Skarlı Saç Kıran (Alopesi Areata) Nasıl Tedavi Edilir?

Skarlı Saç Kıran (Alopesi Areata) Nasıl Tedavi Edilir?

Saç kıran hastalığı sağlıklı kadın ya da erkek her yaş gurubunda ender görülebilen ve kişileri bu durumdan rahatsız eden bir hastalıktır. Saç köklerinde tahrip oluşturmaktadır ve yara-tamir dokusu yani skar ile doldurmaktadır. Bulaşıcı olmayan ve genetik geçiş göstermeyen bu saç dökülmesi, dünyadaki tüm sağlıklı erkek ya da kadınlarda görülebilmektedir.

Tıp dilinde skarlı alopesi olarak anılan bu hastalık, bozuk para şekline benzer bir dökülme oluşturmaktadır ve farklı tahribatlara yol açmaktadır. Folikülü (saç üreten kısım) ve yağ bezelerini tahrip etmektedir ve sonuç olarak da saçlarda dökülmeler meydana gelmektedir. Kel bir alan oluşturmaktadır. Uygulanan tedaviler sonucunda ise saç köklerinde tahribatın tamamen olması ile saç çıkma ihtimali yok olmaktadır.

Saç Kıran Hastalığı ya da Skatrisyel Alopesi (Skarlı Alopesi) Nedir? Saç Kıran Nedir?

Halk dilinde saçkıran olarak adlandırılan tıp literatüründe Alopesi areata olan hastalık kişinin saç, sakal, kirpik ve kaşları gibi tüylerinin kısa bir süre içerisinde bölgesel olarak aniden dökülmesi ile karakterizedir. Otoimmün (kişinin kendi savunma hücrelerinin vücudundaki hücreleri yabancı görüp saldırması) bir hastalıktır ve vücut savunma mekanizması hücreleri tarafından kişinin kıl köklerine saldırılması savunma hücrelerinin kişinin kendi kıl köklerine saldırması ile gelişmektedir. Hastalık herhangi bir belirti vermemekte ya da vücudun belli bölgeleri ya da tamamında dökülmeler ile varlığını göstermektedir.  Kafa derisinde meydana geldiğinde oval ya da yuvarlak şekilli saçsız alanlar oluşturmaktadır. Bu alanlarda kısa bir zaman dilimi sonrasında tekrardan saç kendini yenileyebileceği gibi yeni lezyonlar da gelişebilmektedir.

Saç kıran genellikle gençlerde görülen bir hastalıktır ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir. Hastalığın ortaya çıkmasında çok büyük travmalar ya da yaşanan üzüntüler veya sıkıntılar neden olarak gösterilmektedir. Bunun yanı sıra beslenme tarzına ya da vitamin değerlerine bağlı olarak ortaya çıkışı düşünülmemektedir. Bulaşıcı özellik göstermeyen hastalığın genetik geçiş de göstermemektedir.

Hastalığın sebebi sorununun net bir cevabı bulunmamakla birlikte psikolojik, sinirsel sebepler, genetik faktörler ve stres hastalık nedenleri olarak sayılmaktadır.

Skarlı Saç Kıran (Alopesi Areata) Nedeni Nedir?

Vücut savunma sisteminin saç köklerini zararlı gördüğü ve saldırdığı ve bu durumu başlatanın ne olduğu bilinmemektedir. Bilim insanları hastalığa neden olabilecek etkenlerin saç folikül proteinleri, enfeksiyöz ajanlar ya da metabolizma faaliyetleri sonucu oluşan atıklar olabileceğinden şüphelenmektedir.

Saç kıran hastalığına neden olabilecek diğer faktörler ise şunlar olarak belirtilmektedir:

  • Egzama
  • Kronik iltihabi tiroid hastalığı
  • Addison hastalığı
  • Sedef hastalığı
  • Saman nezlesi.
  • Atopik alerjik astım.
  • vitiligo
  • Gibi hastalıklar olduğu düşünülmektedir.

Skarlı Saç Kıran (Alopesi Areata) Nasıl Tedavi Edilir?

Skarlı Saç Kıran (Alopesi Areata) Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Saç Kıran Tedavisi Nasıl Olur?

Hastalığın tam bir tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan tedavilerle bağışıklık sistemi güçlendirilerek enflamatuvar sayısı azaltmak ya da durdurmak, saç kökleri ve saçlı deri bileşenlerinin tahribattan korunması amaçlanmaktadır. Tedavisi ise şu şekilde yapılmaktadır:

  • Uzman dermatolog tarafından uygulanan tedavi,
  • Saçlı olan deriye yapılan enjeksiyonlar,
  • Saç-kaş ekimi,
  • Steroidli kremler ya da minoksidil losyon
  • Ultraviyole tedaviler gerçekleştirilmektedir.

Tedavi ulaşılmak istenen hedefler şunlardır:

  • İltihap yükünü azaltmak (vücudun canlı, cansız içsel/dışsal doku hasarlarına vermiş olduğu hücresel, sıvısal ya da damarsal vermiş olduğu vital yanıtlar)
  • Vücudun saç folikülündeki ajanlara cevabının kontrol altına alınarak enfeksiyöz ajanları azaltmak.
  • Saçlı deri sağlığının iyileştirilerek saç dökülmesini azaltmak ve durdurmak,

Skarlı Saç Kıran Tedavisinde Kullanılan İlaç Türleri?

Skarlı saç kıran tedavisinde kullanılan ilaç türleri nelerdir? Saç sağlığını tehdit eden bu hastalık için tedavi seçenekleri nelerdir ve tedavide hangi ilaç türleri kullanılmaktadır?  Gibi sorular oldukça merak edilmektedir. Tedavi için uygulanan ilaçlar ve yöntemler sizlerle!

Hastalık tedavisinde hastalık sonrası saçların döküldüğü bölgelerde yeniden saç ekimi yapılarak saç çıkarılması için cerrahi tedavi ve medikal tedaviler uygulanmaktadır. Genellikle uygulanan medikal tedaviler ise saçlı deriye yapılan enjeksiyonlar, antibiyotikler, oral ya da topikal steroidler, Yağ metobolizmasını kontrol eden metobolik ajanlardır. Bu tedaviler tek başlarına kullanıldığı gibi karma olarak da kullanılabilmektedir.

Medikal makyajlar ise bu tedaviler ardından uygulanarak hastanın eski görüntüsüne kavuşması amaçlanmaktadır. Doğallığı sağlamak adına kaş, kirpik ve saçlı deride kıl varmış görüntüsü oluşturulmakta ve sadece bayan değil erkek hastalarda da rahatlıkla uygulanabilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir