SNMP Nedir?

SNMP Nedir? SNMP, \

SNMP, “Basit Ağ Yönetimi Protokolü” anlamına gelir. Çevrimiçi olarak en sık kullanılan iletişim protokollerinden oluşan bir dizi olan İnternet protokol paketinde bulunan bir uygulama katmanı protokolüdür.

SNMP, kurumsal ağların hem boyut hem de karmaşıklık açısından büyüdüğü 1980’lerde ortaya çıktı. Bugün, ağ izleme için en yaygın olarak kabul edilen protokollerden biridir. İşte SNMP’nin nasıl çalıştığına ve ağ uzmanları için neden önemli olduğuna dair kısa bir özet.

SNMP Nasıl Çalışır?

Kullanıcılar aktarım yaparken, göz atarken, indirme gerçekleştirirken ve daha fazlasını yaparken tüm gün ağınızda trafik azalıyor ve akıyor. SNMP, bu ağ cihazı etkinliğiyle ilgili bilgileri bulmak için ağınızla iletişime geçer. Örneğin, bir yönlendiricide iletilen ve alınan baytlar, paketler ve hatalar, cihazlar arasındaki bağlantı hızı veya bir web sunucusunun aldığı isabet sayısını kontrol eder ve düzenlemeye çalışır.

SNMP, ağınızdaki SNMP “konuşan” cihazlara protokol veri birimleri (PDU’lar) adı verilen mesajlar göndererek çalışır. Bu mesajlara SNMP Get-Requests denir. Bu istekleri kullanarak ağ yöneticileri, belirledikleri neredeyse tüm veri değerlerini izleyebilir. SNMP izlerinin tümü, onu isteyen bir ürüne sağlanabilir. Bu ürün, yöneticinin tercihlerine bağlı olarak verileri görüntüleyebilir veya depolayabilir.

SNMP Yapısı

Ağ etkinliğini etkin bir şekilde izlemek için SNMP, aşağıdakilerden oluşan bir mimariye güvenir:

  • Yönetilen cihazlar: Yazıcılardan ve iş istasyonlarından yönlendiriciler ve anahtarlar gibi kaynaklara kadar, bir kuruluşun ağında yönetilmesi ve izlenmesi gereken birçok cihaz vardır. Yönetilen cihazlar, diğer ağ bileşenleriyle arayüz oluşturmalarına izin veren SNMP düğümleriyle yapılandırılabilir.
  • Aracı: Genel SNMP yönetimi, toplanan ve iletilen yerel cihaz bilgilerinin sistemine dayanır. Bu, aracılar, bu ortamlardan veri toplama, depolama ve varlığını bildirme amacıyla yerel cihazlara bağlı programlar aracılığıyla gerçekleşir.
  • Ağ yönetim istasyonu: Bu, aracılar ve SNMP yöneticileri arasında paylaşılan tabandır ve ağ yönetimini beslemek için bellek ve işleme işlevselliği sağlar. Bu bileşenler birlikte ağ talep edene geri getirmek için bilgi toplar.

SNMP Ne İşe Yarar ?

Bu verileri toplamak, BT uzmanlarının yönetilen tüm cihazlarının ve uygulamalarının nabzını tutmasına yardımcı olabilir. Ağdaki her cihaz, performans ölçümleri için SNMPTCP ve diğer prob türleri ile gerçek zamanlı olarak sorgulanabilir. Belirli değerler için eşikler aşıldığında, yazılım sistem yöneticilerini sorun konusunda uyarabilir ve onların verileri derinlemesine incelemelerine ve bir çözümde sorun gidermelerine olanak tanır.

SNMP’nin gücünden yararlanmak isteyen kuruluşların BT departmanları için, göreve uygun bir ağ izleme aracına sahip olmak zorunludur. Intermapperyönetim bilgi tabanı (MIB) değişkenleri için ağ cihazlarını sorgulamak için SNMP problarını kullanır. Önde gelen bir ağ izleme yazılımı seçeneği olarak Intermapper, ağ performansınız hakkında size çok çeşitli veriler sağlamak için 100’lerce yerleşik ağ araştırmasına sahiptir. Ve en son sürümü olan SNMPv3 ile çalışır. Kullanıcılar ayrıca kendi özel problarını oluşturma yeteneğine de sahiptir. Özel problar oluşturma yeteneği, SNMP konuşan cihazların, ağ izleme ve yönetiminin genel kalitesini iyileştirecek şekilde cihaz durumu güncellemeleri sunmasını sağlar.

SNMP İzleme Araçlarına Neden İhtiyacınız Var?

Ağ yöneticileri genellikle bir ağdaki cihazları yönetir ve sürekli çalışma süresi ve bant genişliğinden etkilenmeyen ağ operasyonları sağlamak için bağlantı noktaları ve arayüzleri tahsis eder ve serbest bırakır. SNMP cihazlarının yakından izlenmesi bunun önemli bir parçasıdır. SNMP izleme, bir yöneticinin SNMP aracısını izleme verilerini bir SNMP yöneticisine gönderecek şekilde yapılandırmasını gerektirir. Ağ yönetimi aracı izlemeyi üstlendiğinden, yöneticiler düzeltici önlemler almaya odaklanabilir.

SNMP izleme araçları şunlar için gereklidir:

  • Ağ cihazlarını otomatik olarak keşfedin, izleyin ve yönetin.
  • Cihaz ve arayüz düzeyinde temel performans ölçümlerini izleyin.
  • Ağ cihazlarının performansına ilişkin tam görünürlük ve ayrıntı düzeyi elde edin.
  • Eşik limitlerini yapılandırın ve anormallik durumunda uyarılar oluşturun.

Yöneticiler, bu araçlar tarafından sağlanan iç görülere dayanarak, SNMP ağ cihazlarının kullanılabilirliğini ve performansını izleyebilir ve ağlarının sağlığını korumak için sorunları tespit edebilir. İdeal SNMP izleme aracı, protokolün farklı sürümlerini izler ve BT yöneticilerinin tüm ağ ortamlarının eksiksiz bir resmini elde etmelerine yardımcı olur. SNMP izleme yazılımı ayrıca yakalanan verileri panolar ve grafikler gibi sezgisel biçimlerde sağlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir