İnternete bağlanabilen her cihazın online kimliği olarak tanımlayabileceğimiz IP adresi de statik IP ve dinamik IP olarak ikiye bölünmüştür. Dinamik IP nedir, statik IP nedir, ne işe yarar, farkı nedir gibi soruların yanıtlarını öğrenerek IP adresiniz üzerinde tam kontrol sahibi olabilirsiniz.
Her cihazın, her sunucunun, internete bağlı her web sitesinin bir IP adresi vardır. Sayılardan oluşan karmaşık bir yapı olan IP adresi, DNS sunucusu sayesinde bildiğimiz şekliyle web sitesi adına dönüşür. Kullanıcıların cihazlarında statik IP ve dinamik IP olmak üzere iki farklı adresi vardır. Çok iyi; Dinamik ve statik IP’ler nedir, ne işe yararlar, aralarındaki fark nedir?
Dinamik ve statik IP adresleri nedir sorusunun cevabı birkaç kısa cümle ile verilebilir ancak aradaki farkı görmek için detaylı bir inceleme yapmak gerekiyor. Çünkü tüm cihazlar tüm IP adresleriyle çalışmaz. Dinamik IP adresi nedir, statik IP adresi nedir, ne için kullanılır ve aralarındaki fark nedir gibi soruların yanıtlarını öğrendikten sonra IP adresini tam olarak kontrol edebilir ve istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.
Statik IP Adresi Nedir?
Statik IP adresi, internete bağlı cihazın değişmez IP adresidir. Statik IP adresi, cihaz artık kullanımda olmayana veya köklü bir ağ yapılandırması gerçekleştirilene kadar korunacaktır. Sunucular gibi önemli cihazlar ve cihazlar tek bir statik IP adresine sahiptir.
Statik IP adresleri genellikle İnternet Servis Sağlayıcınız tarafından atanır ve sağlayıcı ile yaptığınız sözleşmede açıkça belirtilir. IPv4 ve IPv6 adresleri arasında statik IP için kullanılan IPv4’tür. IPv4 üzerindeki statik IP adresleri kalıcıdır ve değiştirilemez.
Dinamik IP Nedir?
Dinamik IP, kendi adına internete bağlanan bir cihazın değişken IP adresidir. Dinamik IP adresleri, DHCP sunucusu tarafından cihazlara atanır. Statik bir IP adresi dolaşım için yeterli olmadığından dinamik bir IP adresi belirtilir. Örneğin bir otelin statik bir IP adresi olduğunda; Odalardaki farklı cihazlar ve cihazlar farklı bir dinamik IP adresine sahip olabilir.
Statik IP ile Dinamik IP Arasındaki Fark:
Yapılandırma kolaylığı
Sunucu barındırma
Uzaktan erişim kolaylığı
İletişim güvenilirliği
Fiziksel konum eşleşmeleri
Tehditlere açık olma durumu
Fiziki tehditlere açık olma durumu
Yapılandırma kolaylığı
Statik IP adresi, DNS sunucusu tarafından otomatik olarak yapılandırılır ve yönetilir. Dinamik IP adresleri, DHCP sunucusu tarafından otomatik olarak yapılandırılır. Yani, aygıtın sunucu tarafından atanacağı bir sonraki kullanılabilir dinamik IP adresi.
Sunucu barındırma
Eğer bir web sunucunuz veya mail sistemi sunucunuz varsa bu sunucuların adres bazında desteklenmesi bağlantının istikrarı için son derece önemlidir.Statik IP. Sunucunuza bağlanmak isteyen kullanıcıları DNS üzerinden sunucunuza yönlendirmek statik IP ile çok daha hızlı ve güvenlidir. Dinamik IP adreslerinin verdiği hizmet bu konuda yeterli olmayacaktır.
Uzaktan erişim kolaylığı
Statik IP adresine sahip olan bir cihaza başka bir VPN veya başka bir uzaktan erişim programı ile kolayca erişebilirsiniz ancak dinamik IP bu açıdan iyi sonuç vermez. İnsanlar tarafından kullanılan uzaktan erişim programlarının genel olarak dinamik IP adreslerine erişimde sorun yaşadığı ve bu problemler yaşandığında dahi bağlanırken çeşitli problemlerin ortaya çıktığı bilinmektedir.
İletişim Güvenilirliği
Statik IP sistemleri, kısaca VoIP olarak bilinen İnternet Üzerinden Ses Protokolü söz konusu olduğunda bir adım öndedir. Özellikle günümüzde yaygın olarak kullanılan online sesli ve görüntülü aramalarda statik IP adresleri arasında yapılan aramaların kesintiye uğramadığı ve stabil bir bağlantı sağladığı gözlemlenmektedir. Dinamik IP adresleri ile büyük olasılıkla bununla ilgili sorunlarınız olacaktır.
Fiziksel Konum Eşleştirme
Statik IP adresleri sabit ve değişmez olduğu için konumunuzu eşleştirebilir ve bunun avantajlarından yararlanabilirsiniz. Dinamik IP adresleri ise kolayca değiştirilebildikleri için konumunuzla eşleşemez. Her iki durumun da olumlu ve olumsuz yanları vardır. Ancak konum ve IP adresi eşleşmesinin sorunlara yol açabileceği bilinmektedir.
Tehditlere açık olma durumu
Statik bir IP adresi sabit olduğundan, olası tüm çevrimiçi tehditlere açıktır. Statik IP adresi her zaman aynı konumda olduğu için çevrimiçi bir saldırı doğrudan hedefi bulacaktır. Dinamik IP adreslemede bu durum tam tersi bir tepki gösterir. Bir saldırı sırasında, dinamik bir IP adresinde hedefi bulmak zordur. Saldırı olsa bile dinamik IP adresini takip ederek asıl hedefe ulaşmak zaman alacaktır.
Fiziksel tehditlere açıklık
Çevrimiçi tehditleri bir kenara bıraksak bile, statik IP adresi ile konum eşleştirme ile doğrudan nerede olduğunuzu kolayca tespit edebilirsiniz. Dinamik IP’de, konum ve IP arasında herhangi bir yazışma olmadığından, olası tüm senaryolarda gerçek konumunuz kolayca keşfedilmeyecektir. Ama unutma, hiçbir şey imkansız değildir.