Sonbahar ekinoksu nedir ve ne anlama gelmektedir merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ekinoks gece ve gündüzün eşit olmasına verilen addır. Sonbahar ekinoksu ise 23 Eylül tarihinde itibaren sonbahar mevsiminin başlanması anlamına gelmekle birlikte ekinoks olayı kabul edilmektedir. 23 Eylül tarihinde itibaren güneş ışınları Güney Yarım Küreye dik açılarla düşmeye başlar. Ekinoksun başlamasıyla da Kuzey Yarım Kürede geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar.
Güney Yarımkürede ise durumlar tam tersidir ilkbaharın başlangıcıyla gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. 23 Eylül sonbahar ekinoksuyla birlikte gece gündüz süreleri her iki yarım kürede de eşit olur ancak bu durum kutuplarda geçerli değildir sebebi ise güneş ışınlarının kutup noktalarından teğet geçmesidir. 23 Eylül tarihinden sonra Kuzey Kutup Noktası altı ay sürecek geceyi, Güney Kutup Noktası ise altı ay sürecek gündüzü yaşayacaktır.
Ekinoks Tarihleri Ve Özellikleri Nelerdir?
Gece ve gündüz sürelerinin eşit hale gelmesini sağlayan ekinoks sende iki gerçekleşmektedir ayrıca ekinokslar her yarım kürede farklı anlam ifade etmektedir. Mevsimlerin gelişlerini haberdar eden ekinokslar güneşin geliş açısı ve dünyanın konumu temel alınarak bilinmektedir. Ekinoks tarihleri ve dünyada yaşanan özellikler şu şekilde belirtilmektedir:
- 21 Aralık tarihinde gerçekleşen oğlak ekinoksu adını oğlak dönencesinde almaktadır. Oğlak ekinoksu güneş ışınlarının açısının oğlak dönencesine dik açıyla gelmesiyle Güney Yarım Kürede yaz mevsiminin başlangıcı, Kuzey Yarım Kürede kış mevsimin başlangıcı olarak bilinmektedir.
- Ekinoks tarihlerinden bir diğeri ise 21 Haziranda gerçekleşen yengeç ekinoksudur. Yengeç ekinoksu yılın en uzun gündüzünün yaşandığı ve aynı zamanda en kısa gecenin yaşandığı zamandır. Yaz gündönümü olarak da bilinen yengeç ekinoksu Kuzey Yarım Kürede yazın başlangıcı olmakla birlikte Güney Yarım Kürede kış mevsiminin başlangıcıdır.
- 21 Mart tarihinde yaşanan ilkbahar ekinoksu her iki yarım kürede de gece ve gündüz süresini eşitlemektedir. İlkbahar ekinoksu sayesinde Güney Yarım Kürede sonbahar mevsimine giriş yapılırken Kuzey Yarım Kürede ilkbahar mevsiminin başlangıcı yaşanmaktadır. Kuzey Kutup Noktasında altı ay sürecek gündüzün ve Güney Kutup Noktasında altı ay sürecek gecenin de başlangıcıdır.
- 23 Eylül tarihinde gerçekleşen sonbahar ekinoksu her iki yarım kürede de gece gündüz sürelerinin eşitler. Sonbahar ekinoksu Güney Yarım Kürede ilkbahar mevsiminin başlangıcı iken, Kuzey Yarım Kürede yaz mevsiminin bitişi ve sonbaharın gelişi olarak gerçekleşmektedir. Güney Kutup Noktasında gerçekleşecek olan altı aylık gündüzün, Kuzey Kutup Noktasında Gerçekleşecek altı aylık gecenin başlangıcıdır.
Ekinoksun Özellikleri Nelerdir?
Ekinoks her iki yarım kürede de gece gündüz eşitliği yaşanması olarak bilinmektedir. Ekinoks tarihlerinde güneş ışınları ekvatora dik açıyla almasının yanı sıra aydınlanma çemberi ise kutup noktalarından geçmektedir. Kuzey Yarım Kürede 21 Mart tarihiyle birlikte ilkbahar mevsimi başlarken, 23 Eylül sonbahar ekinoksu Kuzey Yarım Kürede sonbahar mevsiminin başlangıcıdır. Güney Yarım Kürede ise ekinoks tarihlerinden 21 Mart tarihiyle birlikte sonbahar mevsimi yaşanırken, 23 Eylül ekinoksuyla ilkbahar mevsimi başlamaktadır.
Ekinoksla birlikte dünyada birçok olay ve durum meydana gelmektedir. Ekinoksun yaşanmasıyla güneş tam doğudan doğup, tamda batıdan batmaktadır. Ekinokslar gerçekleşirken her iki kutup noktasında da güneş görülmekte olup sonrasında altı aylık gece ve gündüz süreleri başlayacaktır. Okyanuslarda gel-git genliği ekinoksla birlikte artmaktadır. Ekvator üzerindeki cisimlerin gölge boyları ise sıfır olmaktadır. Ekinoks tarihlerinde aynı boylam üzerinde olan noktalarda gün batımı ve doğumu aynı anda gerçekleşmektedir. Ekinoks tarihlerinde öğlen saat 12 de olan gölge boyu cismin boyuna en yakın olan boydur.