ve dikkat etmekte fayda bulunmaktadır.

3.1- Sinir Otu Alerjisi

Ciltte kızarıklık ile birlikte kaşıntı ya da döküntü meydana gelebilmektedir. Böylesi durumlarda bitki tüketimi hemen durdurulmalı ve uzman bir hekimden yardım alınması önemle tavsiye edilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir